Eskiden 3 gün 3 gece süren düğünler günümüzde daha kısa bir zaman dilimine sığdırılıyor. Buna rağmen Hakkari ve ilçelerinde hala aşiret düğünleri, Kürtçe şarkılar eşliğinde uzun halay kuyruklarının oluştuğu kalabalık bir kitlenin katılımı ile gerçekleştiriliyor.
Bir kısım geleneksel düğünler Pazartesi günü başlar ve beş gün sürer, diğer geleneksel düğünler ise Cuma günü başlar ve dört günde tamamlanır.
Kürtlerde dini düğünler genellikle Kürtçe düğün ilahileri eşliğinde olup kadın ve erkek ayrı şekilde olmaktadır. Kadınlar ayrı bölgede halay oynarken, erkekler de ayrı yerde halay oynamaktadırlar. Bazen kürtçe islami düğünlerde kadınlar oynamaz sadece erkeklere bakmaktadırlar, tabi bu durumda oldukça nadirdir.
Düğün kurma; bayrak merasimi, bayrak dikme, bayrak kurbanı, çaba ya da kırkım, düğün eğlenceleri, kına yakma, damat tıraşı, gelin almadır. Kız beğenme, genellikle büyükler tarafından, düğünlerde, bayramlarda eş ve dost ziyaretlerinde gerçekleşir. Evlenecek kişilerin kendisi tarafından da gerçekleşebilmektedir.
Düğüne bütün köy birlikte hazırlanır, uzaktan gelen akraba ve dostları konuk etmek için herkes sıraya girerdi. Birkaç gün önceden yufkalar, köy ekmekleri yapılır, sarmalar sarılır, koyunlar, tavuklar kesilir, yoğurtlar mayalanır, davul ve zurna ustaları bayrak günü gelir, düğün sonuna kadar misafir edilirdi.
İlgili 27 soru bulundu
Geleneklerimize göre evlenme hazırlığında olan ve yeni bir hayata ilk adımı atan çiftler yeni taşınacakları evlerin eşyalarını da kız tarafı ve erkek tarafı olarak bölüşürler. Kız tarafı yatak odası takımını ve mutfak eşyalarını alırken, erkek tarafı ise salon takımını ve oturma odası takımını alır.
Düğün mekanları Cuma günlerini hafta sonu saydığından, Pazartesi ile Cuma günü arasında kalan günlerden birinde düğününüzü yapabilirsiniz. Bu günler içinden ise en uygun olanı Perşembe günü diyebiliriz.
Gelin gerdek odasına girmeden önce kapıya bir parmak yağ çalar,çivi çakar,gelinin eline ekmek verilir.Gelin ekmekleri omzundan geri atar.Orada bulunanlar ekmekleri toplarlar.Gerdek gecesi akşamı hoca çağrılır.Daha önce kıyılmış resmi nikaha ilaveten dini nikah kıyılır.Damat sağdıcı tarafından yumruklanarak gelin ...
Gelin, koca evinin kapısından içeri girerken kaynana, daha önceden hazırladığı cam bir kaba veya küp (cere) gibi bir şeyin içerisine buğday, şeker, para koyar. Gelin içeriye girerken kaynana bunları gelinin üzerine saçar.
Düğün Bittikten Sonra Gelin Damat Ne Yapar? Düğün sonrası gelin-damat, birlikte yaşayacakları evlerine gider. Genellikle evlenen çiftler düğünün ertesi günü balayına gideceği için düğün gecesi balayı için son hazırlıklarını tamamlarlar.
Akraba evlilikleri çoğunlukla aşiret biçimi toplumsal örgütlenmenin sonucudur. Soy birliğini ya da siyasal bağı güçlendirdiği gibi başka kültürel değerlerden dolayı akraba evlilikleri tercih edilmektedir.
"Bir elbise iki düğünde giyilmez"
"Bizim buralarda düğünlerde Şal u Şepik ve Kıra- Fistan mutlaka giyilir. Önemli günlerde illaki yöresel elbiseler olacak. Doğu ve Güneydoğudaki hemen hemen tüm şehirlerde bu yöresel elbiseler giyilir. Özellikle de ilkbahar ve yaz aylarında, düğün sezonunda çok tercih edilir."
Kürt dilleri kolu altında Kurmançça veya Kuzey Kürtçesi, Soranice veya Orta Kürtçe ve Kelhurice veya Güney Kürtçesi olmak üzere üzerinde fikir birliği sağlanmış üç grup bulunmaktadır.
Aile ve Konukların Planları
Düğün tarihini belirlerken, yakın akrabaların ve arkadaşların planlarını da dikkate almanız gerekir. Bu, onların düğününüze katılmasını kolaylaştıracaktır.
EL ÖPTÜRME : Şerbet gününden 2-3 gün sonra damat babası,annesi ve yakınları belirlenen günün akşamı kız tarafına misafirliği gider.Akşam yemeğinden sonra gelin adayı kız,gelen misafirlerin elini öper.Damadın babası,annesi ve yakınları kıza hediyelerini ( Altın bilezik,kolye,saat,küpe ve giyim eşyası)takar.
Nikah ve Düğün merasimlerinde;
- Yiyecek/içecek ikramı yapılabilecek, - Canlı müzik icrası da dahil olmak üzere müzik yayını saat 24.00'e kadar yapılabilecek.
Yatağı, yatak odasını oğlan tarafı hazırlar. Yatak hazırlanacağı zaman kızlar toplanıp çeyiz yünü yıkamaya giderler.
Gelini evden erkek kardeşi çıkarır. Çıkarmadan önce gelinin beline kuşak bağlar. Kuşağı bağlamak için oğlan tarafından bahşiş alır.Gelin evden çıkarken kızın kardeşi kapıyı tutar ve bahşiş alır. Buna “kapı parası” denir.
Düğün Günü Gelin Yanında Kimlerle Kuaföre Gitmelidir? Gelin kuaföre kimlerle gider sorusu sıkça sorulmaktadır. Gelin kuaföre; annesi, kız kardeşleri, yakın akrabaları veya yakın arkadaşlarıyla gidebilir. Bazı durumlarda sağdıç da geline kuaför hazırlığında yardımcı olmak için yanında gidebilir.
Kanama kızlık zarının ilişki sırasında gerilmesi ve yırtılması sonucu görülür. Kızlık zarı genellikle ilk ilişkilerde saat 5-7 hizaları arasından yırtılır. Ancak bu şart değildir. Zayıf kılcal damar ağı içeren kızlık zarında yırtılmaya bağlı birkaç damla kanama meydana gelir.
Nevresim Seçiminin Önemi
"Yatağın üstüne ne serilir?" sorusunun cevabı elbette "nevresim" olmalıdır.
İlk gece cinsel ilişkide vajina zorlanabilir ve tahriş olabilir. Çok yüksek oranda bir zorlama olursa vajina yırtılabilir veya tahrip olabilir. Bu tarz bir durum yaşanırsa 2-7 gün cinsel ilişkiye girilmemeli ve tahribatın geçmesi beklenmelidir.
Şartlar ve imkânlar müsait olduğu zaman senenin bütün günlerinde ve günün her saatinde düğün yapılabilir, nikâh kıyılabilir. Yani nikâh için belli bir zaman ve vakit yoktur. Bu sebeple iki bayram arasında düğün yapmakta ve nikâh kıydırmakta dinimiz açısından hiçbir sakınca bulunmamaktadır.
Peygamber'in evlenme hazırlığı yapan Abdurrahman b. Avf'a, “Bir koyunla da olsa ziyafet ver” (Buhârî, “Nikâḥ”, 7, 54, 68) demesi ve kendisinin de evliliklerinde misafirlerine yemek yedirmesinden anlaşılacağı gibi düğün yemeği sünnettir.
“İki bayram arasında düğün olmaz” inanışının kaynağı, İslam öncesine kadar uzanıyor. Cahiliye döneminde, Arabistan Yarımadasında Ramazan Bayramı'ndan sonra, yani şevval ayında bir veba salgını başlıyor. Hastalık pek çok kişinin ölümüne neden oluyor. Bu nedenle şevval ayının uğursuz olduğuna inanılıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri