Kuru baklagiller bebeklere 8. aydan itibaren pişirilip kabukları soyulmalı ve püre şeklinde verilmeye başlanmalıdır. Kuru baklagil yemeklerinin katılığı bebeğin tolere etmesine göre artırılıp 12. aydan itibaren ailenin tükettiği şekilde yemeye alıştırılmalıdır.
Kuru fasulye 8. Bebekleri kuru gıdalarla tanıştırmak için ideal zaman 8-10 ay.
Bazı doktorlara göre bebekler 4. ayda katı gıdaya başlayabilir. Eğer sizin doktorunuz da bu görüşteyse fasulyeyi 4. aydan sonra dilediğiniz bir zamanda bebeğinizin yiyeceklerine ekleyebilirsiniz. Ama ezilmesi zor olduğu için 6-8 ayları bekleyip o dönemde vermeyi de tercih edebilirsiniz.
Bakliyatlar: Bezelye, fasulye, mercimek, yer fıstığı ve soya fasulyesi iyi birer protein ve demir kaynağıdır. Bu bakliyatları, C vitaminleriyle (domates, narenciye, yeşil yapraklı sebzeler gibi) birlikte almak, demir emilimine yardımcı olur. Bakliyat tüketimi genelde 9 aylık bebek beslenmesi için uygundur.
Sekizinci aydan sonra alışmış olduğu gıdalara baklagilleri ekleyebilirsiniz. Baklagiller biyolojik değeri yüksek protein, vitamin, mineral ve lif açısından zengin besinlerdir. Kırmızı mercimek, yeşil mercimek, nohut, kuru fasulye ve barbunya gibi.
İlgili 41 soru bulundu
9 aylık bebek beslenmesi için nohut, kuru fasulye gibi kuru bakliyatlar da uygundur. 9. aydan başlayarak bebeğinizin yemeklerine bakliyat ekleyebilirsiniz.
Bebeklerde salça kullanımı, domates salçası yerine bebek biber salçası ile 6 aydan sonra başlamalıdır. Bebek domates salçası ise 9 aydan sonra yemeklere çay kaşığının ucuyla koyularak 3 gün boyunca denendikten ve bebekte herhangi bir alerjiye sebep olmadığı gözlendikten sonra miktarı arttırılarak kullanılabilir.
9, 10, 11, 12 Aylik bebekler icin beslenme icin pilav, makarna, kıymalı etli sebze yemekleri, kıymalı dolmalar, kaşıkla ezilerek çocuğa yedirilebilir.
9-12 Aylık Bebekler İçin Kahvaltı Önerileri
9. aydan sonra kahvaltı öğünlerine tahıl grubu ürünleri ve pirinç gevreği de eklenebilir. Ev yapımı şekersiz ve yumuşak bisküviler, yulaf lapası ve tam tahıllı ekmek tercih edilebilir. Pişmiş yulaf ezmesine tam tahıllı bebek bisküvileri eklenebilir.
Bebeklerde salça tüketimi oldukça dikkatli olunması gereken bir konudur. Bebeklerin ilk ek gıdaları kesinlikle salça içermemelidir. Bildiğiniz üzere 1 yaşına kadar bebeklere tuz ve şeker kesinlikle yasaktır. Bu nedenden dolayı bebeklere normal salçalar verilmez, çünkü içeriğinde ilave tuzlar bulunur.
İyi pişmiş ve ince dilimlere ayrılmış et, tavuk, yumuşak peynir, haşlanmış havuç, brokoli gibi yiyecekleri tercih edebilirsiniz. Bunun yanı sıra ekmeği parçalara ayırarak vermenizde fayda var. Sebze köftesi, balık köftesi, mücver, balık filetosu hatta makarna da bebeklerin sevdiği besleyici parmak yiyeceklerdendir.
fasulye alerjisi nispeten nadirdir, ancak baklagil ailesindeki diğer gıdalara alerjiniz varsa daha büyük risk altında olabilirsiniz. Yer fıstığı ve soya fasulyesi, alerjik reaksiyona neden olan en yaygın baklagillerden ikisidir.
Yapılışı Öncelikle fasulyeleri ayıklayıp küp küp doğrayım, soğanı da küp şeklinde doğrayalım. Fasulye kıyma ve soğanı tereyağında hafif çevirelim. Rengi dönünce üzerine yıkadığımız bulgur ve et suyunu ekleyip pişirelim, afiyet şifa olsun bebişlere.
Bebeklere bakliyat ne zaman ve nasıl verilmeye başlanır? 9. aydan itibaren nohut, soya fasulyesi, barbunya, mercimek, kuru fasulye, maş fasulyesi, börülce gibi bitkisel protein içeren kuru bakliyattan da vermek gerekir.
Anne sütü veya formül mama içerisindeki demir miktarı yeterli olmadığından, bebeklerin 6. aydan itibaren demir depoları boşalmaya başlar. Bu sebeple miniğinize ilk olarak kabak, taze fasulye, muz, armut, havuç ve tatlı patates gibi bol demir içerikli besinleri püre ya da çorba halinde verebilirsiniz.
küçük küçük yemeklik doğradığımız soğanları, kıymayı ve salçayı sıvı yağ ile tencerede biraz döndürüyoruz. Sonra içine haşladığımız fasülyeyi ekliyor 1-2 dk karıştırıp sonra üzerine gelecek kadar sıcak su ekliyoruz kimyonu da koyup kapağı kapalı şekilde 5 dk pişiriyoruz.
Her ara öğünde bir bebek kavanozu kadar ek besin alması yeterlidir. Geceleri aç olarak uyanırsa anne sütü, anne sütü almıyorsa devam sütü verebilirsiniz. Çorbalarla daha önce tanışan bebeğinize mutlaka bir öğün çorba vermeye gayret gösterin.
9. Ayda bebekler ne yiyebilirler? 9. ay bebekler için, yavaş yavaş her besin türünün tüketilebileceği bir dönemdir. Burada en önemli faktör; çocuğun bu besinlerle birlikte anne sütü veya devam sütü ile beslenmesidir. Unutulmamalıdır ki; bu besinler yalnızca ek gıdalardır.
Sebzeli kavanoz ek gıdası da bu dönemde de bebeğinizin beslenmesine yardımcı olur. Sebze çorbalarına haftada 3 gün 1 ceviz büyüklüğünde kırmızı et ya da kıyma, haftada 2 gün tavuk ve 2 gün de balık ilave edebilirsiniz. Yayla, tarhana, şehriye ve mercimek bu dönemde tüketilebilir çorbalar.
Anne sütüyle beslenmenin mümkün olmadığı veya anne sütü alımının azaldığı durumlarda çocuk devam sütü ile bebeğinizin sağlıklı gelişimini destekleyebilirsiniz. 12. ayda artık bebeğinizin sizin sofranızda yer alabilir ve az tuzlu, az yağlı ev yemekleri tüketmeye başlayabilir.
Yedinci ve dokuzuncu aylarda pilav, makarna gibi nişastalı besinlerle tarhana çorbası verilmeye başlanır. Bebekler için pilav ve makarna başlangıçta haşlanıp suyu çektirilerek hazırlanmalı, üzerine zeytinyağı gezdirilmelidir.
Bir çok anne geleneksel olarak bebeklerine bulgur yerine pirinç ve nişasta maması veriyor. Oysa bulgur daha sağlıklı bir yiyecek olarak bebeklere 8 aydan itibaren mama olarak verilebilir.
1 yaşına kadar tuz yasak!
1 yaşını doldurana kadar bebeğin tuza ihtiyacı yok ve sağlığı için de kesinlikle verilmemesi gerekir. Çünkü bu yaşlar aşırı sodyum, yani tuz tüketimine bağlı ileri yaşlarda gelişebilecek tansiyon hastalığı yönünden belirleyici bir dönemdir.
8 aylık bir bebek ne kadar yemeli? Bebeğiniz 8 aylık olunca günde 3 ana öğün beslenmesi gerekir. Ana öğünün yanı sıra 1-3 ara öğün de olması gerekir. Bebeğinizi 3-4 saatte bir beslemeniz gerekir.
6-7-8-9 Ay Bebek Beslenmesi
6. aydan itibaren katı gıdalara başlanabilir. Daha az alerjik olması nedeniyle sütlü pirinçli mamalar tercih edilebilir. Bu aydan sonra kahvaltı başlanabilir. Ayrıca ekmek ve çorbalar da verilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri