Evde kuru fasulye, mercimek, barbunya, nohut nasıl saklanır gibi sorularınızın cevabı olarak da, bu bakliyatları mutlaka ağzı kapalı, cam, vakumlu kavanozlar kullanarak hava ile temasını keserek saklamalısınız. Çünkü böceklenme, kelebeklenme gibi bozulmalar hava ile temas etmeleri durumunda görülür.
Defne yaprağı, bakliyatlarda oluşabilen böcekleri önlemektedir. Kavanozda ya da bez torba içinde saklayacağınız bakliyatların içine 1 adet defne yaprağı ekleyebilirsiniz. Bakliyatları uzun süre bozulmadan saklamak için ekleyeceğiniz defne yaprağı sayesinde, böceklenme ve küflenmeye karşı önlem almış olacaksınız.
Bakliyatlarla dolu o kavanozları ya da bez torbaları mümkünse sıcaklığı 0 ila 5 derece arasında, bu mümkün değilse en fazla 15-18 derece arasında olan ortamlarda ve karanlıkta, güneş ışığından uzak alanlarda saklamalısınız. Rutubetsiz bir dolap, bunun için uygun olacaktır.
Eğer vaktiniz yoksa kuru fasulyelerinizi 40 dakika suda bekletin. Ardından düdüklü tenceredeye alarak yumuşayana kadar pişirin. Fasulyeleriniz hafif yumuşadıktan sonra oda sıcaklığında dinlendirin. Ardından kilitli poşetlere ya da buzdolabı poşetlerine kuru fasulyelerinizi pay edin.
Haşlanan bakliyatları süzüp soğuttuktan sonra plastik kapaklı kapların her birine, bir yemekte kullanacağınız kadar doldurun. Bu şekilde buzlukta rahatlıkla saklayabilirsiniz ve istediğiniz zaman çıkarıp sadece çözülmesini bekleyip yemeğini kısa bir sürede yapabilirsiniz.
İlgili 24 soru bulundu
Böcekleri ayıklayıp kalanları gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. Böceklenme süresi yöreye göre, yetiştiği toprağa göre 2-3 ayla 1 yıl arasında değişebiliyormuş. Bakliyatı su dolu bir kaba koyduğunuzda üste çıkan hafif taneleri ayırıp atarsanız, geriye kalanları afiyetle yiyebilirsiniz.
Böceklenen bakliyatlar iyice temizlenmelidir. Bunun için böceklerin tek tek ayıklanması gerekir. Böceklenen pirinci temizlemek için, pirinçlerin içine birkaç diş sarımsak eklenmeli ve iyice karıştırılmalıdır. Sarımsak kokusu böceklerin uzaklaşmasına yardımcı olur.
Bakliyat saklanırken içine defne yaprağı eklemek, kavanozun üstünü tuz ile kaplamakta bakliyatın saklama süresini uzatacaktır. Bakliyatı buzdolabında cam kavanozda veya bez torbalarda saklamak en doğru saklama yöntemidir.
Evde kuru fasulye, mercimek, barbunya, nohut nasıl saklanır gibi sorularınızın cevabı olarak da, bu bakliyatları mutlaka ağzı kapalı, cam, vakumlu kavanozlar kullanarak hava ile temasını keserek saklamalısınız. Çünkü böceklenme, kelebeklenme gibi bozulmalar hava ile temas etmeleri durumunda görülür.
2) Fasulye Islatılmalı
Bu konuda ise fasulyeleri ıslatırken suyun içine bir kaşık ekleyeceğiniz tuz size büyük yardım edecek. Islatılan fasulyelerin yeniden yıkanması da fasulyede biriken asitleri temizleyecektir.
Pişirildikten sonra buzdolabına kaldırılan yemekler 4. günün sonunda bozulmaya başlar. Bu nedenle kuru fasulyeyi buzdolabında 3 gün saklayabilirsiniz.
Bunun için 1 ölçü sirke ile 2 ölçü suyu karıştırın. Temiz bir bezi bu karışıma batırıp her yerinin ıslanmasını sağladıktan sonra fazla suyunu sıkıp temizleme işlemine başlayın.
Rutubet nedeniyle pirinç, sık sık kurtlanabilir. Bunu önlemek için, pirincin içerisine 1 adet defne yaprağı veya birkaç diş sarımsak ekleyebilirsiniz. Böylece pirinçte nem oluşma ihtimali azalacaktır. Eğer pirinçte kurtlanma meydana geldiyse, pirinç tanelerini kullanmamanızı öneriyoruz.
Defne yaprağının kokusundan hiç hoşlanmayan bakliyat böcekleri defne yaprağının bulunduğu ortamda oluşmazlar. Bakliyat böceklerinden kurtulmak için küp şeker de oldukça etkili bir çözümdür.
Bakliyat sınıfına giren mercimek, nohut, kuru fasulye gibi gıdalar dayanıklı olmakla beraber; ışığa, neme, ısıya, oksijene karşı hassaslar ve kolaylıkla güve oluşumuna, kurtlanmaya, böceklenmeye maruz kalabiliyorlar.
Kuru fasulyeye karbonat eklemek de çok sık kullanılan bir yöntem. Karbonat fasulyelerin daha çabuk yumuşamasını ve dolayısıyla yemeğinizin daha hızlı pişmesini sağlarken fasulyenin saldığı gazı da yok edebiliyor.
Kuru fasulye yapmanın ilk püf noktası 1 gece önceden suda bekleyip, yumuşamasını sağlamaktır. Bu esnada suyuna biraz karbonat da atabilirsiniz.
Fasulyeleri oda sıcaklığında bekleterek soğumasını bekleyin. Pişen fasulyeleri buzdolabı poşetine koyun ve havasını alarak ağzını kapatın. Ardından 2. buzdolabı poşetine koyun ve yine hava almayacak şekilde kapatarak dondurucuya yerleştirin. 2 poşete koymak, fasulyelerin buzluktaki kokuları almasını önleyecektir.
Bakliyatları Cam Kavanozlarda Saklayın
Bakliyatları saklamak için cam kavanozlar ve saklama kapları tercih etmelisiniz Böylece cam kavanozlar içerisindeki nohut, fasulye ve mercimek gibi bakliyatların durumunu daha kolay gözlemleyebilirsiniz.
9. Kuru fasulye
Kuru fasulye süresiz olarak güvende kalabilir . Pişirdiklerinde yumuşamaları daha uzun zaman alacaktır – ve bazen tamamen yumuşamayacaktır – yaklaşık bir veya iki yıl sonra, ancak yaşlandıkları zaman besin değerlerini kaybetmezler, böylece raf ömürleri belirsiz olarak sınıflandırılır.
Küfler yayılarak o besini bozarlar. Baklagilleri en iyi saklama yolu kavanozların ağzını kullandıktan hemen sonra kapatmaktır. Fakat bazen çok kısa süre açık kalsa da o besin bozulmaktadır. Bu da güvelerin larvadan çıkıp böcek oluşturduğunu göstermektedir.
Öncelikle güvenin neden oluştuğunu öğrenmeli, güvelenen tüm tahıllarınızı ve kuru bakliyatlarınızı ne yazık ki çöpe atmalısınız.
Çamaşır suyuyla suyu bir kâsede karıştır ve büyük kurtçuk sürülerinin üzerine dök. Plastik ya da metal bir kâsede 1 su bardağı (240 ml) çamaşır suyuyla 1 su bardağı (240 ml) suyu karıştır. Karışımı yere dökeceksen kurtçukların hepsine gelmesine dikkat ederek bulundukları yerin üzerine nazikçe dök.
Bakliyat Kurtlanması nasıl olur? bakliyat ürünleri uygun sıcaklık ve nem oranında anında kurtlanır veya kelebeklenir (güvelenir). bu, hiç açmadığınız paket bakliyat ürününde bile geçerli.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri