Maya, doğada her yerde bulunabilen birçok çeşidi olan tek hücreli bir mikroorganizmadır. Hamur mayası ne işe yarar? Maya hücresinin temel işlevi, başlıca gıdamız olan ekmeğin ve hamurla yapılan pasta, çörek türündeki yiyeceklerin daha pişkin, kabarık ve lezzetli olmasını sağlamaktır.
Kuru mayanın yaş mayaya dönüşme süreci üretim aşamasında gerçekleşir. Yaş mayanın en büyük farkı yüksek oranda su içermesidir. Mayanın içindeki kuru madde oranı ayarlanarak dönüşüm süreci yapılır. Kuru maya için ise yaş mayanın kurutulmuş halidir demek doğru olur.
Mesela kuru mayanın özellikle ekmeklerde hoş bir koku verdiğini söyleyen kişiler varken, yaş mayanın çöreklerin kıyır kıyır kıvamı için en doğru maya olduğunu söyleyenler vardır. Soğuk zincirde saklanan yaş maya, raflarda yerini alan instant ve kuru maya yemek telaşında size epeyce kolaylık sağlamaktadır.
Kısa sürede etkisini gösteren kuru mayanın hamura eklenilmeden önce mutlaka su yardımı ile çözdürülmesi gerek. Ancak mayanın bozulmaması için suyunuzun ılık olmasına dikkat etmelisiniz. Böylelikle maya aktif hale geçerek hamurunuzu kabartmaya hazırlanmış olur.
İlgili 23 soru bulundu
MAYANIN ZARARLARI
Bu çoğalmalarından dolayı bağırsakların mikroflorasını bozmaktadırlar. Maya mantarı bağırsaklarda çoğaldıkları zaman sindirim sisteminin bozulmasına neden olur. Bu sorunda bağırsaklarda gereken gıdaların normal emilmemesine yol açıyor. Bu da vücudun bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olur.
Yaş mayanın kurutulmuş ve iri zerrecikler halinde korumaya alınmış hali olan kuru maya, yaş mayaya oranda daha uzun süre saklanabilme özelliğine sahiptir. Buzdolabında kapalı saklama kabı içerisinde veya kendi kabının ağzı hiç açılmadan 1 yıl saklanabilme özelliğine sahiptir.
INSTANT MAYA; Kuru granül yapıdaki bu hızlı mayayı suyla önceden karıştırmaya ve bekletmeye gerek yoktur. Kullanımı çok kolaydır, kabartma tozu kullanır gibi diğer malzemelerle birlikte direk hamur kabına katılır. Tek kullanımlık paketler halinde olduğu için bayatlama ve saklama sorunu da yoktur.
Sofraların vazgeçilmezi hamur işleri arasında ilk sıralarda yer alan poğaçalar, kuru mayayla yapılarak daha da lezzetli hale geliyor.
Hamurun kabarmamasındaki en yaygın neden, malzemelerin gereken sıcaklıklarda olmamasıdır. Yani çok sıcak veya aşırı soğuk olarak eklenen su ve süt gibi malzemeler, mayanın yapısını bozar ve kabarmasını önler. Yapılan diğer hata ise şeker ve tuzu mayanın içine birlikte koymaktır.
Mayanın daha aktif hale gelmek için ihtiyacı olan glikoz şekerin içerisinde mevcut. İçine tuz koyduğunuz ve diğer sıvı malzemeleri gereken sıcaklıkta içine ilave etmediğiniz takdirde mayanızın yine yapısı bozulur ve hamurunuz kabarmaz.
Kuru maya içerisinde B6 vitamini yer almaktadır. B6 vitamini ise, cilt kurumalarını önler ve sivilce oluşumunu yok eder. B2 vitaminini barındıran kuru maya maskesi, hücre oluşumunu hızlandırır ve cildin yenilenmesine katkıda bulunur. B3 vitamini sayesinde, cildin nemli kalmasını sağlar.
Kuru mayanın aksine instant mayalar çok ince granül yapılarına sahiptir. Yüksek teknoloji ürünü olan bu mayalar 12 aya kadar kabartma özelliğini koruyabiliyor. Onu kuru mayadan ayıran en önemli özelliği ise hamurun içerisine hiçbir eritme işlemi olmaksızın doğrudan ilave edilerek kullanılabiliyor olması.
Ekşi mayalı ekmekler hem tam buğday unundan hem de beyaz undan yapılabilir. Bu noktada tam buğday unundan yapılan ekşi mayalı ekmekleri tercih etmek çok daha sağlıklı olacaktır.
100 gr yaş maya yerine 50 gr aktif kuru maya kullanabilirsiniz. Yani, 1 paket yaş maya yerine 1 yemek kaşığı kuru maya yeterli gelecektir.
Maya olmadığında kabartma tozu ve maden suyu (soda) ile birlikte de nefis bir ekmek hazırlama şansına sahipsiniz. Ilık süt, soda ve 1 çay kaşığı kabartma tozu ilavesiyle klasik ekmek tariflerini deneyebilirsiniz. Evde bu farklı malzemelerle kendi ekmeğinizi yapabilirsiniz.
Hamurlar boyutlarına göre ve oda sıcaklığına göre ortalama 40 dakika - 1 saat arasında mayalanır. Birkaç saat beklettiğiniz hamurlar daha nefis mayalanır. su dolu bir kap koyun. 10 dakika kadar ısıtın.
Mayada kullanacağınız sıvı ister su ister süt olsun, mutlaka ılık olmalı. Çünkü ılık su ya da sütün içindeki mayalar daha hızlı aktif hale gelecek ve hamurunuzun kabarmasını sağlayacaktır.
Öğle ya da akşam öğünlerinde salata veya mezelere eklenerek yenilebilir. Hatta meyve sularına karıştırılabilir. Ancak maya, kek, börek ve tatlı hamurlarını kabartmak için kullanılan kabartma tozu ile karıştırılmamalı.
En önemli maya türü bira mayası olarak bilinen, ekmek ve şarap yapımında kullanılan Saccharomyces Cerevisiae'dir. Sık kullanılan maya çeşitleri kuru maya, instant kuru maya ve yaş maya olarak 3 çeşittir. Ayrıca şarap üretiminde Saccharomyces Bayanus mayası kullanılır.
Mayalı hamuru, ağzı kapalı bir kabın içerisine yerleştirin ve buzdolabında muhafaza edin. Yumurtalı yaş mayalı hamur 1 gün, yumurtasız yaş mayalı hamur 2 gün, yumurtasız kuru mayalı hamurlar ise yaklaşık 3 gün boyunca buzdolabında bekletilebilir.
Bilim adamlarına göre maya, sağlığımız için çok yararlı bir besin. Organizmanın kimyevi aktivitelerini uyararak en iyi şekilde çalışmasını sağlıyor. Hücrelerin büyüme ve üremesine yardımcı oluyor. Yağ ve karbonhidrattan yoksun olduğu için hazmı kolaylaştırıyor.
Bildiğiniz üzere poğaçalarda üç tür maya kullanılıyor: Yaş maya, kuru maya ve instant maya. Eğer kuru maya kullanıyorsanız az miktarda toz şeker de karıştırmalısınız. Zira mayanın hamuru kabartması için glikoza ihtiyacı var ve bu da toz şeker eklemekten geçiyor. Tabii eğer pamuk gibi poğaçalarınız olsun istiyorsanız...
Açma Nasıl Yapılır? Püf Noktaları Tarifte instant maya yerine kuru maya veya yaş maya kullanabilirsiniz. Kuru maya kullanmayı tercih edecekseniz, mayayı ılık süt ve şekerle 10 dakika aktifleştirdikten sonra hamuru yoğurmaya başlamalısınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri