Bakliyatlarla dolu o kavanozları ya da bez torbaları mümkünse sıcaklığı 0 ila 5 derece arasında, bu mümkün değilse en fazla 15-18 derece arasında olan ortamlarda ve karanlıkta, güneş ışığından uzak alanlarda saklamalısınız. Rutubetsiz bir dolap, bunun için uygun olacaktır.
Nemden Koruma
Bakliyatların kuru ortamda saklanması çok önemlidir. Nem bakliyatta böceklenme, küflenme gibi istenmeyen sorunlara yol açar. Nemli ortamdan uzak tutulmayan bakliyatlar çabuk bozulur. Kuru, karanlık ve serin ortamda saklanması gerekir.
Bakliyatların bozulmaması için ortam sıcaklığının en fazla 20 °C derece olması gerekir. Bu yüzden, bakliyatları asla güneş gören bir yerde muhafaza etmemelisiniz.
Defne yaprağı, bakliyatlarda oluşabilen böcekleri önlemektedir. Kavanozda ya da bez torba içinde saklayacağınız bakliyatların içine 1 adet defne yaprağı ekleyebilirsiniz. Bakliyatları uzun süre bozulmadan saklamak için ekleyeceğiniz defne yaprağı sayesinde, böceklenme ve küflenmeye karşı önlem almış olacaksınız.
Bakliyat saklanırken içine defne yaprağı eklemek, kavanozun üstünü tuz ile kaplamakta bakliyatın saklama süresini uzatacaktır. Bakliyatı buzdolabında cam kavanozda veya bez torbalarda saklamak en doğru saklama yöntemidir. Buzdolabı hem serin hem de kuru bir saklama alanıdır.
İlgili 20 soru bulundu
Bakliyatlarla dolu o kavanozları ya da bez torbaları mümkünse sıcaklığı 0 ila 5 derece arasında, bu mümkün değilse en fazla 15-18 derece arasında olan ortamlarda ve karanlıkta, güneş ışığından uzak alanlarda saklamalısınız. Rutubetsiz bir dolap, bunun için uygun olacaktır.
Kurutma işlemi tamamlandıktan sonra, kurutmalıklarınızı hava almayan bir kapta muhafaza etmelisiniz. Bunun için cam kavanozlar veya plastik kapaklı saklama kapları kullanabilirsiniz. Bu kapların temiz ve kuru olduğundan emin olun. Bunun yanı sıra, kurutmalıkları serin ve kuru bir yerde saklamak önemlidir.
Örneğin, 1 kilogram kuru fasulye için 2 adet defne yaprağı yeterlidir. Defne yaprakları, böcek ve güve sorunlarını önlemeye yardımcı olur ve aynı zamanda fasulyenin aromasını zenginleştirir. Ayrıca, bir miktar tuz eklemek de iyi bir fikirdir. Tuz, böceklerin ve güvelerin kuru fasulyeye yaklaşmasını engelleyebilir.
Lavanta, defne yaprağı ve nane gibi doğal maddeler, güçlü kokuları sayesinde güveleri uzak tutar. Bu tür doğal çözümler, kimyasal içermeyen ve güvenli alternatifler sunar. Ayrıca, güve kelebeği bitkisel çözüm arayışında, sirke ve su karışımıyla yapılan temizlik de etkilidir.
Kavanozlara koyduğunuz bakliyatları karanlık, serin, kuru, evcil hayvanların mamalarından ve yemlerinden uzak, haşere öldürücülerle temizlenmiş bir yerde 3 yıl kadar saklayabilirsiniz.
5.15.Kuru depo sıcaklığı max 15-20 C, nem oranı max %60 olmalıdır. 5.16.Kuru depolarda tahıl ve tahıldan yapılan besinler, kuru baklagiller, kuru meyve ve kuruyemişler, şeker, sirke, baharat, reçel, bal, marmelat, patates, soğan, sarımsak gibi dayanıklı besinler depolanır.
Patojen Bakteriler:
Bakteriler canlı kalabilmek ve üreyebilmek için uygun sıcaklık, besin, nem, Ph ve oksijene gereksinim duyarlar. Patojen bakteriler 5-65 C gibi geniş bir sıcaklık aralığında ürerler. Bu sıcaklık aralığına “TEHLİKELİ SICAKLIK ARALIĞI” denir.
Makarna, kuru fasulye, nohut, mercimek, pirinç ve bulgur gibi uzun süre fakat oda sıcaklığında saklanabilecek gıdalar için en iyi tercih yine plastik kaplardır. Saklamak için kurutma yöntemini kullanıyorsanız, en sağlıklı seçenek hava almayan kapakları bulunan Madame Coco cam saklama kapları olacaktır.
Defne yaprağı dediğinizi duyar gibiyim. Bu yaprağın aromatik kokusu bakliyat böcekleri tarafından çok sevilmezler. Şayet bakliyat kavanozlarına bu yapraklardan birkaç adet koymanız bu böcekleri bir süre bakliyatlarınızdan uzak tutacaktır.
Öncelikle güvenin neden oluştuğunu öğrenmeli, güvelenen tüm tahıllarınızı ve kuru bakliyatlarınızı ne yazık ki çöpe atmalısınız.
Dişi Güve, jelatin benzeri bir yapıştırıcı ile yüzeylere yapışan, 30 ila 200 arasındaki kümelere yumurta bırakır.4-10 gün arasında ortalama 20 derece sıcaklıkta hemen beslenmeye başlayan mikroskobik beyaz tırtıllar ortaya çıkar.20 derecenin altındaki sıcaklıklarda larvaların embiryonik gelişimi 3 hafta kadar ...
Güve ilaçlaması için kokulu ya da kokusuz sıvı ilaçlar kullanılmalıdır. Güve yumurtası güve kovucu ilaçlar sayesinde yok edilebilir. Marketlerde ya da eczanelerde satılan spreyler ya da tabletler güve öldürücü ya da kovucu olarak kullanılabilir.
Pamuklu bir bezin içine koyacağınız lavanta, biberiye, defne yaprağı ve karanfil karışımını gıda depoladığınız dolapların içine yerleştirirseniz güvelerin yuvalanmasına en başından engel olabilirsiniz. Bu bitkilerin yaydığı kokular güveleri uzak tutacaktır.
Pirinci, cam veya plastik saklama kaplarında muhafaza edebilir ve içerisine birkaç defne yaprağı ekleyerek böceklenmeyi önleyebilirsiniz.
bakliyat ürünleri uygun sıcaklık ve nem oranında anında kurtlanır veya kelebeklenir (güvelenir). bu, hiç açmadığınız paket bakliyat ürününde bile geçerli.
Tüm bu uyarılar ışığında, güvenle aldığınız bakliyat böceklendiyse sakın endişelenmeyin, hatta mutlu olun! Bu minik oluşumlar, ürünün ilaçsız, yerli ve doğal olduğunu gösterir. Böcekleri ayıklayıp kalanları gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz.
Kontrol: Kuruma süreci boyunca ürünler düzenli olarak kontrol edilir. Ürünlerin dokusu sertleşir ve kırılgan hale geldiğinde kuruma işlemi tamamlanmış demektir. Saklama: Tamamen kuruyan biber, patlıcan dilimleri, nemden uzak, hava geçirmez kaplarda veya cam kavanozlarda saklanır.
Buzdolabı poşetlerine tek kullanımlık olacak şekilde patlıcan ve biber paylaştıralım. Pipet ile bütün havasını alalım ve ağzını sıkıca kapatıp derin dondurucuya kaldıralım. Kullanacağımız zaman bir kaç saat önceden çıkaralım ve buzu çözüldükten sonra kullanıma hazır.
Kuru üzüm, hurma ve kuru kayısı gibi kuru meyvelerin evde saklanması 15 °C'yi geçmeyen bir sıcaklıkta ve %70'den fazla olmayan bir nemde olmalıdır. Kuru meyveler nemi ve sıcaklığı sevmedikleri için yeterince kuru ve serin bir yerde olmalıdır. Kilerde veya tavan arasında depolamak en iyisidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri