Çeşitli nesnelerde cıvataların sağlam bir biçimde sıkışmasını sağlayıp, saplama ve cıvata türü parçaları birbirine bağlamaya yarayan parçalara somun adı verilmektedir. Cıvatalardan sonra en önemli yardımcı araç durumunda olan somunlar, özellik ve şekillerine göre birçok çeşitten oluşmaktadır.
Takviyeli somun, Yuvarlak düz kafa perçin somun, Ağaç somunu, Çelik konstrüksiyon somun çeşitleri mevcuttur.
Somun, cıvata veya saplama ile beraber kullanılan, ana sökülebilir bağlantı elemanlarından biridir. Temel olarak, ortasında kılavuz çekilmiş (vida açılmış) bir delik olan basit bir parçadır.
Parçaları birbirine çözülebilir şekilde bağlamaya yarayan cıvatalara, saplamalara vb. vida açılmış makine parçalarına vidalanan bağlama elemanlarına somun denir.
Cıvataların farklı parçalar ile güçlü bir biçimde sıkıştırılmasını sağlayan, saplama ve cıvata türü parçaları birbirine bağlayan bağlantı elemanlarına somun adı verilmektedir. Kaynak somunları, metal parçaların birbirine bağlanması sırasında kullanılan önemli bir takım ekipmandır.
İlgili 18 soru bulundu
Yani cıvata kullanılan hemen her yerde somun da kullanılabilmektedir. Makine, otomotiv, beyaz eşya, küçük ev aletleri, mobilya, gıda ve sağlık alanlarında farklı amaçlarla kullanılmaktadır. Sağlamlık istenen yerlerde kaliteli somun ve kaliteli cıvata kullanmak gerekmektedir.
Çelik cıvataların, isminden de anlaşılacağı gibi hammaddesi çeliklerdir.
Eğer bir bağlantıda somun kullanılıyorsa dış yivleri olan silindirik elemana cıvata denir.Eğer bağlantıda somun yoksa ve bağlantı, bağlanacak elemanlardan birisinde açılan yivlerin somun yerine kullanılması ile gerçekleşiyorsa bu elemana ise vida denir.
Tek yapmanız gereken paslanan somunların ve cıvataların üzerine WD-40'ı uygulamak ve ardından çekiçle hafifçe vurmaktır. Bu işlem, ürünün somun ve cıvataların bağlantılarına girmesine ve böylece bağlantı elemanlarının gevşemesine yardımcı olacaktır.
Sıkışmış Somun Nasıl Açılır? Sıkışmış somunun açılması için uygulanacak yöntemlerden biri de pas çözücü kullanımıdır. Paslanma sonucunda sıkışma meydana geldiyse pas sökücü kullanarak civata ve somunun kolaylıkla birbirinden ayrılmasını sağlayabilirsiniz.
Somun dayanım sınıfları tek sayıdan oluşur ve civata malzemesinin N/mm² cinsinden çekme dayanımının 1/100'ünü ifade eder. Örneğin dayanım sınıfı 8 olan bir somunun çekme dayanımı: 8 x 100 = 800 N/mm² olur.
Sıkılan veya bağlanan parçalar arasında dış kuvvetler sonucu teğetsel veya radyal yönde bir izafi hareket oluşacak olursa çevresel yönde de sürtünme bağı kalmayacağından somun dönme açısından serbest kalır. Yani başlangıçta oluşturulan öngerilme kuvveti ortadan kalkar ve cıvata gevşer.
Somun ekmeği, bir çeşit tava ekmeğidir.
Yunanca somás ve somiera (=ekmek sepeti/kutusu) sözleri de telaffuz ediliyordu. Türkçedeki somun ekmek sözü Rumca psomin (=ekmek) sözünden alınmıştır. Rum fırıncılar psomin ekmeğini özellikle Karadeniz Bölgesi'nde özenle pişiriyorlardı. Günümüzde bu somunun Trabzon ekmeği adıyla ifade edildiği görülmektedir.
Farklı parçaların birleştirilmesinde kullanılan cıvatanın güçlü bir şekilde bağlanmasını sağlayan bağlantı elemanlarına somun denilmektedir. Farklı sektörlerde adı somun vida olarak da kullanılmaktadır.
Somun ve kelebek vida olmak üzere iki parçadan oluşan ürün, malzemenin birbirine tutunmasını sağlayarak sağlam bir hal almasını sağlar. Kelebek somunlu vida, günlük hayatta ihtiyaç duyulan hırdavat ürünlerinden biri olduğu gibi inşaat ve sektör faaliyetlerinde de yaygın olarak kullanılır.
baş parmağınızla kuvvet merkezini gösterdikten sonra elinizi sola doğru çevirin. bu vidayı sıkmanız için kuvvetin yönünü sizlere gösterir. tam tersine kuvvet uyguladığınız takdirde vida gevşeyecektir.
Büyük ve kuvvetli bir sıkma gerektiren yerlerde uygun ölçüdeki cıvata veya saplamayla beraber kullanılır. Dibe doğru daralan yapıya sahip olan ve altıgen şekildeki sıkmalı altı köşe somunlar, normal somunlara göre zor gevşer.
Vidalar normal olarak sağ helisli vidadır. Sağ helis vidalı civatada somun saat yönünde çevrilirse bağlantı sıkışır, aksi yöne çevrilirse gevşer. Özel durumlarda kullanılan sol helisli vidalar ise saat ibresi yönünde döndürülürlerse bağlantı gevşer, aksi yönde ise sıkışır.
Avrupa'da 1400'lerde görülen cıvata, 1452-1519 yılları arasında Leonardo Da Vinci tarafından geliştirilmiştir. İlk tornavida kullanımı da 1700'lü yıllara rastlar. İngiltere'de 1797 yılında, Henry Maudslay (1771-1831) Amerika'da David Wilkinson 1798'de cıvata patenti almışlardır.
Bunlar haricinde çok çeşitli rondela pul çeşitleri mevcuttur. Bunlardan bazıları kilitli rondela, tırtıllı rondela, u rondela, imbus rondela, layner, rulman baskı, çanak pullar olup malzeme olarak bakır, çelik ve alüminyum çeşitleri de mevcuttur.
Flanşlı somun, ahşap ve metal parçaların yapıştırılmasında tercih edilen seçeneklerden biridir. Geniş ve tek yüzü düz olarak imal edilmektedir. Bu şekilde üretilmesindeki amaç bağlayıcı görevi görmektir. Marangozların en sevdiği somun türlerinden biridir.
Altıgen, benzersiz özelliklerinden dolayı somun ve cıvatalarda da ağırlıklı olarak kullanılan şekildir. Altıgen yapı sayesinde, alet kenarları cıvatayı daha kolay kavrar. Bu sayede cıvataya daha fazla tork aktarılır. Bu nedenle tarihi 1700'lere kadar uzanana bu tasarım hala hükmünü sürdürmektedir.
Somun Perçin nedir : Diş açılamayacak incelikte malzemeleri civatayla birleştirmek için kullanılan bir bağlantı elemanıdır. Somun perçinin dişleri, uygulandığı malzemeye kaynaklanmış bir somun gibi çalışır. Somun Perçin kullanarak, arka tarafına ulaşamadığınız malzemeleri de somunlu hale getirebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri