Diş etlerine doğrudan uygulayarak veya suyla seyreltilmiş olarak gargara yaparak diş eti iltihabını hafifletmeye yardımcıdır.
Boğaz iltihabı için tuzlu su ile gargara yapın
Tuzlu su ile gargara yapmak, birçok iltihap ve enfeksiyonun iyileşmesinde etkili olduğu gibi boğaz iltihabının iyileşmesinde de adeta ilaç rolü üstlenir.
Tuzlu Su Gargarası
Dişlerde oluşan iltihaplanma da bir çeşit su birikimi olduğu için tuz iltihabına giderilmesinde etkili olabilir. Bunun için bir bardak ılık suyu içerisine bir tatlı kaşığı tuz atın. Tuzu suda eriterek ağzınızda gargara yapın. Günde 2 – 3 defa bu işlemi tekrarlayabilirsiniz.
Diş apsesi için de tuzlu su önerilir. Diş apsesinde meydana gelen şişliği ve ağrıyı yok etmek için tuzlu suyla gargara yapılmalıdır. 1 bardak suyun içinde 1 çay kaşığı tuzu eriterek düzenli olarak gargara yapabilirsiniz.
Tuzlu su ile gargara yapın: Tuzlu su, diş etlerindeki şişliği hafifletmek ve iltihaplanmayı azaltmak için etkili bir ev tedavisidir. Bir bardak ılık suya 1 çay kaşığı tuz ekleyin ve gargara yapın. Soğuk kompres yapın: Soğuk kompres, diş etlerindeki şişliği hafifletmek ve ağrıyı azaltmak için kullanılabilir.
İlgili 18 soru bulundu
Çoğu zaman birkaç gün içerisinde kendiliğinden iyileşir ve ağız hijyeninin tam olarak sağlanması dışında herhangi bir tedavi gerektirmez. Fakat iltihabın çok büyük olması ve 4-5 günden uzun sürmesi durumunda mutlaka diş hekimine başvurulmalıdır.
Terapötik ağız gargaraları, bakterileri öldüren ve hem plak hem de diş eti iltihabını azaltan aktif bileşenler içerir. Terapötik ağız gargaraları reçetesiz olarak temin edilebilir veya diş hekiminizin bu ürün için özellikle reçete yazması gerekebilir. Kozmetik gargaralar ağız kokusuna neden olan bakterileri öldürür.
Diş Kökü İltihabı Kaç Günde Geçer? Diş kökü iltihabının iyileşme süresi, uygulanan tedavi yöntemine göre değişkenlik gösterebilir. İltihabın kurutulması için verilen antibiyotik ilaçlar, ortalama olarak 7 ila 10 gün boyunca kullanılır.
Gargaradaki florür gibi maddeler çürüklerin önlenmesine yardımcı olabilir fakat hiçbir gargara tek başına plağı dişlerden temizleyemez. Aslında çok basit, diş eti hastalığı ve diş çürüğü gibi durumları önlemenin en etkili yolu, plağı mekanik olarak çıkartmaktır.
Oluşan bu şişlik, en fazla 5 gün sürmelidir. Diş şişmesi yaşandığı takdirde yapılması gereken en etkili çözüm dişleri düzenli ve sık sık fırçalamaktır. Ayrıca her diş fırçalama işleminin ardından, iltihap tamamen geçene kadar uygulanacak olan ağız gargarası, diş eti şişmesini oldukça rahatlatacaktır.
Tuzlu su, burunda ve solunum yollarında biriken mukusun atılmasına yardımcı olur ve kişiyi rahatlatır. Tuzlu su ayrıca iltihabı ve tıkanıklığı azaltarak boğazı rahatlatır.
Diş Eti İltihabı Tuzlu Su
Doğal çözümler arasında yer alan tuzlu su ile ağız içinde bakım yapılabilir. Diş macunu gibi ürünler dışında tuzlu suyla da gargara yapılması birçok bakteri ve plağın temizlenmesini sağlar. Diş eti iltihabının belirtilerini azaltmak için tuzlu suyun kullanılması kişide rahatlama hissi yaratır.
Kullanım sıklığını takip edin: Ağız gargaraları genellikle günde 1 – 2 kez kullanılabilmektedir. Ancak bazı ağız gargaraları daha sık kullanılabilir veya kullanım sıklığı doktorunuz tarafından önerilen şekilde değişebilir.
Diş fırçalama, diş ipi kullanımı sonrasında gargara kullanımı önerilir. Az miktarda (5 çay kaşığı kadar) gargara, genellikle 30 saniye kadar ağızda çalkalanarak tükürülür. Gargaraların bazılarında çalkalama süresi 1 dakikaya kadar çıkabilir.
İltihaplı diş fırçalanabilir ve bu, ağrıyı azaltmaya yardımcı olabilir. Ancak apse diş eti üzerinde ise zarar vermeden nazik hareketlerle fırçalanması önerilir.
İltihaplı diş kişinin suratında şişmeye neden olmuşsa ve vücutta ateş, halsizlik gibi belirtiler varsa antibiyotik kullanımıyla iltihabın akut halini baskılanması gerekir.
Mayo Clinic , gargarayı dişlerinizi fırçaladıktan ve diş ipi kullandıktan sonra kullanmanızı önerir.
Aksi durumda çeşitli mide ve solunum yolu rahatsızlıklarına veya zehirlenmelere yol açabilir. 30 saniye ve 1 dakika arasında yutmadan ağızda tutulan gargaralar hemen durulanmaz ve gargara uygulandıktan hemen sonra yiyecek ve içecek tüketilmesi tavsiye edilmez.
5-15 ml KLOROBEN ile her 1,5-3 saatte bir 30 saniye süre ile gargara yapılır. Sürekli olarak 7 günden fazla kullanılmamalıdır. Yanma ve batma hissi oluşursa gargara su ile seyreltilmelidir. KLOROBEN'in kullanılması tavsiye edilmez.
-Dişlere dokunma: Kökünde apse olan bir diş, genellikle dokunmaya veya basınca duyarlılık gösterir. -Röntgen çekimi: Ağrıyan dişin röntgeni apseyi tanımlamaya yardımcı olabilir. Diş hekimi ayrıca enfeksiyonun yayılıp diğer bölgelerde apseye neden olup olmadığını belirlemek için röntgen kullanabilir.
Diş doktoru bölgedeki iltihabı uzaklaştırır ve apseye neden olan durumu tedavi eder. Bu tedaviler arasında apsenin boşaltılması, kanal tedavisi, diş çekimi ve diş eti tedavisi yer almaktadır. İşlemler lokal anestezi ile yapılır ve kişi ağrı duymaz.
Kök kanal enfeksiyonu tedavisinde bakterilerin dişlerden uzaklaştırılması gerekir. Bunun için ilk yapılması gereken kökünün kanal sistemindeki bakterilerin temizlenmesi işlemidir. Kök kanal tedavisi için bir diğer işlem ise dişin çekilmesidir.
Bademcik ve Boğaz İltihapları: Çeşitli mikroorganizmaların etkisiyle bademciklerin veya boğaz dokularının iltihaplanması hem solunum pasajını daraltarak hem de enfeksiyon etkisiyle ağız kokusu meydana getirir.
Düzenli ağız bakımında kullanılacak temel malzemeler arasında elektrikli veya manuel diş fırçası, diş macunu, diş ipi ve ağız bakım suyu sayılabilir. Ayrıca diş ipi kullanamıyorsanız düzenli ağız duşu uzmanlarca tavsiye edilir. Dil temizleyici aparatlar ise kullanabileceğiniz diğer bir bakım ürünüdür.
Ağız hijyenini sağlamak amaçlı bir çok yöntem vardır. Bu yöntemler, diş fırçalamak, diş ipi kullanmak, ağzı bakım suyuyla gargara yapmak belli başlı yöntemler olarak sıralayabiliriz. Temizlenmiş bir ağızda ağız kokusu ortadan kalkar, diş eti kanaması görülmez, diş çürükleri azalır ya da kontrol edilebilir hale gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri