Burada dikkat edilmesi gereken fasulyenin pişirmeden önce suyunu yeniden değiştirmenizdir. Yoksa şişkinlik ve gaz şikayetiniz olabilir. Bazı tariflere göre bu suyun içerisine karbonat veya tuz atılır. Kuru fasulyeye asıl tadını veren soğan-domates harcına bir kaç adet yeşil biber de katabilirsiniz.
Fasulyelerin daha iyi pişmesi için kuru fasulye ıslatma püf noktası hakkında bazı şeyleri bilmeniz gerekiyor. Bu konuda ise fasulyeleri ıslatırken suyun içine bir kaşık ekleyeceğiniz tuz size büyük yardım edecek. Islatılan fasulyelerin yeniden yıkanması da fasulyede biriken asitleri temizleyecektir.
Fasulyelerin yumuşaması ve daha çabuk pişirilmesi için, mutlaka bir gece önceden ıslatın. Islatma işlemini su ile ya da süt ile yapabilirsiniz. Ardından dökerek pişirme işlemine devam edebilirsiniz. Islatma esnasında suyun içerisine bir kaşık tuz ekleyin.
Son olarak bir gece önceden suda beklettiğiniz kuru fasulyeleri de tencereye ekleyin. Sonra 1-2 dakika karıştırın ve 3 su bardağı su, 1 çay kaşığı kırmızı toz biber, 1 çay kaşığı tuz ve 1 çay kaşığı toz şekeri ekleyin, kapağını kapatıp fasulyeler yumuşayana kadar pişirin.
Çok aceleniz olsa bile, kurufasulyeyi pişirmeye başlamadan önce mutlaka sıcak su dolu bir kabın içine koyup 1 çay kaşığı karbonat veya kabartma tozu ekleyin. Siz diğer malzemeleri hazırlayıncaya kadar böyle dursun. Tencereye ilave edeceğiniz zaman da soğuk suyla durulayın. Bakın göreceksiniz, çok çabuk pişecektir.
İlgili 39 soru bulundu
Neden kuru fasulyeyi sütle pişiriyoruz diyenleriniz olacaktır. Kuru fasulye sütün içerisinde formunu kaybetmeden yumuşacık hale geliyor. Lezzeti daha çok ortaya çıkıyor ve kuru fasulye yediğinizde yaşadığınız sindirim problemlerinin de önüne geçmeye yardımcı oluyor.
Normalda fasulye suyla ıslatılır. Bu tarifte ise 2 bardak suya 2 su bardağı süt koyacaksınız ve fasulyeyi bu sütte yatıracaksınız. Bir gece bekleyecek olan fasulyeleriniz sütün içinde şişecek ve pişirmeye hazır hale gelecek. Süt fasulyenizin dağılmasını ve kabuklanmasını önleyeceği gibi lezzetini de tavana çıkaracak.
Fasulyenin pişirme suyu kaynamaya başladığında ise limon sıkıyorlar. Bunun nedeniyse limon suyunun fasulyenin dağılmamasını ve diri kalmasını sağlaması.
Unutmayın ! Bir gece önce ıslatılan kuru fasulye soğuk su ile nohut ise kaynamış su ile ıslatılmalıdır.
Severek tüketilen kuru fasulye, düdüklü tencerede 10 ile 15 dakika arasında pişirilir. Tencerede pişirim süresi ise, yaklaşık 40 dakikadır.
Eğer hazırlamış olduğunuz yemeğin tadında tuzu yoğun derecede hissediyorsanız; 1 tatlı kaşığı sirke eklemenizi öneririz. Sirke eklenen yemeklere örnek verecek olursak sebzeli yemekler, etli yemekler ve salçalı yemekler dikkat çeker. Sirke ile çok fazla tuzlu yemekleri, yenilebilir kıvama getirebilirsiniz.
Fasulyelerin üzerlerini geçecek kadar sıcak su döküp, karıştırın. Et suyu da koyabilirsiniz. Tencerenin kapağını kapatıp, kaynamaya bırakın. Tencerede etli kuru fasulye kaynadıktan sonra ocağın altını kısıp, 25-30 dakika kadar pişirin.
Kuru fasulyenizi yapmak için bir gece önceden suda bekletmeniz yumuşamasına ve daha hızlı pişmesine yardım edecektir. Normal tencerede ıslanmamış kuru fasulyeler çok zor pişer. Bu yüzden kuru fasulyenizi bir gece önceden akşam 9-10 gibi ıslatırsanız, ertesi gün yemek yapacağınız saate kadar ıslanacaktır.
Bir gece önceden su içerisinde kuru fasulyeleri bekletiyoruz. Daha sonra bekleme suyunu değiştirip, birkaç defa yıkayıp süzdükten sonra tencereye yeni su ekleyerek kuru fasulyeyi yaklaşık 1 saat kadar haşlıyoruz.
Kuru fasulyelerinizi derin bir tencerenin içerisine aktarın. Üzerine süt ilave edin. Kısık ateşte karıştırarak ve sütün taşmamasına özen göstererek pişirmeye başlayın. Kuru fasulyeler cinsine bağlı olarak ortalama 40 dakika - 1 saat içerisinde yumuşamaya başlayacaktır.
Fasulyeler suda bekletilerek tuzu çıkarılır ve haşlanır. Haşlanmış fasulyeler yumurta, un ve karabiber ile karıştırılır. Yağlanmış tavada her iki yönü kızartılır. Sıcak olarak servis edilir.
Bu durumun önüne geçmek için ustalar, yemeği hazırlarken birkaç damla limon sıkarlar. Kuru fasulyeye sıkılan limon, fasulyenin dağılmasını önleyen bir püf noktasıdır.
Islatma suyunun atılmasında besin değeri kaybı yoktur. 100 derecenin üzerinde protein kaybı olur. Sıcaklık orta ateş olarak ayarlanmalıdır. Kurubaklagiller öncesinde haşlanarak pişirilme yapılacaksa haşlama suları dökülmemelidir.
Yumuşayana kadar pişirin. Pişirme sırasında fasulyelerin suyu çok azalırsa, sıcak su ilavesi yapabilirsiniz. Daha sonra kuru fasulyelerin suyunu süzüp, kenara alın. Kuru fasulye yemeği için geniş bir tencere içine 1 adet ince ince doğranmış soğan koyun.
şeker, tat vermekten ziyade fasulyenin gazını alır. daha üstün tat ve doku için, fasulyeyi süt ile ıslatın.
Fasulyeler akşamdan ılık suda bekletilir, Bekleme suyu süzülüp haşlanacak tencereye alınır, üzerini geçecek kadar su ve 1 çay kaşığı karbonat eklenerek kısık ateşte haşlanıp süzdürülür.
Kuru fasulye ıslatırken karbonat konur mu? Fasulyeler akşamdan ılık suda bekletilir, Bekleme suyu süzülüp haşlanacak tencereye alınır, üzerini geçecek kadar su ve 1 çay kaşığı karbonat eklenerek kısık ateşte haşlanıp süzdürülür.
Kuru fasulye haşlama suyuna ne konur? Bu konuda ise fasulyeleri ıslatırken suyun içine bir kaşık ekleyeceğiniz tuz size büyük yardım edecek. Islatılan fasulyelerin yeniden yıkanması da fasulyede biriken asitleri temizleyecektir.
Çok aceleniz olsa bile, kurufasulyeyi pişirmeye başlamadan önce mutlaka sıcak su dolu bir kabın içine koyup 1 çay kaşığı karbonat veya kabartma tozu ekleyin. Siz diğer malzemeleri hazırlayıncaya kadar böyle dursun. Tencereye ilave edeceğiniz zaman da soğuk suyla durulayın. Bakın göreceksiniz, çok çabuk pişecektir.
Kuru fasulye yapmanın ilk püf noktası 1 gece önceden suda bekleyip, yumuşamasını sağlamaktır. Bu esnada suyuna biraz karbonat da atabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri