Kürtaj ile kısırlığın bir ilgisi var mı? Sorun yaşanmadan geçen bir kürtaj sonrası, eğer planlanıyorsa hasta hemen bir sonraki siklusta yani adet döneminde gebe kalabilir. Kürtaj ile kısırlığın direkt bir ilgisi bulunmuyor.
Kürtaj artık yüksek standartlarda yapılabildiği için operasyon doktorun tecribesine de bağlı olarak genellikle son derece başarılı geçer. Kürtaj sonrası doktorun talimatlarına ve reçeteye uyulursa yeniden hamile kalmak mümkündür. Kürtaj bir gebelikten korunma yöntemi değildir.
Kürtajın doğurganlığı azaltma riski bulunduğuna dair argüman, rahim içinde yapışıklık olma ihtimalinden yola çıkarak öne sürülmektedir. Ancak bu tür yapışıklık olma ihtimali, güvenli koşullarda yapılan kürtajlarda, son derece düşük bir risktir.
Enfeksiyon: Kürtaj operasyonu sonrasında yapılması gerekenlere dikkat edilmediğinde rahim ağzındaki bakterilerin rahime ulaşarak enfeksiyon oluşturması muhtemeldir. Enfeksiyona müdahale edilmediği durumlarda kısırlık tehlikesi baş göstermektedir.
Kürtaj operasyonunda en çok rahim etkilenir bu sebeple rahmin toparlanması için yaklaşık 1 ay veya ilk adetini görene kadar beklemek gerekir. Eğer hasta yeni bir hamilelik istiyorsa bunun içinde 3 ay beklemesi gerekmektedir.
İlgili 26 soru bulundu
Kürtaj Sonrası Hamile Kalmak Zor Mu? Kürtaj sonrasında hamileliği zorlaştıran bir durum görülmez. Kürtaj işlemi günümüzde özel vakum cihazları ile yapılabilmektedir.
Kürtaj sonrası aksi bir durum olmadığı sürece hasta taburcu olur olmaz sosyal hayatına kaldığı yerden devam edebilir. Operasyon sonrası tam iyileşme 10-15 gün içinde sağlanmış olur. Önlem olarak 20 gün cinsel ilişkiye girilmemesi önerilmektedir.
Kürtaj Sonrası Kısırlık
Kürtaj bir cerrahi işlem olup uygun koşullarda, uygun haftalarda yapıldığı takdirde komplikasyonsuz bir iyileşme süreci geçirilir. Kürtaj sonrası yeni bir gebelik olabilir. Kürtaj kısırlığı yol açmaz. Ancak kürtaj sonrası görülebilen bazı komplikasyonlar nedeni ile rahim zarar görebilir.
Dolayısıyla bir kadının korunmayı bıraktıktan sonra, ya da kürtaj işleminden sonra, hemen ilk ay gebe kalamaması tamamen doğal bir durumdur. Düzenli adet görüyorsa ve kontrol muayenesi normalse, gebe kalmak için bir yıla kadar süre geçmesi bile normal kabul edilir.
Bu konuda sayı olarak aslında bir sınırlama yoktur. Ancak her cerrahi müdahalede olduğu gibi fazla sayıda kürtaj olarak rahmi travmatize etmekten kaçınmak gerekir.
Kürtaj Sonrası İlk Cinsel İlişki
Kürtaj uygulama tekniği vakumlu cihazla yapıldığı için komplikasyon ve kısırlık riski nerdeyse hiç yaşanmaz. Gebelik sonlandırma işleminin gebeliğin ilk 10 hafta içinde yapılması da bu riski ortadan kaldıran etkenlerdendir. Kürtajdan sonra ilişki ilk 2 haftada önerilmez.
Rahim, olası müdahale durumlarında delinerek, olası durumlarda karın boşluğuna (mesane, rektum, bağırsak) kan akışı meydana gelebilmektedir. Bu gibi durumlarda barsak, rektum ve mesanede kalıcı hasarların oluşması muhtemeldir.
Vakumlu kürtajın rahime zarar vermesi söz konusu değildir. Ancak vakumlu kürtaj için mutlaka hastaneler tercih edilmelidir. Kürtajın operasyonu sırasında ve sonrasındaki riskler hakkında bilgi almak için kürtaj riskleri yazımızı okuyabilirsiniz.
Öyle ki, kürtaj sonrasında hemen gebe kalan ve hamileliğinde sorun yaşamayan birçok kadın bulunmaktadır. Fakat yine de kürtaj işlemi, kadınları hem fiziksel hem de psikolojik açıdan oldukça sarsan bir durum olduğundan, kürtaj işleminden yaklaşık 3 ay kadar sonra gebe kalınması hekimler tarafından uygun görülmektedir.
Kürtaj ücreti 2023
Kürtaj ücretleri ortalama 3000TL – 4000TL arasındadır. İşlem ücreti uygulanacak anestezi şekli, çoğul gebelikler, kist benzeri oluşumlar ve gebelik haftası gibi faktörlere bağlı olarak değişebilir. İşlem ücreti çeşitli faktörlere bağlı olarak değişebilir.
Kürtaj sonrası bakım nasıl olmalıdır? Kürtaj sonrası genital bölge enfeksiyona karşı zayıf olduğundan deniz ve havuza girilmemeli, küvette banyo yapılmamalıdır. Kürtaj operasyonu sonrasında hastalar mutlaka dinlenmeli, doktor tavsiyelerine ve reçete edilen ilaç varsa düzenli kullanmaya özen göstermelidir.
Sık kürtaj olmak rahim içindeki dokunun zarar görmesine sebep olabilir. Bir sonraki gebelikte düşük riski olabileceği gibi rahim içinde meydana gelen komplikasyonlar bazı durumlarda kalıcı kısırlığa da sebep olabilir. Yeni bir gebelik planlayana kadar kürtaj sonrasında gerekli korunma önlemlerinin alınmasını önerilir.
Özellikle komplike doğum sırasında oluşan yırtıklar ve doğumu kolaylaştırmak için yapılan cerrahi kesiklerin başarısız tedavisi vajinal genişlemeye sebep olur. Diğer yandan vajinal genişleme bölgede yaşanan başarısız bir operasyon geçmişi ya da kürtaj sebebiyle de görülebilir.
Kürtaj Yaptırdığım Anlaşılır mı? Kürtaj işlemi sırasında herhangi bir cerrahi kesi ya da dikiş kullanılmadığı için işlemin sonradan anlaşılması kesinlikle mümkün değildir.
Vakumla kürtaj, gebeliğin 10. haftasına kadar yapılabilir. Eğer gebelik 10 haftayı geçmişse hiçbir yöntemle kürtaj yapılamaz. Bu nedenle yasal sınırı aşmak istemeyen hem de çocuk sahibi olmaya kendini hazır hissetmeyen kişilerin zamanında gebelik testi yapması önemlidir.
Ortaya çıkabilecek bazı belirti komplikasyonlara karşı güvenilir bir ortam ve işinin ehli doktorlar tarafından yapılması gereken kürtaj işlemi genellikle 10-15 dakika kadar sürer ve hasta gözlem altında tutulduğu birkaç saat sonrasında taburcu edilir.
Kürtaj sonrasında banyo hemen yapılabilir, ancak ilk 15 gün duş şeklinde banyo tercih edilmelidir.
Ağrı, kramp ve hafif vajinal kanama yaşayabilirsiniz. Ayrıca bulantı, ishal, ateş, kabızlık veya şişkinlik şikayetleriniz de olabilir. Kendinizi daha iyi hissetmeniz ve hızlıca iyileşmeniz için akivitelerinizi sınırlamalısınız. Güzelce dinlenin ve yeterince uyuduğunuzdan emin olun.
Kürtaj sonrası gebelik için en ideal zaman 2 ay sonrası. Rahim kendini onarmış, anne adayı psikolojik olarak yeniden kendini iyi hissetmeye başlamıştır. Ayrıca bebeği için folik asit alımı, sigarayı bırakma gibi bazı hazırlıkları yapması için de yeterli zamanı olmuş olur.
Adetten temizlendikten sonraki 2. gün adet süresine bağlı olarak adetin 7. ve 9. günlerine denk düşmektedir. Yumurtlama günü hesaplanırken adetin ilk günü baz alınır. Yumurtlama gününe yaklaştıkça gebe kalma olasılığı başlar.Gebe kalma ihtimali % 15-20 aralığındadır. Adetten 2 gün sonra gebe kalma ihtimali vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri