Weimar Cumhuriyeti'nin yenik, mutsuz, çaresiz insanları Sabahattin Ali'nin Kürk Mantolu Madonna'sının her bölümünde karşımıza çıkıp ısrarla bize hatırlatırlar: Bu, romantizm ve idealizm üzerine bir romandır.
Dönemin yazarları Kürk Mantolu Madonna'yı toplumcu gerçekçi bir gözle okumakta zorlanıyor. Bu dönemde romanın beğenilmemesinin sebebi Sabahattin Ali'nin özellikle Kuyucaklı Yusuf romanı ile Anadolu gerçeğini anlatan, toplumcu gerçekçi bir çizgide konumlandırılmış olması.”
Create your own. This map was created by a user. Learn how to create your own. Kürk Mantolu Madonna, 1920'li ve 1930'lu yıllarda, Berlin ve Ankara'da geçer, fakat romanın ana hikayesinin büyük kısmı Almanya'da yer almaktadır.
Sabahattin Ali, Toplumcu Gerçekçi edebiyat akımından etkilenmiştir. Toplumcu Gerçekçilik: 1930'lu yıllarda sosyalizmin sanat ve edebiyata yansıması olarak ortaya çıkmış ve ilk örneği Maksim Gorki'nin "Ana" isimli romanı kabul edilen bir akımdır.
Psikolojik bir anlatı olarak da ifade edebileceğimiz roman aslında üç ana tema etrafında şekilleniyor: Aşk, yalnızlık ve yabancılaşma. Kürk Mantolu Madonna, daha çok bir aşk hikayesi olarak görünse de romanda aslında bir insanın yalnızlaşma sürecine ve giderek topluma yabancılaşmasına şahit oluyoruz.
İlgili 45 soru bulundu
SaDat anlayışı bakımından toplumcu bir yazar olan S. Ali, öykü- lerinde genellikle sosyal sorunları dile getirir; ancak kent sorunlarından çok köylünün dertlerine eğdir.
Bu tez çalışması Sabahattin Ali'nin Kürk Mantolu Madonna romanında Romantik aşk anlayışının incelenmesi ve romanın farklı sanatsal çalışmalara kaynaklık edebilecek potansiyelinin saptanması amacıyla yapılmıştır.
Şiir,hikaye”(s.15).
Kürk Mantolu Madonna-Türk Edebiyat Klasikleri 29 Kitap Açıklaması Kürk Mantolu Madonna'da Sabahattin Ali gözlerini çevirmenlik yapan bir memurun yaşamına çevirir. Havran'da doğup büyüyen Raif Efendi sonunda sanat okumaya karar verir ve kasabasından ayrılır.
Modernist romanlarda hayli görülen yabancılaşma, silik-yenik karakterler ve bu karakterlerin derinlemesine işlenişiyle (Sazyek, 2010: 67) Kürk Mantolu Madonna romanında karşılığını bulur. 1953 yılında, Attilâ lhan da Sokaktaki Adam romanındaki Kamarot Hasan karakteriyle toplumsal bir yabancılaşmaya dikkat çeker.
Sabahattin Ali'nin 1943'te yayımladığı Kürk Mantolu Madonna adlı romanındaki Maria Puder isimli karakter, Madonna delle Arpie tablosundaki Bakire Meryem'e benzetilerek tasvir edilmiştir.
Filiz Ali'ye göre, Kürk Mantolu Madonna otobiyografik öğeler taşıyor. 1920'li yıllarda bir süre Berlin'de yaşayan Sabahattin Ali'nin, bu romanına ilham kaynağı olan kişi ise Berlin'de tanıştığı bir Alman olan Maria.
13 yaş ve üzeri izleyici kitlesi için uygundur.
Günümüzde daha çok Kürk Mantolu Madonna romanıyla tanınsa da, Sabahattin Ali Türk Edebiyatı'nda toplumcu gerçekçiliğin erken dönem temsilcilerinden bir tanesidir.
Romanın esas karakteri olan Raif Efendi, 30 yaşında, kendi halinde bir banka memurundan fazlası değildir. Fakat bir gün Raif Efendi kendisinde bulunan bir sağlık sorunundan dolayı sanatoryuma gider ve burada geçirdiği tedavi esnasında kendisinin geçmişine inilir.
Sabahattin Ali tarafından 1943 yılında kaleme alınan Kürk Mantolu Madonna adlı eser iki farklı kurguyu bünyesinde barındırmaktadır.
Sabahattin Ali'nin bu muhteşem romanı, yıllar önce bir tutkuya sıkı sıkıya bağlanmış Raif Efendi'nin hikayesini anlatıyor bize.
Bu kadın, tablonun sahibi olan sanatçı Maria Puder'dir. Bir tablodan başlayan aşkı anlatan roman için Sabahattin Ali'nin Andrea Del Sarto imzalı "Madonna delle Arpie" tablosundan ilham aldığı biliniyor.
Sabahattin Ali'nin romanları arasında aşkın gücünün en çok hissedildiği roman bana göre Kürk Mantolu Madonna'dır. Romanı iki bölüme ayırabilmemiz mümkündür. Sabahattin Ali postmodernist olmasa da postmodernizmin kavramlarından oyun içinde oyun tekniğini; romanın içinde oluşturmuş gibidir.
Raif Efendi Maria'nın kuzeniyle karşılaştığı gün Maria Puder'in doğum yaparken öldüğünü ve kuzeninin yanındaki kızın da Maria Puder ve onun kızı olduğunu öğrenir.
Türk edebiyatında toplumcu gerçekçilik realizm akımının öncülerinden olan Sabahattin Ali'nin günümüzde hala Kürk Mantolu Madonna, İçimizdeki Şeytan, Kuyucaklı Yusuf adlı eserleri en çok satanlar arasında yerini korumaya devam ediyor.
Bu olay Sabahattin Ali ile Nihal Atsız arasındaki hakaret davasıdır. Nihal Atsız, Orhunda devrin Başbakanı Şükrü Saraçoğluna ithafen iki mektup yayınlamıştır. Bu mektuplardan ikincisinde Sabahattin Aliye vatan haini dediği için Ali kendisine hakaret davası açmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri