Kuru et, ek bir hazırlık gerektirmeyen, tüketilmeye hazır bir üründür. Genellikle tamamen pişmiştir ve raf ömrü uzundur (1). Ayrıca fazladan özel bir işlem gerektirmez. Genel kanının aksine kuru et, çiğ olarak satılmamaktadır, aksine tamamen pişirilmiştir ve yemeye hazırdır.
Kuru et nasıl yapılır sorusuna gelince önce etin en yumuşak ve de en yağsız tarafı alınır, daha sonra etin temizlik aşaması yapılır. Kan ve mikroplardan arınan et, tuz ile ovalanır. Tuz eti hem temizler hem de pişmesini hızlandırır. kuru et yalnızca tuz ile yapılmaz.
Dokuların yenilenmesinde ve kas yapılanmasında etkili olan kuru et, içerisinde bulundurduğu yüksek protein sayesinde, sağlığımız bakımından oldukça yararlıdır. Bağışıklığı güçlendiren ve metabolik süreçlerde de etkili olan kuru et, vücudumuz tarafından üretilen enzim ve hormonlar bakımından da faydalıdır.
Peki, Kuru Et Nasıl Yenir? Kuru et, yemeklere lezzet vermesi için kullanılabileceği gibi, meze olarak da yenilebilir. Bosna'da yemeklerin içinde sık sık görülen kuru et, ülkemizde daha çok aperatif olarak tüketiliyor. Kuru et ısıl işlem uygulamadan yenilebilir.
Boşnak eti olarak da bilinen kuru et aynı zamanda dana füme et ya da isli et olarak da anılıyor. Uzun süre saklanabilir olduğu için yemeklerinizde ve tuzlu atıştırmalık olarak tüketebilirsiniz.
İlgili 29 soru bulundu
genellikle boşnakların (sabah kahvaltısında) tükettiği is kokan yiyecektir.
Kuru et küflenir mi? Kuru et uzun süre bekleme sonucu küflenebilir. Ancak kuru et küflense bile yiyebileceğiniz yiyecekler arasında yer almaktadır. Kuru etin etrafında oluşan küfü bıçakla kesip alarak kuru eti sağlıkla tüketebilirsiniz.
Özellikle kurban etini temizlemek gerektiğinde et yıkanır mı sorusu kafa karıştırır. Pek çok kişi etin yıkanmasının lezzetini bozacağını düşünse de eti yıkamak yanlış bir yöntem değildir.
Et için en iyi pişirme yöntemi üzeri kapalı olarak kendi nemi ya da domates gibi sulu besinlerle ve orta altı sıcaklıkta pişirmedir. Yüksek ısıda (fırın, ızgara, yağda kızartma) pişirilen etlerde ısının etkisi ve kaybolan su ile birlikte B vitaminleri kaybı artmaktadır.
Haşlama için en uygun etler kemikli, özellikle kuzu gerdan ve ilik kemiği içeren parçalardan olmalıdır.
Genel kanının aksine kuru et, çiğ olarak satılmamaktadır, aksine tamamen pişirilmiştir ve yemeye hazırdır. Kuru füme et, daha çok atıştırmalık olarak tüketilse de farklı tariflerde de bir bileşen olarak kullanılabilir. %100 uzun raf ömrüne sahip olduğu için çok rahatlıkla taşınabilir ve gerektiğinde tüketilebilir.
İyi pişmemiş etler salmonella, E. Coli gibi bakteriler açısından riski besinlerdir ve bu besini tüketen kişilerde ciddi besin zehirlenmelerine neden olabilmektedir. Az pişmiş etler hamile kadınlarda toksoplazmozise neden olarak düşük doğumlara, küçük çocuklarda ölümlere neden olabilmektedir.
Sığır filetosu, biftek, bonfile gibi işlenmemiş kırmızı etin yağsız kesimleri, diğer türlerden daha sağlıklı olabilir. Bunun nedeni, işlenmemiş olmaları, aşırı tuz, yağ ve koruyucu maddeler içermemesidir.
Kuru et hazırlama işleminden önce, eti kontrfile, pençeta, tranç ve nuar gibi yağsız bölümlerden seçmek size daha sonradan zaman kazandıracaktır. Bugünlerde bazı kurutulmuş etler ayrıca hindiden yapılmaktadır.
Limon suyu, sirke ve yoğurt gibi asidik malzemeler etin proteinlerini kırarak yumuşamasını sağlar.
Öncelikle önerimiz et pişirmek için bir tane döküm tava almanızdır. Döküm tava daha sağlıklıdır ve etlerin çok daha doğru şekilde pişmesini sağlar. Etin yüzeyine zeytinyağı, tuz ve isterseniz karabiber sürün ve ovarak yedirin. İyice yedirdikten sonra eti oda sıcaklığında 10-15 dakika bekletin.
Fazla pişirilen etin yüksek miktarda karsinojen içermesinin ve kansere davetiye çıkarmasının yanı sıra beynimize de zararları mevcut. Çok pişmiş ette bulunan yüksek miktardaki glikotoksinler ileri yaşlarda demans ve Alzheimer hastalıklarına yakalanma riskini de artırıyor.
ET NASIL YUMUŞACIK OLUR? Etin yumuşak olmasındaki bir diğer püf nokta ise sirke kullanmaktır. Et pişirilirken üzerine birkaç damla elma ya da üzüm sirkesi gezdirmek, etin yumuşak olmasını sağlar. Aynı zamanda sirke yerine limon suyu da kullanılabilir.
Bu yüzden et pişirirken orta ya da ortanın altında sıcaklığı tercih edin ve pişirirken tencerenin kapağını kapatın. * Fırında et pişireceğiniz zaman yüksek ısı yerine 180-200 derecede pişirmeyi tercih edin ve ara sıra etlerin üzerine fırça ile biraz yağ sürmeyi unutmayın.
Eti dinlendirmemek
Taze ette biriken laktik asit, etin sertleşmesine ve zor pişmesine neden olur. Eğer kullanacağınız et çok taze ise kavurma yapmadan önce en az bir gün dolapta dinlendirmek etin sertliğini alır ve pişmesini kolaylaştırır.
Yüksek sıcaklık derecesinde pişen etlerin protein ve bazı vitamin değerlerinde bir miktar azalma olabilir. En çok zarar gören B1 vitaminidir. Izgara yapılan etlerde etten damlayan sularla B12 vitamini ve folat kayıpları da olur. Pişirme etin sindirimini kolaylaştırır, lezzetini artırır.
İlk yapılan araştırmalar, pembeleşme probleminin en önemli etkeninin nitrat ve nitrit kontaminasyonu olduğunu göstermiştir (BRANT, 1984; CORNFORTH et. al., 1986). Bunun nedeni de, nitrat ve nitritin kür edilmiş et ürünlerinde olduğu gibi pembe renk oluşturmasıdır (DRYDEN and BIRDSAL 1980).
Etin bozuk olup olmadığını anlamak için rengine bakılması gerekiyor. Taze olan bir etin rengi açık, kırmızı ve parlaktır. Etin renginin mora dönüşmesi, bozulmayı işaret eder. Et üzerinde siyah ya da yeşil noktalar varsa bu etin tamamen bozulduğunu ve küflendiğini gösterir.
Kuru eti vakumlu ambalajında buzdolabında 30 gün, Vakumlu ambalajından çıkarmanız halinde, streç filme sararak, buzdolabında 15 gün, Dondurucuda 6 ay muhafaza edebilirsiniz.
sırpça veya boşnakça'da kuru et manasına gelen kelime..
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri