-Her türlü bakliyat yemeği, buzlukta saklanabilir. Suyu çok azaltılarak saklama kabına alınan, kuru fasulye, nohut, mercimek gibi yemekler, çıkarıldığında iyice çözülmesi beklenip, karıştırılmadan ısıtılmalı. Bunun en uygun yöntemi, donmuş yemeği, mikrodalga fırında çözdürmektir.
Pişirildikten sonra buzdolabına kaldırılan yemekler 4. günün sonunda bozulmaya başlar. Bu nedenle kuru fasulyeyi buzdolabında 3 gün saklayabilirsiniz.
Fasulyeleriniz hafif yumuşadıktan sonra oda sıcaklığında dinlendirin. Ardından kilitli poşetlere ya da buzdolabı poşetlerine kuru fasulyelerinizi pay edin. Ağızlarını güzelce kapatıp buzluğa aktarın.
Pişen fasulyeleri buzdolabı poşetine koyun ve havasını alarak ağzını kapatın. Ardından 2. buzdolabı poşetine koyun ve yine hava almayacak şekilde kapatarak dondurucuya yerleştirin.
Pişirme süresi uzun olan nohut ve kuru fasulyeyi haşlayarak buzluk veya derin dondurucuda saklayabilirsiniz.
İlgili 40 soru bulundu
Soğuduğu vakit pişmiş olan taze fasulye yine aynı şekilde buzdolabı poşetlerine yerleştirilir. Ağzı sıkıca kapatıldıktan sonra ise buzdolabına atılır. Böylece uzun bir süre ve hatta aylar boyunca taze fasulye pişmiş bir şekilde dondurucuda bekletilebilir.
Soğumuş fasulyelerimizi buzdolabı poşetine istediğiniz miktarda alın, poşeti yan yatırın. Hafif bastırarak havayı alın (Derin dondurucuda az yer kaplayacaktır) Ağzını bağladığınız poşetleri derin dondurucuya alın.
Fakat sorunun cevabı çok basit: Her şeyi koyabilirsiniz. Uzun süre saklamak istediğiniz her yemeğinizi derin dondurucuda muhafaza edebilirsiniz; çorbalar, sebze yemekleri, pilavlar, makarnalar, hamur işleri, etler, etli yemekler, baklagiller…
Dondurucudan fasülyenizi aldıktan sonra poşetinin içinden çıkartın ve tencereye buzlu halde yerleştirin ve tencerenin altını kısın. Fasülye tamamen çözüldüğünde suyunu kontrol edin ve gerekirse tekrar sıcak olarak ilave edin. Tuzunu serpin ve kısık ateşte pişmeye bırakın.
Taze fasulye konserveleri, bin bir çeşit domates sosları, köz patlıcanlar ise en leziz kış hazırlıklarındandır. Bamya sevenlere ise bamyanın dondurucuya atılmış hali mutlaka tavsiye edilir. Turşu, tarhana ve erişte ise hemen ilk akla gelen kış hazırlıklarındandır.
Bazı bakliyatlar derin dondurucuya girme özelliğine sahiptir. Derin dondurucudan çıktığında bozulmayan bakliyatlar barbunya, nohut, fasulyedir. Kuru bir şekilde veya haşlayarak dondurucu poşetlerine alacağınız bu bakliyatları, uzun bir süre koruyabilirsiniz.
Fasulyelerin daha iyi pişmesi için kuru fasulye ıslatma püf noktası hakkında bazı şeyleri bilmeniz gerekiyor. Bu konuda ise fasulyeleri ıslatırken suyun içine bir kaşık ekleyeceğiniz tuz size büyük yardım edecek. Islatılan fasulyelerin yeniden yıkanması da fasulyede biriken asitleri temizleyecektir.
Eğer fasulye kolay bir şekilde kırılmıyorsa, tabiri caizse çıtır değilse, esnemiyorsa, bozulmuş demektir.
Evet, kuru fasulyeyi tekrar ısıtabilirsiniz. fırın veya mikrodalga en etkili olanıdır. Çekirdekler ilk ısıtıldıktan sonra 30 dakikadan daha kısa sürede tekrar ısıtılabilir..
Çok pişmiş kuru fasulye ne yapılır, nasıl değerlendirilir? sorusuna yanıt arıyorsanız hiç ziyan etmeden değerlendirebileceğiniz bir tarifi: Kuru fasulye köftesi! Aynen kıyma ile köfte hazırlar gibi hazırladığınız kuru fasulye köftelerini kızgın yağda kızartıp afiyetle yiyebilirsiniz.
Evde kuru fasulye, mercimek, barbunya, nohut nasıl saklanır gibi sorularınızın cevabı olarak da, bu bakliyatları mutlaka ağzı kapalı, cam, vakumlu kavanozlar kullanarak hava ile temasını keserek saklamalısınız. Çünkü böceklenme, kelebeklenme gibi bozulmalar hava ile temas etmeleri durumunda görülür.
Tane fasulyeyi yemek olarak pişirerek de buzlukta saklayabilirsiniz. Bunun için fasulyeyi normal şekilde ayıklayın ve domates ekleyerek tencerede pişirin. Daha sonra bu yemek soğuyunca buzdolabı poşetlerine koyarak buzluğa atabilirsiniz.
Fasulyenin pişirme suyu kaynamaya başladığında ise limon sıkıyorlar. Bunun nedeniyse limon suyunun fasulyenin dağılmamasını ve diri kalmasını sağlaması.
Kuru fasulyeyi sütle ıslatın
Kuru fasulye pişirirken en büyük sıkıntı kabuklanması ve kuru fasulye tanelerinin parçalanıp dağılmasıdır. Süt işte bu derdinizi sonlandıracak ve kuru fasulyenin lezzetine lezzet katacak.
Yaptığınız pilavı derin dondurucuda uzun süre saklayabilirsiniz. Buzdolabı poşetine döktüğünüz pilavı, hafifçe bastırarak yayarsanız çözülme aşamasında da rahat edersiniz. Dikkat etmeniz gereken nokta, pilavınızı yemeden 1 gün önce derin dondurucudan çıkartıp, buzdolabında çözülmesini sağlamanız.
➽Eti kavrulmuş veya haşlanmış olarak dondurucuya koyabilirsiniz. Haşladığınız etin suyunu süzüp uygun kaplara koyup dondurucuya kaldırın. ➽Pişmiş kıymayı derin dondurucuda 1-2 ay, etleri 2-3 ay saklayabilirsiniz.
Pişen Etler Nasıl Saklanır? Pişen etlerin saklama süresi 3 günü geçmemelidir. Eti pişirdikten sonra uygun boyuttaki saklama kaplarına konulmalı ve buzdolabında 2 gün saklanmalıdır. 2-3 günün ardından pişmiş et kesinlikle tüketilmemelidir.
Poşetlerin ağzını sıkıca bağlayın. Poşeti bağladıktan sonra fasulyeleri tekrar bir poşete daha koyun. Fasulyeniz 2 poşet içinde olursa, bulunduğu dondurucuda diğer donan sebzelerin kokusunu almaz. Hazırladığınız bu yöntem ile taze fasulyeyi buzlukta uzunca bir süre saklayabilirsiniz.
Soğuyan fasulyeleri birer pişirim olacak şekilde buzdolabı poşetlerine doldurarak havasını alın ve ağızlarını kapatın. 4-6 kişilik bir aile için 2kg'lik taze fasulyeden 4 poşet hazırlayabilirsiniz. Hazırladığımız taze fasulyelerimizi daha sonra buzluğa kaldırarak saklayalım.
Kavrulmuş soğanın üzerine haşlanmış fasulyeleri, damak tadınıza göre tuz, karabiber ve kırmızı pul biber koyun. 10 dakika kadar ara ara karıştırarak, kavurun. Son olarak taze fasulyelerin üzerine yarım yemek kaşığı tereyağı koyun. 1-2 dakika kadar daha kavurup, ocağın altını kapatın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri