Zencefil suyunu günde 2-3 bardak aç karna olacak şekilde tüketin. Özellikle sabah aç karna tüketmek, zencefil suyunun yağ yakıcı etkilerini hızlandırır. Tat vermek için, bir tatlı kaşığı bal ilave edebilirsiniz. Karışımı soğuk bir şekilde tüketebilirsiniz.
Uzmanlar herhangi bir sorunu olmayan, hamile olmayan bir yetişkinin her gün ortalama 3-4 gram kadar zencefil tüketilebileceğini not düşüyor. Zencefilli suyu hazırlarken ve tüketirken günlük bu oranı geçmemeye dikkat etmelisiniz. Ayrıca küçük çocuklarda zencefil tüketimi konusunda temkinli olmak gerekiyor.
Bir bardak su için bir çay kaşığı toz zencefil kullanabilirsiniz. Kaynamış olan suyun içine toz zencefili atın ve 5 dakika kadar demlenmesini bekleyin. Daha sonra dilerseniz balla tatlandırarak ya da içine limon dilimi ekleyerek içebilirsiniz.
Fazla miktarlarda tüketildiğinde şişkinliğe ve mide ekşimesine yol açabilmektedir. Bu sebeple günde 1,5-2 gramdan fazla tüketilmemesi gerekir. Ayrıca zencefilin kan sulandırıcı etkisi vardır. Bu nedenle kan inceltici ilaçlarla aynı anda tüketimi konusunda bir doktora danışılmalıdır.
Metabolizmayı hızlandıran zencefil çayı, sindirimi kolaylaştırıyor ve yağları parçalıyor. Uyumadan önce içilen 1 bardak zencefil çayı, yağ yakımınızı hızlandırıyor.
İlgili 43 soru bulundu
Zencefil, sağlıklı bir besin olsa da bazı kişiler için yan etkiler meydana gelebilir. Mide ve bağırsak sorunu yaşayan, safra taşı olan ya alerjik bir bünyeye sahip olanlara zencefil tüketmeleri önerilmez. Tansiyon hastalarının da kontrollü ve uzman eşliğinde zencefil tüketmesi gerekir.
1 çay kaşığı zencefil kaç kalori? Zencefil Tozunun 100 gramında 335 kcal kalori, ayrıca 1 Çay Kaşığı yani 3 gram Zencefil Tozunda 10 kalori bulunmaktadır.
Sağlıklı yaşamın sırlarından biri de zencefil olmaktadır. Bağışıklık sistemini daha güçlü tutmak ve hastalıklardan uzak kalmak için ara öğünlerde zencefil çayı içmeniz tavsiye edilir. Yemek saatlerinde bir kase zencefilli yoğurt yiyerek bağırsak sağlığını da korumuş olursunuz.
Hazımsızlık gibi mide sorunlarına iyi gelir ve sindirimi kolaylaştırır. Zencefil limon çayı balgam söktürmeye yardımcı olur. Limon mide bulantısını gidermeye yardımcı olur. Zencefil limon çayı mideyi yatıştırarak bulantıyı azaltmayı sağlar.
Sabah uyandıktan sonra ilk olarak bir zencefil ve limonlu içmeyi deneyin. Zencefil size yukarıda belirtilen tüm faydaları sağlar ve bu metabolizmayı hızlandırmanın ve sindirim sistemini uyandırmanın harika bir yoludur.
İki kişilik toz zencefil çayı hazırlamak için 2 bardak su kaynatın. Kaynayan suyun içerisine 2 çay kaşığı kadar toz zencefil ekleyin. Ekledikten sonra 5 dakika kadar bekleyin. Demledikten sonra fincana alarak tüketebilirsiniz.
Zencefilli Ballı Limonlu Karışım Ne Zaman Kullanılır? Hazırladığınız zencefilli ballı limon karışımını soğuk algınlığına yakalanmadan önce günde bir fincan içebilirsiniz. Aynı zamanda mide üşütmelerine, bulantılara ve öksürüğe karşı çok etkilidir.
Taze zencefil çayı hazırlamak da oldukça kolaydır. Öncelikle bir diş sarımsak kadar olan kök zencefilin kabuklarını soymanız gerekir. Ardından zencefili bir bardak suya koyarak 10 dakika kaynatmanız yeterlidir. Tüketmeden önce bir çay kaşığı bal da ekleyerek şifa deposu içeceğinizi tatlandırabilirsiniz.
Zencefil çayı, kan sulandırıcı ilaçlar, aspirin ve anti-inflamatuar (iltihap önleyici) ilaçlar ile etkileşmektedir. Bu tür ilaçlar kullanan kişilerin zencefil çayı tüketmeden önce kendilerini takip eden doktora danışmaları gerekir.
Zencefil B3, B6, C ve K vitaminleri, demir, potasyum, magnezyum, fosfor ve çinko içerir. Bu faydalı bitkinin çayı taze, kurutulmuş ya da tozuyla yapılır.
Taze zencefil çiğ olarak tüketildiğinde keskin ve hatta acı bir tada sahiptir. Bu sebeple çiğ olarak bir bardak suyun içine dilimlenip, limon ile birlikte tüketilebilir. Bunun yanında rendelenerek bal ile birlikte de tüketimi son derece yaygındır.
Taze zencefil tüketiminin günde en fazla bir küçük yumru, toz zencefilin ise günde en fazla 2 gram ile sınırlandırılması öneriliyor.
Zencefilin sindirim sistemi ve mideye faydaları
Zencefilin %40 oranında hazımsızlığa ve mide şişkinliklerine yardımcı olduğunu kanıtlamışlardır. Zencefil, mide ağrısına ve mide bulantısına karşı etkili olmasının yanı sıra, mide ve bağırsaklardaki gazı söktürür. Diareyi (ishal) önler ve bağırsak bozukluklarını giderir.
Zencefil bal limon, solunum rahatsızlıkları ile ilgili olarak birkaç şekilde etkilidir. Ancak bu karışımı beslenme rutinine eklemeden önce doktor onayı alınması daha sağlıklı olacaktır. Bu karışım balgam söktürücüdür; inatçı öksürüğün ve ses kısıklığının atlatılmasını kolaylaştırır.
Peki, zencefil çayı fazla içilirse ne olur? Zencefil çayı fazla tüketildiğinde mide ve bağırsak duvarını uyararak, mide ve bağırsak rahatsızlıklarına davetiye çıkarabilir. Ağız kuruluğu, boğaz ağrısı ve kabızlık gibi semptomlara neden olur. Günde bir ya da iki bardak (200- 300 ml) tüketilmesi önerilmektedir.
Zencefil, özellikle kış aylarında grip ve nezle gibi hastalıklar için şifa kaynağıdır. Kalp ritim bozukluğu olan kişilerin düzenli olarak tüketmesi önerilen bu besin tüm kalp rahatsızlıklarına iyi gelmektedir. Aynı zamanda damar sıkışması yaşayan kişiler için damar açıcı besinlerin başında zencefil gelmektedir.
Zencefil bilinenin aksine tansiyonu kesinlikle yükseltmez. İçindeki kimyasal bileşenlerin hipertansiyon olarak bildiğimiz yüksek kan basıncını azaltıcı bir etkiye sahiptir. Fakat yüksek kan basıncını düşürmek için zencefil tıbbı tedavi gerekiyorsa mutlaka tıbbı tedavi yolu izlenmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri