Küt böreği diyenlerin bazılarına göre kat kat olduğu için, bazılarına göreyse küt küt kesildiği için ya da böreği yerken çıkan kütür kütür seslerden dolayı adı küt böreği. Kürt böreği diyenlere göreyse İstanbul'daki Kürt hamallar tarafından tüketildiği için adı Kürt böreği.
doğrusu küt olan lakin iki telaffuzdada sorun çıkarmamış, denenmiş test edilmiştir. böreğin ismini de böldüler derdirten sorunsaldır. iki farklı cevaba bölünmüş bir sorunsal olduğu için cevabı belli olan börektir.
Kürt böreği, "yağlı kömbe"den türemiş bir börek çeşididir. "Rengo" lakabıyla tanınan Bileceli Mehmet Efendi'nin İstanbul'da hazırladığı yağlı kömbelere sonradan "Kürt böreği" denmiştir.
Bazı vatandaşların 'sade' börek, bazılarının 'Kürt' böreği, bazılarının da 'küt' böreği olarak bildiği Bingöl yöresine has börek çeşidi, Edirne'de ilgi görüyor.
İlgili 30 soru bulundu
İzmir Tepecik'te efsane bir Kürt Böreği diğer adıyla Hamal Böreği - YouTube.
Onu pudra şekerli börek ya da Anadolu'da bilinen ismiyle küt böreği diye anımsayabilirsiniz. Tatlı mı tatlı bir börektir kendisi. Servisinde kullanılan pudra şekeri dışında herhangi bir iç malzemeye ihtiyaç duymaz. Tek tek ayrılan ve nar gibi kızaran çıtır yufka katları pudra şekeriyle damaklar tatlanıyor.
Üzerine pudra şekeri dökülerek yenen Kürt Böreği, günün her saatinde tüketebileceğiniz katkısız halde üretilen en lezzetli Çengelköy Börekçisi ürünlerindendir.
1 porsiyon (162 gr) küt böreği 657 kaloridir. Küt böreğinin 100 gramı 58.97 gram karbonhidrat, 8.99 gram protein, 14.34 gram yağ, 2.08 gram lif içermektedir.
Kürt Böreği'nin 1890'li yılllarda Bingöl Kiğılı bir Kürt olan Mehmet Alkan (Rengo) tarafından pişirilip seyyar olarak satılmaya başlandığını ve bu şekilde yaygınlaştığını ifade eden Dilbağı, "Kürt Böreği, 1890'li yıllarda Kömbe denilen özellikle Doğu Anadolu bölgesinde evlerde pişirilen yağlı hamurdan yola çıkılarak ...
1800' lü yıllara dayanan asırlık tat, Ankara Fabrika' sını açarak “ Tepsi tepsi lezzet uygarlığı” sloganıyla börek sevenlere hizmet vermeye başlamıştır. Fıstıklı, üzümlü, bol soğanlı, çıtır çıtır börek denince akla hemen Tarihi Karaköy Böreği gelir.
Erzurum Su Böreği Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
TDK, Türkçede 18 kelimenin yazımında değişikliğe gitti. Yazımı değişen kelimelerin arasında Eskişehir'in yaygın lezzetlerinden olan Çi börek de bulunuyor. Yapılan yeni değişiklikle birlikte bu lezzet Çiğ börek artık Çi börek olarak kullanılacak.
Bu kadar çok sık tüketilmesinin yanında yazılış ve okunuş konusunda en çok karıştırılan kelimeler arasında yer alır. Kimileri 'böreek' kimileri ise 'böğrek' şeklinde yazıp okusa da TDK sözlüğüne göre kelimenin doğru yazılışı 'börek' şeklinde olmalıdır.
Küt böreğini, armut kompostosu ile birlikte servis edebilirsiniz.
Kürt böreği diğer birçok börek gibi tuzlu bir gıda değildir. Üzerine serpilen pudra şekeri sebebiyle hem tatlı hem tuzlu bir börektir.
2 adet küt böreği kaç kalori? 1 dilim börek ortalama kalori değeri yaklaşık olarak 285 kalori (kcal) şeklinde hesaplanmaktadır. Bir dilim börek besin değerleri ise 18 gr yağ, 10 gr protein ve 22 gr karbonhidrat içerir. 125 gr ağırlığında 1 porsiyon börek kalorisi ise 400 kalori (kcal) değerindedir.
Diğer Boyutlar: 1 dilim - 90kcal, 1 porsiyon - 269kcal, devamı için...
3 çeşit peynir karışımı kullanılarak tereyağı ile yapılan su böreğimiz damaklarda iz bırakır.1 tepsi su böreğinde ortalama 30 dilim bulunur ve 2,8 Kg ağırlığındadır. Özel vakumlu ambalajda tazeliğini koruyacak şekilde 3 ayrı kutuya bölünerek gönderilir.
Uygun bir tepsiyi yağlayıp hazırladığınız hamurları üst üste dizin. Yağınız kaldıysa aralarına yağ sürün. Hepsi bitince en üste de yağ sürüp 180 derece fırında 45 dakika kızarana kadar pişirin. Fırından çıkarıp dilimleyin. dilerseniz pudra şekeri serpip sıcak servis yapın.
Baklavalık yufkamızı yağlanmış fırın tepsimize 3′ er adet diziyoruz, eşit şekilde. Üzerine karışımdan gezdiriyoruz. Tekrar 3 adet yufka tekrar üstüne yağla süt koyuyoruz. Yufka bitene kadar bu işlemi tekrarlıyoruz.
Bir Balkanlar belgeseli izlerken bile, televizyonda göreceğiniz börek, karnınızı acıktırabilir. Arnavut böreği ince açılan hamurların, kat kat, 6 kat gibi düşünebilirsiniz, üst üste konulması, börek harcının konulması, sonra üzerine yine aynı hamurlarının konulması ile yapılır.
Boşnak böreğinin 1450'li yıllardan beri Bosna Hersek'te yapıldığı düşünülmektedir. 93 Harbi sonrası Türkiye'nin kuzeybatısına göç eden Boşnaklar, Boşnak böreğini Bursa, Çanakkale ve Sakarya gibi yerlerde yapmaya başlamıştır. Boşnak böreği aynı zamanda Hırvatistan'daki Boşnaklar tarafından da yapılmaktadır.
1914'te göç eden vatandaşların kültüründe önemli yer tutan "muhacir böreği" veya "yumurtalı börek", dini bayramlarda, nişanlıların ikramlarında sunularak damakları tatlandırmaya devam ediyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri