Karaciğer yetmezliği gibi hastalıklara iyi gelen kuru fasulye karaciğer sağlığını korumasının yanında böbrek taşı gibi çeşitli hastalıklara da iyi gelmektedir. Düzenli tüketildiği taktirde kötü kolesterolü düşürmesinin yanında kalp çarpıntısına da iyi gelen kuru fasulye kalp sağlığını korumaktadır.
Kuru fasulye, böbrek rahatsızlıklarına karşı etkili görev görür. Vücudun organları arasında böbreğe daha çok destek sağlar. Problemlerin giderilmesinde yardımcı olur. Romatizma şikayetlerinin son bulması için düzenli kuru fasulye tüketilebilir.
Kandaki şeker miktarını düşürme özelliğiyle de şeker hastalarına önerilen bir sebzedir. Taze fasulyenin yaşlanma etkilerine karşı koyabilen yapısıyla vücudu onarma ve yenileme özelliği bulunmaktadır. Ayrıca vücudu güçlendirmekte, pankreas bezinin doğru çalışmasına ve kalp ritminin düzenli olmasına yardımcı olmaktadır.
Fasulye böbrek görünümündedir ve böbrek fonksiyonlarını iyileştirir.
İlgili 28 soru bulundu
Kuru fasulye böbrekte taş oluşumunu engellediği ve oluşan taşların düşürülmesine katkı sağladığı için böbrekler için oldukça faydalı bir besindir. İçeriğindeki lifler nedeniyle kabızlığı önlemeye yardımcı olur. Yine aynı nedenle tok tutarak kilo vermeye yardımcıdır.
Yüksek lif içermesinden kaynaklı bağırsak sağlığının bir numaralı dostu olan kuru fasulye kabızlığı gidermede de oldukça etkili.
konunun özüne gelinmek istendiğinde kullanılan bir değimdir. bu cümleyi karşınızdaki söylerse "artık boş boş konuşmayı bırakalım da konuşmamız ve halletmemiz gereken şeyleri halledelim" anlamına gelmektedir.
Şeker Hastalarının Yemesi Gereken Baklagiller
Şeker hastaları hangi baklagilleri yemeli diye soracak olursanız; fasulye, nohut, mercimek ve bezelye gibi lifli ve sağlıklı karbonhidratlar sınıfına giren kuru baklagilleri tercih etmelisiniz.
Fasulye, vücut tarafından zayıf bir şekilde sindirilen bir tür karbonhidrat olan rafinoz içerir. Kalın bağırsaktaki bakteriler rafinozu parçalayarak gaz ve şişkinliğe neden olur.
Lifli içeriği ile kuru baklagiller, karaciğerin güçlenmesine yardımcı oluyor. Uzmanlar, "Kuru fasulye ve mercimek tüketin" diyor.
Tam buğday ekmeği, bulgur, yulaf, nohut, kuru fasulye, barbunya gibi besinler yüksek posa (lif) içeriği sayesinde bağırsak hareketlerini artırarak, sindirilmiş besin artıklarının kalın bağırsaktan geçişini hızlandırır.”
FASULYENİN GAZ YAPMASI NASIL ÖNLENİR? * Kuru fasulye yemeğini pişirirken tencereye bir tutam karbonat veya kimyon ekleyin. Böylelikle yemeğin gazını önceden almış olacaksınız. * Aynı şekilde ve miktarda koyacağınız kekik de benzer bir etki yaparak gaz yapma sorununu çözecektir.
Gastrite iyi gelen yiyecekler ve içecekler arasında;
Taze meyve ve sebzeler. Elma, yulaf ezmesi, brokoli, havuç ve fasulye gibi yüksek lifli gıdalar. Tam tahıllar.
Kalsiyum içerdiği için kemik gelişimine yardım eder ve kemik erimesini engeller. Taze fasulye içeriğinde flavonoid bulunduğu için kalp hastalıkları riskini azaltır. Taze fasulye tüketmek tırnak, saçlar ve cilt için inanılmaz faydalıdır. Yeşil fasulye lif içerikli olmasından dolayı az kalori verir ve kişiyi tok tutar.
Obezite ile savaşta fasulye çok önemli bir besindir. Fasulye yüzde 2- 3 oranında yağ içerir. Pankreas bezinin sağlıklı çalışmasına yardımcı olduğu için, diyabet hastalarında kan şekerinin düşürülmesinde büyük faydalar sağlar."
Sofra şekeri, reçel, bal, marmelat,pekmez, hazır meyve suları, pasta, kek, tatlı, şekerli bisküvit, çikolata, helva gibi yiyeceklerin içindeki karbonhidrat basit karbonhidratdır yani kan şekerini hızlı bir şekilde yükseltirler.
Diyabet hastalığı, bireylerde kendini üç temel belirti ile gösterir. Bunlar normalden fazla yemek yeme ve doymama hissi, sık idrara çıkma, ağızda kuruluk ve tatlılık hissi ve buna bağlı olarak aşırı su içme isteği olarak sıralanabilir.
Kurubaklagillerin oda ısısında 8- 24 saat arası ıslatılarak kısa sürede pişirilmesi sağlanır. Dış zarlarının çıkarılması daha da kolaylaşır ve sindirimi kolay hale gelir. Islatma suyunun atılmasında besin değeri kaybı yoktur. 100 derecenin üzerinde protein kaybı olur.
Fasulyelerin daha iyi pişmesi için kuru fasulye ıslatma püf noktası hakkında bazı şeyleri bilmeniz gerekiyor. Bu konuda ise fasulyeleri ıslatırken suyun içine bir kaşık ekleyeceğiniz tuz size büyük yardım edecek. Islatılan fasulyelerin yeniden yıkanması da fasulyede biriken asitleri temizleyecektir.
Sabah aç karnına yutulan kuru fasulye, içeriğinde yer alan bir maddenin alfa-glikozidaz enzimini baskılayıcı özelliğe sahip olması sebebi ile karbonhidratların glikoza yıkılmasını engellemeye yardımcı olur.
Rafinoz düzeyleri yüksektir
Bu yüzden, rafinoz, mide ve ince bağırsaktan sindirilmeden geçip bağırsak bakterileri tarafından fermente edilmek üzere kalın bağırsağa ulaşabiliyor. Bu durum, metan, hidrojen ve karbondioksit gibi gazların üretilmesiyle sonuçlanarak şişkinliğe sebep oluyor.
Yeşil fasulye, lifli bir sebzedir ve lifli olması sayesinde mide hastalıklarına karşı koruyucu görev taşır. Lifli sebzeler sindirimi kolaylaştırmaktadır. Kolay sindirilen yiyecekler ise mideyi yormadan süzülür.
Kuru fasulyenin gaz yapmamasını istiyorsanız onu bir gece önceden ıslatmayı unutmamalısınız. Ardından haşlarken suyun üzerinde biriken köpükleri sürekli alıp atmalısınız. Çok fazla birikmeden almanız ise en doğrusu. Kısacası tencereyi sık sık kontrol etmeye hazır olun.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri