Evet, üniversite eğitimi almadan da yazılımcı olman mümkün.
Kısaca internetten yazılım öğrenilebilir.
Ancak, tekrar hatırlatmak isteriz ki üniversite okumanın sadece yazılım öğrenmek için değil birçok sosyal ve diğer bilimler açısından kendinizi gerçekleştirmenize fayda sağlayacaktır.
Bir yazılımcı olarak uzaktan çalışabilir miyim? Kesinlikle uzaktan çalışabilirsiniz. Özellikle son Covid-19 pandemisi sırasında gerçekleşen radikal değişimlerden sonra bu daha kolay. Bir uygulama programlamak ve geliştirmek için sadece bir bilgisayara ihtiyacınız var.
Yazılımcı olmak için üniversitelerin yazılım mühendisliği ve bilgisayar mühendisliği bölümleri tercih edilmelidir. Yalnızca bu bölümleri tercih edenler değil yazılım ve programcılık alanında kendini geliştiren kişiler de yazılımcı olabilmektedir.
Bir programlama dilinde uzmanlaşmanız, geçmiş birikiminize ve öğrenme isteğinize bağlı olarak 3-6 ay arasında sürebilmektedir.
İlgili 45 soru bulundu
Sıfırdan bir proje üretildikten sonra yazılım daha kolay bir şekilde öğrenilebilir. Web yazılımları da en iyi şekilde proje üretilerek öğrenilir. Yazılım öğrenmek istiyorsanız temel düzeyde de olsa matematik bilginizin de olması gerekir.
Üniversite okumadan yazılımcı olmak mümkün mü? Evet, üniversite eğitimi almadan da yazılımcı olman mümkün. Yazılımcı olmak için hangi bölüm okunmalı diye düşünüyorsan, Bilgisayar Mühendisliği ya da Yazılım Mühendisliğinde bir üniversite eğitimi güçlü bir temel sağlayabilir.
Yazılımcı olmak isteyen kişilerin bilgisayar mühendisliği ve üniversitelerin yazılım mühendisliği bölümlerini tercih etmesi gerekir. Sadece bu bölümleri tercih eden kişiler değil programcılık ve yazılım alanında kendini geliştiren kişiler de yazılımcı olabilir.
Dolayısıyla yaşınız ne olursa olsun bu işi öğrenmek için erken veya geç olduğunu düşünmemelisiniz. Buna ek olarak bir kıstas olmaması devam ederken genelde 19- 20 yaş arası gençler yazılım öğrenme konusunda daha yüksek başarılar sağlayabiliyor.
Bir yazılımcının analist, tasarımcı ve bilgisayar programcısı gibi ilişkili meslek gruplarının yapabildiği işler konusunda fikir sahibi olması da gerekir. Dolayısıyla yazılımcılar ne yapar geniş cevabı olan bir sorudur. Alanda kendini geliştirmiş bir yazılımcı kamu ve özel sektörde kolaylıkla iş bulabilir.
Bilgisayar programcıları, Java, C++ ve SQL gibi kodlama dillerini kullanarak programları yazıp test ederler. Birçok başarılı programcı, işleri bilgisayar tabanlı olduğundan rahatlıkla evden çalışabilir.
Yazılım mühendisi maaşlarını kıdemli ve yeni mezun olarak iki şekilde değerlendirmek gerekiyor. Yeni mezun yazılım mühendisleri ortalama 15.000 TL maaş alırken, kıdemli yazılım mühendisleri ise 25.000 TL ila 75.000 TL arasında maaş almaktadır.
Kendi kendini motive edebilen insanlar, doğru kaynakları takip ederek bir kursa gitmeden de altı ayda yazılımcı olabiliyorlar. Ancak sıfır noktasında olan bazı yetişkinler gençlere göre farklı durumdalar. İngilizce bilmiyor ya da temel konseptlere hakim değiller ya da izleyerek öğrenmeyi tercih etmiyorlar.
Bir programlama dilini öğrenme kapasitene bağlı olarak 3-4 aylık bir süreçte öğrenebilirsin fakat asıl süreç zaten bundan sonra başlar.
Evet evde yazılım öğrenilir.
3. Yazılımda İlk Adım
Tavsiyem HTML ve CSS ile başlamaktır. HTML aslında yazılım dili değildir, kendisi işaretleme dilidir, fakat başlangıç için ideal ve basittir. HTML ve CSS kullanarak basit web siteleri yapın ve tasarlayın.
Kısaca yazılımı öğrenmek zorunda değilsiniz elbetteki yazılım öğrenmeden de mesleğinizi yapabilir veya mesleğinizi devam ettirebilirsiniz. Ancak ilerleyen yıllarda veya şu an diğer işlerden öne çıkmak istiyorsanız yazılımı bir araç olarak kullanabilirsiniz.
“Yazılıma nereden başlamalıyım?” sorusunun ana cevabı, statik dilleri öğrenmek ile başlar. Üst düzey mobil uygulamalar ve en iyi web site back-end'leri genellikle statik dillerden biriyle oluşturulmuştur. Java, C, Swift, C++ ve C# gibi her amaca uygun diller statik dillerdir.
Lise veya üniversitenin ilk yıllarında bu dili kapsayan eğitimler alarak yazılım geliştirme uzmanı olma yolunda emin adımlar atabilirsiniz. Üniversite yıllarında değerlendirebileceğiniz yetenek programları ve stajlar ise yeni mezun olduğunuzda iş bulmanızı kolaylaştırır.
Yazılım Mühendisliği bölümü 4 yıllık lisans bölümüdür ve mühendislik fakültesine bağlıdır.
Yazılım uzmanlığı eğitimi almak yazılım uzmanı olmak için yeterli değildir. Sınav sonucuyla bilgilere hakim olunduğunun ispatlanması gerekir. Eğitim sonunda yapılan online değerlendirme sınavında 45 ve üzeri puan alan kişiler Microsoft yazılım uzmanlığı sertifikası almaya hak kazanır.
Karşılaştığım pek çok insan bu öğrenme sürecini hafife alıyor. Haftada 4-5 saat harcayarak birkaç ayda yazılımcı olmayı bekliyor. Seçtiğiniz patikada teknik becerilerinizi geliştirmek için en az 1000 saatlik bir çalışmaya hazır olmak gerekli.
Bilgisayar sistemleri ve yazılımları, mobil uygulama geliştirme süreçleri, web tabanlı ve gömülü sistem üretim tesislerini tasarlama alanları, sağlık alanında sağlık mühendisliği uygulamaları ve endüstriyel firmalar için yapay zekâ çözümleri üretme gibi alanlarda çalışabiliyor.
Yapay zeka'ya meraklı isen veya yazılıma giriş yapmak istersen Python daha doğru bir tercih olur. Bu dilde de Kotlin gibi her satır kodun sonuna ; koymazsın bu da sana hız ve debugging sırasında kolaylık sağlar. Eğer amacın para kazanmak ise Web geliştirmeye göz atabilirsin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri