Mart sonu nisan başı gibi ekilen fasulyenin hasat zamanı yaklaşık haziran ayının ilk haftasında hasata hazır hale gelir ve yaz boyunca bakımları tam yapıldığı takdirde hasat edilebilir. Fasulye hasat edilirken, bitkinin zarar görmemesine dikkat edilmesi gerekmektedir.
İlçede haziran ayında toprakla buluşturulan fasulye tohumları, 3 aylık sulama ve bakımlarının ardından eylülde hasat ediliyor.
Fasulyeler taze olarak değerlendirilecekse ekimden 50-55 gün sonra hasada başlanır. Hasat elle yapılır ve 3-4 günde bir tekrarlanır.
Ekim Pnömatik (havalı) mibzerle 45 cm sıra arası, çeşit özelliğine göre 8-10-12 cm sıra üzeri mesafe ile toprakta tav seviyesinden 5 cm derine yapılmalıdır. Tohum iriliğine göre değişmekle beraber dekara 6-10 kg tohum gerekir. Ekimden hava sıcaklığına göre 7-10 gün sonra çıkış olur.
Hasat sabahın erken saatinde yapılmalıdır. Elle veya orakla biçilerek hasat yapılabildiği gibi makine ile de yapılabilmektedir. Hasat edilen bitkiler kuru ve kapalı yere taşınır, 3-5 gün kurutulur. Bitkiler iyice kuruduktan sonra sopalarla dövülerek veya üzerinden lastik tekerlikli traktör geçirilerek harman yapılır.
İlgili 39 soru bulundu
Fasulyenin ekim işlemi ile hasat işlemlerinin arası ortalama 100-120 gün arasıdır.
3-4 günde bir defa hasat olgunluğuna gelmiş fasulye meyveleri toplanır. Hasatta bitkinin zarar görmemesine özen gösterilir. Baklalar yukarıya doğru çekilerek koparılır.
Fasulye tohumu 15 ile 20 derece sıcaklık arasında çimleniyor. Tohumların çıkışı, ekimin ardından ortalama 7-10 gün içinde gerçekleşiyor. Düşük sıcaklıklarda, çıkış süresi 20-25 günü bulabiliyor. Vejetasyon süresi 70 ile 140 gün arasında değişiyor.
Verim miktarımı; çeşi- din sırık veya yer çeşidi, çeşit özelliği, toprağın yapı- sı, yetiştirme ve bakım şartları gibi şartlar etki etmek- tedir. Ortalama olarak yer fasulyesinde dekardan 500-600 kg, sırık fasulyesinden dekara 750-1250 kg verim elde edilmektedir.
Çiçeklenen ve meyveye duran fasulyeler artık düzenli sulanır. Kökü kurumadan her 4-5 günde bir doyunca su verilir. Her ürün toplandıktan sonra mutlaka sulanır. İki haftada bir sulama sırasında gübre şerbeti verilirse verimi çok artar.
Kuru fasulye tarlasından dekardan 200-400 kg verim alınır. Ekimden 100-110 gün sonra hasat yapılır. Günümüzde hasadı makineler ile de yapılsa da esas hasat elle yapılır.
Fasulye tohumu dikileceği zaman toprak ısısı 20 derece civarında olmalıdır. Fasulye tohumu ekilirken hem toprağın hem de havanın ısısı kontrol altında tutulmalıdır. Uygun şartlar sağlandığında fasulye tohumları 7 ile 10 gün arasında çimlenir.
Fasulye yarı gölge ve çok rüzgar almayan yerleri daha çok sever. Aynı zamanda kabak gibi bol su sever. 2 günde bir sulama yapmanız önemli.
Fasülye Tohumu 1 Kg.(2500+ Adet) Erva 51 Sarı Özel Fasulye Tohumu.
Taze fasulye hangi ayın Sebzesidir? Ilık iklim sebzesi olan fasulyeler, ilkbahar ile sonbahar arasındaki dönemde yetiştirilebiliyor. Açıkta taze fasulye yetiştiriciliğine mart ayı sonunda veya nisan ayında başlanıyor. Bölge ekolojik şartlarına göre ekim zamanı mayıs ayına kadar kademeli ekim uzanabiliyor.
1 kg66,75 TL/kg.
Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından 2022 dönemi kuru fasulye alım fiyatları açıklandı. Buna göre fiyatlar ton başına, şeker türü için 25 bin lira, Çalı, Horoz ve Selanik türü için 21 bin lira ve Dermason türü için 20 bin lira olarak belirlendi.
Bakliyat tarımı yapılan arazilerde bir çiftçi yılda ortalama 10 ton mahsul alıyor. 10 ton fasulye üretenler bir sezonda 50 bin TL kazanıyor. Bunun 3'te 1'i kâr olarak kalır.
Vegetasyon devresinde Taze fasulye bitkisinin su ihtiyacı en az 300-450 mm dir. Bitkiler generatif devrede tam çiçekte iken sulanmamalıdır.
Fasulye uygun iklim ve bakım koşulları sağlandığında dikimden yaklaşık 50 – 55 gün sonra hasata hazır hale gelir. Fasulye bitkisi tohumdan yetiştirilen bir bitkidir.
Uygun şartları sağladığınız takdir de kolaylıkla fasulye tohumlarının çimlendiğini görürsünüz. Tohumların çimlenme süresi 7 ila 10 gün arasında değişiklik gösterebilmektedir.
7) Fasulyelerin Diriliği Korunmalı
Çok pişirildiğinden yahut fasulyenin kalitesinden dolayı fasulyeler dağılabilir. Bu durumun önüne geçmek için ustalar, yemeği hazırlarken birkaç damla limon sıkarlar. Kuru fasulyeye sıkılan limon, fasulyenin dağılmasını önleyen bir püf noktasıdır.
Her yörenin kendine özgü pişirme tarzı, ekstradan eklenen malzemelerde farklılık gösterebilir. 80 çeşit kuru fasulye türü bulunur. Yılda bir kez ürün veren otsu bir bitkidir. Türkiye'de tombul, çalı, horoz, selanik, dermason, şeker, battal, bombay ve sıra olmak üzere birçok çeşidi bulunur.
Kuru fasulyenizi yapmak için bir gece önceden suda bekletmeniz yumuşamasına ve daha hızlı pişmesine yardım edecektir. Normal tencerede ıslanmamış kuru fasulyeler çok zor pişer. Bu yüzden kuru fasulyenizi bir gece önceden akşam 9-10 gibi ıslatırsanız, ertesi gün yemek yapacağınız saate kadar ıslanacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri