Talha Özger, düdüklü tencere patlamalarının köpüren bakliyat ve mercimek gibi ürünlerin kontrolsüz ve bilinçsiz pişirilmesinden meydana geldiğini belirtiyor. “Sanılanın aksine nohut veya mercimeğin ventili (fazla buharı tahliye eden supap) tıkayıp patlamanın gerçekleştiği inanışı tamamen yanlıştır.
Eğer burası tıkanmış haldeyse tencere içindeki yemek istenilen şekilde pişmez ve düdüklü tencere kazalara neden olabilir. Yemeklere mutlaka yeterli oranda su koymayı unutmayın. Düdüklü tencere içinde buhar oluşması için ilave su gereklidir. Susuz pişme durumunda tencere yanabilir.
Düdüklü tencere aşırı şekilde doldurulmamalıdır. İçinde basınç oluşacağından buhar için boşluk gerekir. Bu sebeple içindeki maksimum çizginin üzerine çıkılmamalıdır. Düdüklü tencere içindeki gıda suyunu fazla çekerse patlar.
Düdüklü tencere çok fazla doldurulursa ve maksimum çizgi aşılırsa içerisindeki basınç patlamaya neden olur. Düdüklü tencerenin kapağını hemen açmaya kalkarsanız, hava boşalmadığı için patlamaya yol açabilir. Bu yüzden en az 1 dakika beklemenizi öneriyoruz.
“Düdüklüye sıcak su konur mu?” sorusunun cevabı da evet olmaktadır.
İlgili 28 soru bulundu
DÜDÜKLÜ TENCERENİN PATLAMASINI ÖNLEMEK İÇİN
Arızalı contalara, hasarlı valflere, uygun olmayan contalara ve mandallara dikkat edin. Kılavuzunu takip edin ve düdüklü tencereyi açmadan önce buharın dışarı çıkmasına ve tamamen sönmesine izin verin. Düdüklü tencerenin suyu bitmemeli ve kuru olmamalıdır.
Buhar dağıldıktan, yani yaklaşık 10 dakika sonra düdüğü yeniden dik konuma getirin, düdükten havanın tamamen çıkmasını bekleyin. Düdük dik konuma getirildiğinde hızlı ve ani bir buhar çıkışı olacaktır.
Mercimeklerinizi güzelce yıkayın. Düdüklü tencerenize salça, mercimek ve yağı alın. Biraz kavurun. Çorba kaynamaya başlayınca altını kısıp 10-15 dakika daha pişirin.
Düdüklü tencereniz 1. kademede 0,5 bar, 2.'de 0,6 bar, 3.'te 0,7 bar basınçla pişirme yapar, oluşan fazla basınç pişirme ventilinden dışarı atılır. Herhangi bir nedenle pişirme ventili tıkanırsa tencere içindeki basınç 1,4 bar'a ulaştığında emniyet ventili devreye girerek fazla basıncı boşaltır.
Düdüklü tencere kullanırken öncelikle dikkat etmeniz gereken tamamen doldurmamanız. Pişerken içerisinde yüksek basınç olacağı için eğer çok doldurursanız güvenli bir pişirme sağlamaz.
Suyun kaynama derecesine ulaştığında buharlaşma başlar ve oluşan buhar kendine yer açabilmek için tencere içerisindeki havayı dışa doğru iter. Sonrasında uyarı niteliğinde düdük ötmeye başlar.
Düdüklü tencerede yemeğin pişirilme işleminin tamamlanmasının ardından kapağı yemek soğumadan açılmamalıdır. Çünkü bu şekilde yapıldığında buharlaşma olabilir.
Düdüklü tencereyi asla ağzına kadar doldurmamalısınız
Bu durum buharın dışarı çıkmasını ve içinde sıkışmasına sebep olabilir. Bu yüzden mutlaka tencerede en az 1/3 oranında boş bir alan kalmasına dikkat edin.
Etler suyunu çektikten sonra soğan ve sarımsağı ekleyin. Son olarak baharat, tuz ve suyunu da ekleyip düdüklünün kapağını kapatın. 20 dakika orta ateşte, 30 dakika da kısık ateşte pişirin. Yumuşacık etleriniz hazır.
Düdüklü tencerelerin yüksek sıcaklıkta olmasından dolayı özellikle sebzelerin besin değerini etkilediğini belirten Dr. Dizdar, “Düdüklü tencere gıdanın içindeki hassas bileşenlerin ortadan kalkmasına neden oluyor, vitaminlerini öldürüyor ve besin değerini düşürüyor” diye konuştu.
En iyi düdüklü tencere sorusunun cevabını Fissler Vitaquick Bluepoint olarak verebiliriz. Çünkü "Patlamayan düdüklü tencere hangisi?" diye sorarsanız birçok kişi Fissler cevabını verir. Kapağın doğru yerleştirilmesi için konum yardımcısına sahip olan bu düdüklü tencere, taban olarak Cookstar'ı kullanmaktadır.
Düdüklü tencere kullanırken bunlara dikkat etmezseniz patlayabilir! Düdüklü tencereyi asla ağzına kadar doldurmamalısınız - Bu durum buharın dışarı çıkmasını ve içinde sıkışmasına neden olabilir. Bu yüzden mutlaka tencerede en az 1/3 oranında boş bir alan kalmasına dikkat edin.
Pişirilmek istenen gıda ürününün, buharın içeride kalması dolayısıyla daha hızlı haşlanmasına olanak sağlayan düdüklü tencere, içeride oluşan aşırı buhar dolayısıyla hemen açılmamalıdır. Buhar çıkış borusundan buhar çıkış sesi duyulmasının ardından ocağının altı kısılmalı ve 10 dakika boyunca beklenmelidir.
Basınçtan dolayı suyun kaynama sıcaklığı artar.Suyun kaynama sıcaklığı arttığında düdüklü tencere içinde pişen sulu bir yemeğin sıcaklığı 100 derece üstüne çıkacağı için yemek daha çabuk istediğiniz sıcaklığa ulaşır.Bu nedenle düdüklü tencere kullanılır.
Basınçla suyun kaynama derecesi arasındaki ilişkiden hareketle ortaya çıkmıştır. Düdüklü tencere yemekleri yüksek ısıda ve tamamen kapalı halde pişirdiğinden, yemeklerin pişme süresini en aza indiren, subap ile belirli bir kaynama noktasına ayarlanmış tenceredir.
Düdüklü tencerede ise buhar dışarı kaçamadığından tencerenin içindeki basınç gittikçe artar, dolayısıyla su 100 derecede kaynamaz, tenceredeki sıcaklık 130 dereceye kadar çıkar.
Hemen her türlü tencereyle uyumlu düdüklü tencere lastiği üretilir. Düdüklü tencere lastiği ile çok daha kaliteli ve güvenli bir yemek pişirme deneyimi yaşamak mümkündür. Kapağın iç hazinesinde yer alan özel malzeme sayesinde yemeklerin kendi buharıyla pişmesini kolaylaştırmaya yarar.
Düdüklü tencereniz 1. kademede 0,5 bar, 2.'de 0,6 bar, 3.'te 0,7 bar basınçla pişirme yapar, oluşan fazla basınç pişirme ventilinden dışarı atılır. Herhangi bir nedenle pişirme ventili tıkanırsa tencere içindeki basınç 1,4 bar'a ulaştığında emniyet ventili devreye girerek fazla basıncı boşaltır.
Eski model tencerelerde tencerenin düdük kısmı elle ayarlanmaktadır. Hava çıkışının doğru bir şekilde gerçekleşmesi için tencerenin kapağı kapatıldıktan sonra düdüğün mutlaka dik konuma getirilmesi gerekmektedir. Yeni model düdüklü tencere kullanımı esnasında ise bu durum otomatik olarak gerçekleştirilmektedir.
Tefal Clipso Düdüklü Tencere Modelleri
Kullanıcılara buharda pişirme, hızlı pişirme, kaynatma, kavurma, sulu yemek, güveç ve soteleme gibi farklı pişirme modları sunar. Gıdaları hızlı ve sağlıklı pişirmenin bir yolu olan düdüklü tencere, indüksiyon dahil tüm ocaklarla uyumludur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri