Taze fasulye yaz aylarında sıkça tüketilmektedir. Düşük kalorili olması sebebiyle kilo vermek isteyenlerin diyet programında sıklıkla yer almaktadır. Lifli yapısıyla sindirimi kolaylaştırmakta ve kilo vermeye yardımcı olmaktadır. Kandaki şeker miktarını düşürme özelliğiyle de şeker hastalarına önerilen bir sebzedir.
Fasulye böbrek görünümündedir ve böbrek fonksiyonlarını iyileştirir. Havuç dilimi insan gözüne benzer.
Enfeksiyona karşı çinko
Haftada 2-3 kez kuru fasulye, nohut, mercimek gibi kuru baklagilleri sofranızda bulundurmanızda fayda vardır.
İlgili 23 soru bulundu
Gün içinde domates, taze biber, roka, maydanoz, mandalina, greyfurt, portakal, nar, kuşburnu ve kivi gibi C vitamini içeren besinler tüketilmelidir. Çinko ve selenyum: Bağışıklık sistemi için önemli minerallerdir. Selenyum; deniz ürünleri, et, soğan ve sarımsakta bulunur.
Kuru baklagiller aynı zamanda B vitamini kaynağı. İçerdiği B12'nin yanı sıra tiamin, riboflavin, niasin ve folik asit gibi B vitaminleriyle sinir sisteminin düzenli çalışmasına katkıda bulunur.
Fasulye, mercimek gibi baklagiller de b12 bakımından zengin gıdalar listesinde yer almaktadır. Süt ve Süt ürünleri: Süt ve peynir içeriğinde b12 bulunan besinler listesinde ilk sıralarda yer almaktadır. Özellikle peynir, protein, kalsiyum ve b12 vitamini deposu olarak bilinmektedir.
Kurubaklagiller: Yüksek oranda bitkisel protein ve lif içermesine karşın doymuş yağ içeriğinin aynı oranda da düşük olması sebebiyle kuru fasulye, nohut, mercimek, barbunya gibi kuru baklagiller de karaciğer yağlanmasının önüne geçmek için tüketilmesi gerek yiyeceklerin başında yer alır.
Protein, inorganik tuzlar, besin lifi, folik asit, demir ve potasyum başta olmak üzere mineraller, A, B ve C vitaminleri içeren kuru fasulyenin faydaları ise saymakla bitmiyor. Kalp krizi riskini azaltır. Kemikleri güçlendirir, enerji verir.
PİŞİRME ESNASINDA…
En önemli noktalardan biri, fasulyeyi pişirmeden önce haşlama suyuna ekleyeceğiniz 1 çay kaşığı kimyon, fasulye tükettikten sonra hissedeceğiniz gaz problemini büyük oranda ortadan kaldırır. Aynı şekilde kekik de fasulye pişerken ortaya çıkan gaz yapıcı moleküllerin parçalanmasını sağlayabilir.
Fasulye, vücut tarafından zayıf bir şekilde sindirilen bir tür karbonhidrat olan rafinoz içerir. Kalın bağırsaktaki bakteriler rafinozu parçalayarak gaz ve şişkinliğe neden olur. İnsan sindirim sisteminde alfa-galaktosidaz adı verilen bir enzimin bulunmaması nedeniyle, rafinoz genellikle zayıf bir şekilde sindirilir.
Bir gece önceden ıslatılan fasulyelerin pişirilmeden önce haşlanması da bir diğer önemli püf noktası. Haşlama suyunun tatlı olması, haşlarken suyun üzerinde biriken köpüklerin güzelce toplanması gibi detaylar, hem lezzet açısından önemli hem de yemeğin gaz yapmasını önlüyor.
Kuru fasulye böbrekte taş oluşumunu engellediği ve oluşan taşların düşürülmesine katkı sağladığı için böbrekler için oldukça faydalı bir besindir. İçeriğindeki lifler nedeniyle kabızlığı önlemeye yardımcı olur. Yine aynı nedenle tok tutarak kilo vermeye yardımcıdır.
Rehberde, haftada üç porsiyon kuru fasulye yemenin kolesterol düzeyini düşürdüğü belirtiliyor. Arizona Üniversitesi'nin araştırması, kuru fasulyenin düzenli yenmesinin, vücuttaki kolesterolü yüzde 8 oranında azalttığını ortaya koydu.
Yetersiz B12 vitamini de anemiye, yani kansızlığa neden olabilir. Aneminin en yaygın belirtileri arasında yorgunluk, nefes darlığı ve düzensiz kalp atışı bulunmaktadır. Anemi durumuna sahip bireyler dil ya da ağız ağrısı, beklenmedik kilo kaybı, soluk veya sararmış cilt, ishal ile adet sorunları ile karşılaşabilirler.
B12 vitamini nelerde var? Bazı besinler B12 vitamini açısından zengindir. Başta ciğer olmak üzere kırmızı et, balık (özellikle uskumru), süt, peynir, yoğurt, kefir, yumurta (özellikle yumurta sarısı), midye-istiridye gibi kabuklu deniz ürünleri, beyin böbrek gibi sakatat türleri bol miktarda B12 vitamini içerir.
D Vitamini İçeren Besinler
Alabalık, somon, ton balığı, uskumru gibi yağlı balıkların etleri ve karaciğerleri D vitamini açısından zengindir. Sığır karaciğeri, peynir ve yumurta da bir miktar D vitamini içerir 1.
ÜZÜM VE DUT PEKMEZİ: Her ikisi de hem B12 vitamini hem demir açısından çok zengindir. Kansızlık çekenlerin bol miktarda yemesi gerekir.
Ancak sanılanın aksine ceviz B12 vitamini içermemektedir. Bununla beraber cevizde B grubunun öteki vitaminlerine bolca rastlanmaktadır. B1, B2, B3, B5, B6 ve B9 vitaminleri ceviz içerisinde bolca bulunmaktadır. Ceviz ayrıca C, E ve K vitamini açısından da zengindir.
Tavuk çorbası, paça çorbası, portakal, greyfurt, mandalina, limonlu çay, zencefil, ekinezya, kuşburnu, adaçayı, kekik çayı, okaliptus çayı, bal, soğan ve sarımsak grip hastalığına faydalı olan başlıca besinlerdir.
Öncelikle Gribin bir günde geçmesi için özellikle istirahat çok önemlidir. İstirahat etmeden grip hastalığının bir günde geçmesi olanaksız bir durumdur. Aynı zamanda bol bol sıvı tüketmek vücudun grip virüsünden hızlı bir şekilde kurtulmasını sağlamaktadır.
Halsizliğe karşı evde yapılabilecekler
-Fındık, ceviz ve badem gibi kuru yemişleri tüketin. -Çörek otu tüketmek, halsizliğin azalmasına yardımcı olur. -Çorba ve yemeklere bol miktarda soğan sarımsak koymaya özen gösterin. -Yeşil çay içerek vücudunuzdaki kırgınlığı büyük ölçüde azaltabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri