Ertesi gün fasulyenin suyunu süzüp tencereye alalım. Fasulyelerin üzerini 4-5 parmak geçecek şekilde suyu ve kimyonu ilave edip fasulyeleri 20-25 dakika haşlayalım.
Kuru fasulyeyi haşlarken içine bir tatlı kaşığının ucuyla kimyon ekleyin. Kimyon bağırsaklardaki gaz sıkışmasını engelleyerek kuru fasulye yedikten sonra hissettiğiniz rahatsızlığın önüne geçecektir.
Bakliyatları pişirirken suya ekleyeceğiniz bir çay kaşığı kimyon yemeğinize ayrı bir lezzet katar. Pişme süresinin uzamasını engellemek için yemek tuzunu en son aşamada eklemelisiniz.
En önemli noktalardan biri, fasulyeyi pişirmeden önce haşlama suyuna ekleyeceğiniz 1 çay kaşığı kimyon, fasulye tükettikten sonra hissedeceğiniz gaz problemini büyük oranda ortadan kaldırır.
Akşamdan ıslattığımız kuru fasulyeyi yaklaşık 40 dakika haşlıyoruz. Tencerede soğan, yağ ve salçayı kavurup fasulyeleri bu karışıma ekliyoruz. Göz kararı sıcak su, tuz, karabiber ve 2 tatlı kaşığı kimyonu da koyduktan sonra yaklaşık 40 dakika pişiriyoruz. Afiyet olsun.
İlgili 39 soru bulundu
Fasulyeyi bir gece önceden mutlaka ıslatmayı unutmuyorlar ve tuzun tamamen içine işlediğinden emin oluyorlar. Fasulyeler düdüklü tencerede değil büyük tencerelerde mutlaka içme suyuyla haşlanıyor. Suyun üzerinde oluşan köpükleri dikkatlice alıyorlar ve fasulyelerin hafif yumuşayana kadar pişmesine dikkat ediyorlar.
Bazen fasulyelerin dağılma riski oluşur. Çok pişirildiğinden yahut fasulyenin kalitesinden dolayı fasulyeler dağılabilir. Bu durumun önüne geçmek için ustalar, yemeği hazırlarken birkaç damla limon sıkarlar. Kuru fasulyeye sıkılan limon, fasulyenin dağılmasını önleyen bir püf noktasıdır.
Yemeklerde önce yağda hafifçe kavrulursa, yağa aromatik tadını verir ve yemeklerin çok daha lezzetli olmasını sağlar. Yemeklerin üstüne çiğnenen kimyon tohumları, sindirime yardımcı olur.
Oda sıcaklığında bir suyla ıslattığınız kuru fasulye ve nohudu haşlamadan önce bu ıslatma suyunu dökün. Haşlama işlemi için tencereye aldığınız nohut veya kuru fasulyenin üzerine yine soğuk su dökün. Ardından suyun içine yarım kahve fincanı kadar sirke ekleyin ve kaynaması için bırakın.
Kuru fasulyelerinizi derin bir tencerenin içerisine aktarın. Üzerine süt ilave edin. Kısık ateşte karıştırarak ve sütün taşmamasına özen göstererek pişirmeye başlayın. Kuru fasulyeler cinsine bağlı olarak ortalama 40 dakika - 1 saat içerisinde yumuşamaya başlayacaktır.
Son olarak bir gece önceden suda beklettiğiniz kuru fasulyeleri de tencereye ekleyin. Sonra 1-2 dakika karıştırın ve 3 su bardağı su, 1 çay kaşığı kırmızı toz biber, 1 çay kaşığı tuz ve 1 çay kaşığı toz şekeri ekleyin, kapağını kapatıp fasulyeler yumuşayana kadar pişirin.
Kuru fasulyenizi yapmak için bir gece önceden suda bekletmeniz yumuşamasına ve daha hızlı pişmesine yardım edecektir. Normal tencerede ıslanmamış kuru fasulyeler çok zor pişer. Bu yüzden kuru fasulyenizi bir gece önceden akşam 9-10 gibi ıslatırsanız, ertesi gün yemek yapacağınız saate kadar ıslanacaktır.
Kurubaklagiller öncesinde haşlanarak pişirilme yapılacaksa haşlama suları dökülmemelidir. Haşlama suyunda suda eriyen vitaminler oldukça fazladır. Düdüklü tencereler kurubaklagiller için en iyi pişirme yöntemidir. Ağzı kapalı 45- 60 dakika pişirme yeterlidir.
Toz haline gelmemiş ve henüz öğütülmemiş kimyonu tohumlarının çayını yapmak mümkündür. Bunun için yaklaşık olarak 1 tatlı kaşığı kimyon tohumu 1 bardak kaynamış su içerisine eklenmeli ve 5 dakika bu şekilde bekletilip demlenmelidir. Bu şekilde kimyon çayı günden 2 bardak kadar tüketilmesi önerilmektedir.
Kimyon çayını sıcak su ile hazırlamalısınız. Kullanacağınız kimyon, tohum olarak alınmalıdır.
Lif açısından oldukça yüksek değerlere sahip olan kimyon, kabızlık problemi yaşayanlar için etkilidir. Sindirim sistemini düzenlerken kas ve kemiklerin gelişmesine de yardımcı olur. Bağışıklığı destekler ve yüksek kolesterolün düşürülmesinde etkisi vardır.
Fasulyeyi pişirmeden önce haşlama işlemi uygularken tencerenin içerisine 1 çay kaşığı kimyon koymak, gaz yapmasının önüne geçer. Aynı şekilde ve miktarda koyacağınız kekik de benzer bir etki yaparak gaz yapma sorununu çözecektir.
Süt, yoğurt, peynir gibi inek sütünden elde edilen besinler gaz problemi yapabilir .
Fasulyeler akşamdan ılık suda bekletilir, Bekleme suyu süzülüp haşlanacak tencereye alınır, üzerini geçecek kadar su ve 1 çay kaşığı karbonat eklenerek kısık ateşte haşlanıp süzdürülür.
- kuru baharatlar yemeğin en başında eklenir çünkü aromalarını geç verirler. taze baharatlar ise yemeğin sonuna doğru eklenir.
Etli pide, lahmacun, etli güveç yemeklerinde kullanılabilen kimyon, etli yemeklerin yanı sıra sebzelerde de tüketilebilmektedir. Gaz oluşumu sağlayan pek çok farklı sebze yemeklerinde tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Başta kuru fasulye, nohut ve mercimek gibi sebze yemeklerinde kullanılması gerekmektedir.
Kimyon özellikle dana etinden yapılan köftelere çok yakışan bir baharat. Köftenin bu sadık eşlikçisi, dana eti dilimlerine de lezzet katıyor. Kimyonu marinat soslarında da kullanabilirsiniz. Gerçek şu ki kimyonsuz bir kırmızı et yemeği düşünülemez.
Kuru fasulyeyi sütle ıslatın
Kuru fasulye pişirirken en büyük sıkıntı kabuklanması ve kuru fasulye tanelerinin parçalanıp dağılmasıdır. Süt işte bu derdinizi sonlandıracak ve kuru fasulyenin lezzetine lezzet katacak. Kuru fasulye genellikle pişirmeden bir gece önce suyla ıslatılır.
Fasulye soğuk su ile ıslatılır dedik ama pişerken yemeğe sıcak su eklenerek pişirilmeli.. pişecek yemeğe hem ilk anda hemde pişerken soğuk su eklenmemelidir.. pişen yada pişecek yemeğe soğuk su eklerseniz fasulye geç pişer….
şeker, tat vermekten ziyade fasulyenin gazını alır. daha üstün tat ve doku için, fasulyeyi süt ile ıslatın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri