Sorunsuz bir kürtaj sonrası gerek hamile kalma şansı konusunda, gerekse hamileliğin sağlıklı devam etmesi konusunda ekstra bir risk artışı olmaz. Diğer gebeliklerde sorun yaşama ihtimali ne kadarsa, kürtaj sonrası bir gebelikte de o kadardır.
Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) şu anki tavsiyesi kadının bedenine toparlanma fırsatı vermek için düşükten ya da kürtajdan sonra yeniden hamile kalmak için en az altı ay beklenmesi yönünde.
Kürtaj artık yüksek standartlarda yapılabildiği için operasyon doktorun tecribesine de bağlı olarak genellikle son derece başarılı geçer. Kürtaj sonrası doktorun talimatlarına ve reçeteye uyulursa yeniden hamile kalmak mümkündür. Kürtaj bir gebelikten korunma yöntemi değildir.
Öyle ki, kürtaj sonrasında hemen gebe kalan ve hamileliğinde sorun yaşamayan birçok kadın bulunmaktadır. Fakat yine de kürtaj işlemi, kadınları hem fiziksel hem de psikolojik açıdan oldukça sarsan bir durum olduğundan, kürtaj işleminden yaklaşık 3 ay kadar sonra gebe kalınması hekimler tarafından uygun görülmektedir.
Kürtaj operasyonunda en çok rahim etkilenir bu sebeple rahmin toparlanması için yaklaşık 1 ay veya ilk adetini görene kadar beklemek gerekir. Eğer hasta yeni bir hamilelik istiyorsa bunun içinde 3 ay beklemesi gerekmektedir.
İlgili 18 soru bulundu
Bu konuda sayı olarak bir sınırlama yoktur. Ancak her cerrahi müdahalede olduğu gibi kürtajda da fazla kere gereksiz yaomaktan kaçınmak gerekir, bunun için dikkatli korunmak en önemli kuraldır.
Kürtaj sonrası aksi bir durum olmadığı sürece hasta taburcu olur olmaz sosyal hayatına kaldığı yerden devam edebilir. Operasyon sonrası tam iyileşme 10-15 gün içinde sağlanmış olur. Önlem olarak 20 gün cinsel ilişkiye girilmemesi önerilmektedir.
Kürtaj sonrasında 20-25 gün içinde yeniden yumurtlama faaliyeti başlar ve 30-45 gün içinde adet görülür. Eğer bu süre içerisinde adet görülmezse doktora danışmak gerekir. Eğer söz konusu gecikme yeni bir gebelik durumu değilse doktor hormon dengesini ve adeti düzenleyici tedaviye başlar.
Kürtajın doğurganlığı azaltma riski bulunduğuna dair argüman, rahim içinde yapışıklık olma ihtimalinden yola çıkarak öne sürülmektedir. Ancak bu tür yapışıklık olma ihtimali, güvenli koşullarda yapılan kürtajlarda, son derece düşük bir risktir.
Kürtaj sonrası bakım nasıl olmalıdır? Kürtaj sonrası genital bölge enfeksiyona karşı zayıf olduğundan deniz ve havuza girilmemeli, küvette banyo yapılmamalıdır. Kürtaj operasyonu sonrasında hastalar mutlaka dinlenmeli, doktor tavsiyelerine ve reçete edilen ilaç varsa düzenli kullanmaya özen göstermelidir.
Kürtaj Sonrası İlk Cinsel İlişki
Kürtaj uygulama tekniği vakumlu cihazla yapıldığı için komplikasyon ve kısırlık riski nerdeyse hiç yaşanmaz. Gebelik sonlandırma işleminin gebeliğin ilk 10 hafta içinde yapılması da bu riski ortadan kaldıran etkenlerdendir. Kürtajdan sonra ilişki ilk 2 haftada önerilmez.
Kürtaj İşlemi Sonrası Kürtaj sonrasında 6-7 gün süren adet kanamasından daha az miktarda vajinal kanama olabilir. Birçok cerrah, kürtaj sonrasında ultrasonografi ile rahim içini değerlendirir. Operasyonun başarılı olduğunu, ultrasonografi ile tespitin ardından işlem sonlandırılır.
❓Yeni evlendim; kaç ayda hamile kalabilirim? 👫🏻Sağlıklı bir çiftin yumurtlama zamanına denk getirilen cinsel ilişki ile ilk ayda gebe kalma ihtimali %20'dir. Bu olasılık giderek artar, üç ayda %50 olur; altıncı ayın sonunda %70'i geçer. Birinci yılın sonunda ise çiftlerin %85'inin gebe kaldığını biliyoruz.
Kürtaj sonrası gebelik için en ideal zaman 2 ay sonrası. Rahim kendini onarmış, anne adayı psikolojik olarak yeniden kendini iyi hissetmeye başlamıştır. Ayrıca bebeği için folik asit alımı, sigarayı bırakma gibi bazı hazırlıkları yapması için de yeterli zamanı olmuş olur.
Histerektomi yaptığımız bir hasta da doğal yollardan gebelik elde edilemez. Tüp bebek de mümkün değildir. Bu durumda tek yöntem taşıyıcı annelik ile yumurtanın başka kadının rahmine yerleştirilmesidir.
Hamilelik sırasında özellikle östrojen ve progesteron hormonları had safhada yükselir. Dolayısıyla genel olarak, kürtajdan sonra hormon düzeylerinin normale dönmesi birkaç hafta alabilir.
Özellikle komplike doğum sırasında oluşan yırtıklar ve doğumu kolaylaştırmak için yapılan cerrahi kesiklerin başarısız tedavisi vajinal genişlemeye sebep olur. Diğer yandan vajinal genişleme bölgede yaşanan başarısız bir operasyon geçmişi ya da kürtaj sebebiyle de görülebilir.
Rahim, olası müdahale durumlarında delinerek, olası durumlarda karın boşluğuna (mesane, rektum, bağırsak) kan akışı meydana gelebilmektedir. Bu gibi durumlarda barsak, rektum ve mesanede kalıcı hasarların oluşması muhtemeldir.
Sık kürtaj olmak rahim içindeki dokunun zarar görmesine sebep olabilir. Bir sonraki gebelikte düşük riski olabileceği gibi rahim içinde meydana gelen komplikasyonlar bazı durumlarda kalıcı kısırlığa da sebep olabilir. Yeni bir gebelik planlayana kadar kürtaj sonrasında gerekli korunma önlemlerinin alınmasını önerilir.
Uzman kadın doğum hekiminizin verdiği antibiyotik ve ağrı kesici ilaçlarınızı mutlaka kullanmalısınız. Aslında kürtajdan sonra rahim kendini kasıp bırakarak toparlanmaya çalışır ve kanayarak temizlenir. Bu kasılmalar kramp tarzı ağrılara neden olur. Ağrı kesiciler bu ağrıların daha az hissedilmesini sağlar.
Kürtaj Sonrası İlişki Zamanı
Kürtaj sonrasında en az iki hafta cinsel ilişki yasağı uygulanmaktadır. Kürtaj sonrası ilk cinsel ilişki için hekimler tarafından önerilen süre 15 (on beş) gündür. Bu süre içerisinde cinsel ilişki perhizi uygulanmakta, sonrasında iyileşme sürecine göre cinsel ilişki serbest bırakılmaktadır.
Kürtaj ücreti 2023
Kürtaj ücretleri ortalama 3000TL – 4000TL arasındadır. İşlem ücreti uygulanacak anestezi şekli, çoğul gebelikler, kist benzeri oluşumlar ve gebelik haftası gibi faktörlere bağlı olarak değişebilir. İşlem ücreti çeşitli faktörlere bağlı olarak değişebilir.
Ağrı, kramp ve hafif vajinal kanama yaşayabilirsiniz. Ayrıca bulantı, ishal, ateş, kabızlık veya şişkinlik şikayetleriniz de olabilir. Kendinizi daha iyi hissetmeniz ve hızlıca iyileşmeniz için akivitelerinizi sınırlamalısınız. Güzelce dinlenin ve yeterince uyuduğunuzdan emin olun.
Karın ağrısı, kürtajdan birkaç gün sonra şiddetli şişkinlik o bölgede oluşabilecek enfeksiyonu belirten bazı belirteçler olabilir. Kürtaj sonrası hafif yüksek vücut ısısı kabul edilebilir bir komplikasyondur, ancak ateşiniz 37 derece üzerinde kalırsa, enfeksiyona işaret ettiği için endişelenmenize neden olur.
Ortaya çıkabilecek bazı belirti komplikasyonlara karşı güvenilir bir ortam ve işinin ehli doktorlar tarafından yapılması gereken kürtaj işlemi genellikle 10-15 dakika kadar sürer ve hasta gözlem altında tutulduğu birkaç saat sonrasında taburcu edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri