Biberleri uzun bir ipe, ortalarından iğne geçirerek dizin. Balkon veya bahçenizde en çok güneş alan yere ipi asın. Ortalama 3-7 gün içinde biberler kuruyacaktır. Kuruyan biberleri kavanoz veya buzdolabı poşetlerine doldurarak saklayın.
İlk önce dolmalık biberlerin içi güzelce temizlenerek yıkanır ve sonra bir iğne yardımıyla ipliğe sıralanan biberler güneş gören bir yere asılır. Renkleri pembeleşmeye başladığında diziliminizi serin bir yere alabilir ve üzerini bir bez yardımıyla kapatarak uzun süre muhafaza edebilirsiniz.
Yıkadıktan sonra kuruması için bir kenara alın ve biraz kuruduktan sona onları ipe dizin. - Hepsini ipe dizdikten sonra Güneş gören bir yerde kuruması için asın. - Bir diğer yöntem ise eğer kırmızı biber kurutup salça biberi yapmak ya da pul biber yapmak isterseniz biberleri yıkayın.
Havanın sıcaklığına ve güneş ışıklarının kuvvetine göre kuruma süresi değişecektir. Ortalama 3 gün içerisinde kuruma başlar. 7 gün içerisinde de biberleriniz tamamen kurumuş olur.
Salça ve sos yapımında da kullanılan biber çeşitleri yaz mevsimi geldiğinde kurutulur. Yaz aylarında kurutulan biberler kış mevsiminde rahatlıkla tüketilebilir. Önemli vitaminleri barındıran biberler güçlü bir antioksidandır.
İlgili 40 soru bulundu
Güneşe serilen biber çok fazla sıcaktan pişip tadı rengi kokusu değişecektir, biberin bazı yerleri yumuşayıp rengi değişecek ve çürümeye başlayacaktır, buna güneş pişiği adı veriliyor. Bu nedenle biberi güneşte değil de fazla güneş almayan doğrudan güneş görmeyen bir yerde kurutmaya dikkat ediniz.
Evinizdeki serin ve kuru yer baharat saklamak için en uygun yerdir. Pul biber, toz biber, köri gibi sıcaklıktan çok etkilenen baharatlar buzdolabında saklanmalıdır. Baharatı aldığınız tarihi kavanozun üzerine not ederseniz kullanma süresini daha rahat takip edebilirsiniz.
Çarliston, sivri, dolmalık... Dilediğiniz biber çeşidini güzelce yıkayın. Ardından kurulayın. Dilerseniz tepe kısımlarını çıkararak içindeki tohumları ayıklayabilirsiniz.
Kurutulmuş biberi kilerde muhafaza edebilirsiniz. Bir şey olmaz. Kuruttuğunuz biberleri ipten alıp kilitli bir buzdolabı poşetine koyun. Dolabınızın kapak kısmındaki en üst rafına yerleştirip uzun süre saklayabilirsiniz.
Özellikle kuruyan gıdalarda güve çok büyük bir sıkıntı. Meyve kuruları, kurutulmuş domates, baklagiller en çok güvelenen gıdalar tabi sadece kışlık gıdalardaki tehlike güvelenme ile kalmıyor uygun ortamda saklanmayan gıdalar çürüyebiliyor küflenebiliyor..
Biberlerin üzerindeki tüm tozlar, kirler iyice aksın. Ardından biberleri kağıt havlu üzerine alın, iyice kurulayın. Ardından yağlı kağıt serilmiş bir fırın tepsisi üzerine, birbirlerine değmeyecek şekilde yerleştirin. Alt üst ayarlı 75 derece fırında kontrollü bir şekilde 4-5 saat kadar kurutun.
Biberleri uzun bir ipe, ortalarından iğne geçirerek dizin. Balkon veya bahçenizde en çok güneş alan yere ipi asın. Ortalama 3-7 gün içinde biberler kuruyacaktır. Kuruyan biberleri kavanoz veya buzdolabı poşetlerine doldurarak saklayın.
Tadı dengeler: Limon suyu
Çay bardağının dörtte birine denk gelen limon suyu bu noktada yeterli olacaktır. Pişen yemeğinize limon suyunu ekledikten sonra artık içiniz rahatlayabilir.
Edirne. Nisan ayında ekimi yapılan biber fideleri, zahmetli bir yetiştirme sürecinin ardından olgunlaştı. Tarladan toplanarak iplere dizilen biberler, üreticiler tarafından özel oluşturulan alanlarda gölgede kurutuluyor.
Diyet yapanlar için de oldukça düşük kalorisi sebebiyle tercih sebebidir. Sağlığa faydalarına gelirsek eğer, biber güçlü bir antioksidandır. Kansere, kalbe, bağışıklık sistemine iyi gelmekle beraber haz mı da kolaylaştırıcı etkisi vardır. Yaşlanmayı sağlayan hücre yıkımını yavaşlatmaktadır.
İşlem bittikten sonra da muhafaza etmek üzere, biberlerimizi saklama poşetlerine yerleştirmeliyiz. Poşetlerin içerisine biberleri yayarak ve daha sonra da poşetlerin havasını alarak üst üste yerleştiriyoruz. Derin dondurucuya koyarken de derin dondurucunun arka kısımlara çok yerleştirmemeye dikkat ediyoruz.
"Kurutulmuş sebzeler nasıl saklanır?" diye sorduğunuzu duyar gibiyiz. Bu noktada özenle kuruttuğunuz sebzeleri; ipe dizili şekilde buzdolabının derin dondurucu bölümünde, konserve yapılarak ya da ufalanıp kavanozlara doldurularak güvenle saklanabilir.
Bir yemek kaşığı salçayı bir su bardağı suda erittikten sonra tencereye koyup (salçasız su da konulabilir), biberleri aşmayacak kadar sıcak su ilave edin, istenirse suya tuz ilave edilebilir.
Kavurduğunuz biberleri mutfak robotuna alın ve pul pul olana kadar çektirin. Biberler pul pul olduğunda fırın tepsisinin içerisine alın ve 200 dereceli fırında 5 dakika fırınlayın. Tamamen kuruyan biberleri fırından çıkartın ve oda sıcaklığında bekleterek soğutun. Soğuduktan sonra cam kavanozlara aktarın.
Çiftçimiz, 10 kilodan 1 kilo çıkan toz biberin kilosunu 6-8 lira arasında pazarlıyor. Yani ekimi, hasat edilmesi, arazide ve fırınlarda kurutulması, öğütülmesi zahmetli bir iş.
Pul biber: 3-4 yıl.
%10 indirimle HAKKI EFENDI 1 KG PUL BIBER 116 TL'ye, %10 indirimle İpek Pul Biber 1 kg 143 TL'ye, %20 indirimle Arifoğlu 200 gr Pul Biber 24 TL'ye, %29 indirimle Bağdat Endüstriyel Boy Pul Biber İnce 1 KG 134 TL'ye sahip olabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri