Bezelye, mercimek ve fasulye benzeri baklagillerin diyabet hastalığı ile savaşan kişiler için çok sayıda önemli faydası vardır. Kan şekeri düzeyinde bir artış yaşanmadan, sürekli bir enerji kaynağı sağlayan lifler bakımından zengindir. Özellikle çinko, diyabet hastalarında glisemik kontrolün iyileşmesine katkı sağlar.
Şeker Hastaları İçin İdealdir
Kuru fasulye, yemek sonrasında yaşanan glukoz yükselmesini azaltmaktadır. Düşük glisemik etkisi, yüksek lif içeriği gibi özellikleri sayesinde şeker hastalığı risklerinin en aza inmesine yardımcı olur.
Şeker hastalığına sahip kişilere önerilen diyet listelerinde genel olarak sağlıklı karbonhidratlar da vardır. Şeker hastaları hangi baklagilleri yemeli diye soracak olursanız; fasulye, nohut, mercimek ve bezelye gibi lifli ve sağlıklı karbonhidratlar sınıfına giren kuru baklagilleri tercih etmelisiniz.
Yeşil fasulye düşük kalorili bir sebzedir. Kavurması ve yemeği ile diyet yemekleri listesinde yer alır. Diyet öğünlerinde lezzetli ve doyurucu yemek hazırlamak istediğinizde, taze fasulye pişirebilirsiniz. Taze fasulye şekeri yükseltir mi diye endişeniz olmasın taze fasulye kan şekerini dengeler.
Patates glisemik indeksi yani kan şekerini hızlı yükseltme miktarı yüksek bir besin. Bu nedenle diyabeti olanlar için önerilmiyor ancak patatesi kızartma ya da sulu yemek şeklinde değil de patates salatası olarak tüketebilirsiniz. Soğuk patatesin glisemik indeksi sıcak patatese göre daha düşük oluyor.
İlgili 17 soru bulundu
American Journal of Clinical Nutrition dergisinde yayınlanan yeni bir çalışmaya göre ise yumurta tüketimi şeker hastalığı (tip 2 diyabet) riskini azaltıyor.
Posa içeriği yüksek olan nişastalı yiyecekler (kepekli ekmek, bulgur, kuru baklagiller gibi), düşük posalı nişastalı yiyeceklere göre (beyaz ekmek, patates, pirinç) kan şekerinizin daha geç ve daha yavaş yükselmesini sağlarlar.
Araştırmalar, pırasanın içerdiği kükürt ve flavonoidlerle yüksek kan şekerini düşürmede iyi bir potansiyele sahip olduğunu gösteriyor. Yapısında bulunan yüksek lif içeriği sayesinde de kan şekerinin yükselmesine öğünlerde engel olur.
Gelelim mısırda şeker var mı sorusunun yanıtına... Bir koçan haşlanmış mısırda 21 gram karbonhidrat vardır. Bu yaklaşık 1,5 dilim ekmekte bulunan karbonhidrata denktir. Mısırdaki posa miktarı çok olsa da karbonhidratın asıl kaynağı nişasta olduğu için kan şekerine hızlı dönüşüyor.
Kan şekerini dengeleyen gıdalar. Şeker hastalarının asla vazgeçmemesi gereken gıdalar arasında sebzeler yer alıyor. Soğan, patlıcan, domates ve Brüksel lahanası gibi gıdalar kan şekerini dengede tutabilir. Düşük karbonhidrat içeren besinlerin yemeklere lezzet ve renk katması göz/damak zevki açısından da önemlidir.
Şeker olabildiğince doğal kaynaklardan elde edilmelidir. Basit şeker içermeyen ve lif oranı yüksek kuru üzüm, kuru kayısı, incir, ananas ve vişne gibi doğal meyveleri de tatlılarınızda kullanabilirsiniz. Pekmez, üzüm ve muz gibi şeker oranı nispeten yüksek gıdalar tatlılara diyetisyen kontrolünde eklenmelidir.
Uzun süre aç kalmak kan şekerini yükseltir mi? 12 saatten daha uzun süren açlıklarda stres hormonları da artacağı için açlık durumu kan şekerinde yanlış yüksek sonuçlara neden olabilir. Bunun yanı sıra çok uzun süreli açlık durumlarında hipoglisemi denilen kan şekeri düşmeleri de olabilir.
Şeker Hastalarının Uzak Durması Gereken Gıdalar
Kişiler kan şekerini bozan tereyağı, iç yağ, kuyruk yağı, salam, sosis, sakatat, yağlı besinler ve kızartmalar tüketmemelidir. Paketli gıdalardan uzak durmalıdır.
2) Şeker Hastalığına Bitkisel Önlem
Çağımızın hastalığı şeker hastalığına karşı önlem almak için öğünlere nohut eklenmesi tavsiye edilmektedir. Lif içeren nohut, diyabet hastalığı yaşayan kişilerin kan şekerini dengede tutmaktadır.
Bol miktarda su içmek idrar çıkışını ve kanda biriken fazla glikozun idrarla atılımını artırdığından hipergliseminin önlenmesinde önemli bir etkiye sahiptir. Dolayısıyla diyabet hastaları, şeker düşürme için günlük minimum 2,5 litre su tüketmeye dikkat etmelidir.
Sebze: Sebzeler, yüksek miktarda lif içerir ve bu da kan şekerini düşürmeye yardımcı olur. Özellikle kuru fasulye, lahana ve havuç gibi sebzeler lif içeriği açısından zengindir. Tam tahıllı ekmek: Buğday, arpa ve diğer tam tahıllar, kan şekerini düşürmeye yardımcı olabilir.
Peynir, yüksek oranda protein içerir. Yanı kan şekeri artışlarını dengeleyebilir.
Beyaz ekmek, makarna ve pirinç karbonhidrat bakımından yüksek ancak lif bakımından fakir besinlerdir. Bundan kaynaklı olarak tüketildiklerinde kan şekerini hızlıca yükseltirler.
Şeker hastası olan kişilerin kahvaltıda peynir, yumurta, yağlı tohumlar arasında yer alan zeytin ve fındık tüketimi aksatılmamalıdır. Buna ek olarak beyaz ekmek yerine kepek ekmeği tercih edilmelidir.
Kan şekerini yönetmeye yardımcıdır. Bağırsak sağlığını destekler. Düşük kalorisi sayesinde kilo verme sürecini hızlandırabilir.
Yüksek lif içeriği, kompleks karbonhidratların varlığı ve düşük yağ seviyeleri nedeniyle ıspanak, insülin bağımlılığını azaltabilen ve kilo kontrolüne yardımcı olan kan şekeri konsantrasyonunun kontrolünü iyileştirmektedir.
Havucun en önemli faydalarından biri diyabet hastaları için uygun ve besleyici bir sebze olmasıdır. Lifli yapısı sayesinde kan şekerinin hızlı yükselmesini önler. Glisemik indeksi düşüktür. Kan şekerini dengelemek için diyabet hastaları açısından oldukça kullanışlıdır.
Kırmızı kan hücreleri yaklaşık 2-3 ay aktiftir, bu nedenle test üç ayda bir yapılır. HbA1c yüksekliği, kanınızda çok fazla şeker olduğu anlamına gelir. Bu, gözleriniz ve ayaklarınızla ilgili ciddi sorunlar gibi diyabet ilişkili problemler geliştirme olasılığınızın daha yüksek olduğu anlamına gelir.
Kan şekerini düşürür: Mandalina oldukça düşük glisemik indekse sahip. 2 küçük boy mandalina (100 gr) yaklaşık 53 kalori ve 2,1 gram posa içeriyor. Bu özelliği ile 1 porsiyon mandalina kan şekerini aniden yükseltmiyor, içinde bulunan meyve şekeri kana yavaş yavaş karışıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri