Göl alanı 1.77 km², sulama alanı 2.260 hektardır. Kurtboğazı Barajı: İstanbul yolu üzerinde 56. kilometrede yer alır. Piknik alanlı, yüzme havuzu ve restoranı bulunan barajın gölü su sporları için elverişlidir.
Avlanma tamamen yasaktır. Kurtboğazı Barajı: Balık türleri; aynalı sazan, pullu sazan ve gümüş balığı. Avlanma tamamen yasaktır.
Toprak gövde dolgu tipi olan barajın gövde hacmi 834.000 m3, akarsu yatağından yüksekliği 54,00 m, normal su kotunda göl hacmi 101,50 hm3, normal su kotunda göl alanı 5,50 km2'dir.
Su Kaynaklarımız
Barajı Bahtılı, Mera, Kınık, Pazar, Uzunöz, Bostan, Kayıcık, Batak, İğmir, Kirazlı, Eneğim ve Karaboya dereleri beslemekte, aynı zamanda baraj rekreasyon amaçlı kullanılmaktadır.İvedik Arıtma Tesislerine, iki adet 2200 mm çaplı borularla su sağlamaktadır.
İlgili 15 soru bulundu
Ankara'nın en büyük barajı Çamlıdere'de su seviyesi düşük (11.02.2021) - YouTube.
Kurtboğazı tekniği tahtaların enine bir burgu ile delinerek içine hazırlanmış çubukların yerleştirilmesiyle, tahtaların birbirine bağlandığı tekniğe verilen isimdir. Duvarlarda tek parça olarak kullanılan, yalnızca kestane ağacından yapılmış kalaslar kullanılmıştır.
Alanın Tanımı: ÖDA; Ankara'nın Nallıhan ve Beypazarı ilçelerinin güneyinde, Sakarya Nehri üzerinde inşa edilen Sarıyar Barajı'nı ve etrafındaki tepeleri içine alır.
Baraj Büyüklüğü
Atatürk Barajı, dolgu hacmi bakımından dünyanın en büyük 6. barajı durumundadır. Hidroelektrik Santrali de, dünyada hâlen yapımı sürenler arasında 3., inşa edilmiş olanlar arasında da 5. en büyük santraldir. Aynı zamanda Avrupa'nın ve Türkiye'nin en büyük barajıdır.
Türkiye'nin başkenti ve ikinci büyük şehri olan Ankara'da içme ve sulama suyu ihtiyacını karşılamak veya elektrik enerjisi üretmek için kullanılan sekiz aktif baraj bulunmaktadır.
Niğde- Ankara Otoyolu ile Kızılcahamam'a Adana'dan ulaşım yaklaşık 6 saat sürmektedir. Ankara şehir merkezinden Kızılcahamam'a ulaşım sağlamak isteyen ziyaretçiler ise Ankara Bolu Yolu'nu kullanmak durumundalar. Bu yol ile 80 km olan iki mesafe arası yolculuk ortalama 60-70 dakika sürmektedir.
Gölette yakın zamanda balıklandırma çalışması yapılmış olup bol miktarda Sazan balığı ve Aynalı sazan balığı vardır. Gölet özellikle hafta sonları kentin boğucu ve sıkıcı ortamından kurtulmak isteyen insanların doğa ile baş başa kalabileceği ayrıca ailece olta balıkçılığı yapabileceği bir ortamdır.
İlimiz sınırları dahilinde bulunan Sarımsaklı Barajı'nda; pullu sazan, sarı sazan, levrek az miktarda yılan balığı; Ağcaşar Barajı'nda; pullu sazan, Turna Balığı; Akköy Barajı'nda; sarı ve pullu sazan; Kovalı Barajı'nda; sarı sazan ve turna balığı balıkçılığı yapılmaktadır.
Baraj gölünün suyu tatlı olup içinde birçok balık türünü barındırmaktadır. Pullu sazan, yayın balığı, tatlı su kefali, gümüş balığı, kadife balığı ve kerevit.
Çantı tekniği, uzun ahşap perdelerin köşelerde geçmeler aracılığıyla birbiri üstüne yerleştirilmesiyle (yığma tekniği) oluşturulan bir yapım şeklidir. Çantı camiler, Anadolu'da çokça görülen ahşap aksamlı camilerden farklı olarak bütünüyle ahşap malzemeyle inşa edilmiştir.
Şehir ve kasabaların dışında kalan yerleşim yerlerinde, olan yapıların süre gelen özelliğinini korunmasıdır. Bölgeye hakim olan ustalarının uzun süreler boyu gözlem yaparak farkına vardığı materyalların özelliklerini tanımlamaktadır.
Kurtboğazı tekniği nedir? ➤ Ahşabın belirli kısımlarının oyularak, diğer oyulmuş ve biribirine uygun şekilde yontulmuş parça ile herhangi başka bir maddeye ihtiyaç duymadan birleştirilmesi usulüne kurtboğazı tekniği denir. ➤ Bu teknik sayesinde yapılar, deprem esnasında sallanarak deprem kuvvetlerini emer.
Enerji amaçlı inşa edilen baraj, Karaman ili sınırları içindedir. Fırat Nehri üzerinde yer alan Keban Barajı Türkiye'nin en yüksek 2. barajıdır.
Nadiren gerçekleşen bir baraj yıkılması durumunda, özellikle baraj membasında büyük hacimli bir hazne barındırıyorsa mansapta oluşan taşkın dalgası erozyon ve/veya yapısal yıkıma sebebiyet verecek kadar şiddetli olabilmektedir. Baraj yıkılması sonucu oluşan felaket genellikle ani olmakta ve ölümlerle sonuçlanmaktadır.
"Hükümete geldiğimizde ülkemizde toplam 276 baraj vardı. Bugün ise son 18 yıldaki 585. barajı ülkemize kazandırıyoruz. Aynı şekilde sulama tesislerimizin sayısını da 2 katından fazla artırdık. Ülkemizin su potansiyelini en verimli şekilde kullanmasını sağlayacak yatırımları birer birer hayata geçirdik.
Atatürk Yolu Dergisi » Makale » CUMHURİYETİN İLK BARAJI: ÇUBUK BARAJI (1929-1936)
Deriner Barajı, Artvin'de, Çoruh Nehri üzerinde, enerji üretmek amacıyla 1998 yılında inşasına başlanmış bir barajdır. Sahip olduğu 249 metre gövde yüksekliği ile Türkiye'nin en yüksek, Dünya'nın 12. yüksek barajıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri