Kaşar peyniri yapılırken, kuru haşlama ve sulu haşlama olmak üzere 2 tür ayrı işlemi vardır. Kuru haşlama aşamasında, teleme ve tuz, kuru haşlama kazanına alınarak belirli bir sıcaklıkta kazanın içinde bulunan bıçaklar sayesinde karıştırılarak bir ısıtma işleminden geçer.
“FAZLA KİLOYA VE YAĞLANMAYA SEBEP OLUYOR”
Burada vücudun fazladan nişasta alması özellikle şeker anlamında kilo fazlalığına, yağlanmaya sebep olabiliyor. Kesinlikle tüketilmemesi gerekiyor. Böyle bir şeye bulaşmayın, uğraşmayın.
Sütün 60 ila 80 dakika mayalanmasını sağlayacak miktarda maya eklenir. Süte baskı uygulanarak baskılı süzme işlemi uygulanır ve peynir suyundan tamamen arındırılmış pıhtı büyük parçalar halinde kesilerek fermantasyona bırakılır. Fermantasyon işlemi, peynirin pürüzsüz bir yapıda olmasını sağlamaktır.
Kurumuş ya da parçalanmış kaşar peynirlerini küçük karelere bölerek bir kavanoza doldurun. Üzerini geçecek kadar zeytinyağı ilave edin. Bu şekilde kısa zamanda yumuşayacak olan kurumuş kaşar peynirlerinizi et ve tavuk yemeklerinizde, hamur işlerinizde rahatlıkla kullanabilirsiniz.
İlgili 23 soru bulundu
İşte dünyanın en pahalı peyniri: Sırbistan'da üretilen ve kilosu tamı tamına 1000 dolar olan pule peyniri!
Kaşar peyniri, yağ oranı bakımından yüksek bir besindir. Fazla tüketildiği zaman kişide kilo alımına sebep olur. Aynı zamanda kolesterol yüksekliğine de yol açabilir. Laktoz intoleransı olan kişilerde bazı sindirim problemleri de görülebilir.
Eski kaşar da bu peynir çeşitleri arasında yer almaktadır. Diğer kaşar çeşitleri gibi erime özelliğine sahiptir. Gurme peynir lezzetleri arasında yer alan sayısız peynir çeşitlerinin başında da eski kaşar gelmektedir. Özellikle içerisinde mevcut olan protein ve kalsiyum sayesinde kemik gelişimine destek sağlar.
Eğer peyniriniz salamura suyunda iken yine de üst kabuk katmanında erime yumuşama var ise içine bir kaç çorba kaşığı beyaz sirke ilave edin. Bu asit oranını düzenleyecektir.
Dondurulacak En İyi Peynirler
Cheddar, kaşar peyniri, tulum peynir gibi sert ve yarı sert peynirler dondurulabilir, ancak dokuları genellikle ufalanır ve unlu olur. Ayrıca dilimlemeleri daha zor olacaktır.
Kaşar peynir yapımında kuru haşlama daha çok tercih edilen bir yöntemdir ve genellikle sulu haşlama işlemi, Dil peyniri yapımı için kullanılır. Dil peyniri ve kaşar peynirinin yapım aşmaları hemen hemen aynıdır. Tek farkı, yani “Dil peyniri” olmasını sağlayan etmen sadece “sulu haşlama” işleminden geçmesidir.
Kaşar gibi kuru peynir türlerinin ambalajları açıldıktan sonra ise bu peynirlerin kalan kısımları önce havlu kağıda sarılmalı ve ardından streç filmle kaplanmalıdır. Bu şekilde küf oluşumuna sebep olan nem ve oksijenin peynire etki etmesi engellenmiş olur.
En kaliteli, geleneksel kaşar peyniri koyun sütünden yapılmaktadır. Günümüzde ise yapımında inek ve koyun sütü karışımları tercih edilmektedir. Bazı yörelerde keçi sütü de eklenmektedir.
6 kg sütten 1 kg beyaz peynir, 11 kg sütten 1 kg kaşar peynir üretiliyor.
1 kg ülker içim kaşar 11 kg sütten üretilmektedir.
Sadece aromalı ve/veya çeşnili taze peynirlerde stabilizör amaçlı olarak nişasta, teknolojinin izin verdiği miktarda kullanılabilir" açıklamasında bulundu.
Beyaz peynir yapımında mayalama süresi 90 ile 120 dakika arasında değişir. Mayalama süresi kısa tutulursa peynir sert, uzun tutulursa yumuşak olur. Kullanılacak maya daha önceden kaynatılmış soğutulmuş su ile sulandırılmalıdır.
Tuzlama , peynir üretiminin endüstriyel açıdan çok önemli bir aşamadır. Nihai olarak duyusal olarak (tat, sertlik) seçtiğiniz, aynı zamanda dayanıklılığını sağlar ve mikroorganizmalara karşı korunur.
Acılaşma pek çok süt ürününde ve özellikle peynirlerde bir kusurdur ve acı karakterdeki peptidlerin birikimine bağlı olarak oluşur. Bu peptidler hidrofobik karakterdeki aminoasitlerce zengindir ve kazein üzerine proteolitik enzimlerin etkisi sonucu oluşurlar.
Eski kaşar daha uzun süre dinlendirilirken, taze kaşarın yapım süresi ve olgunlaşma süresi daha azdır. İçeriğindeki kalsiyum ve protein oranı da daha fazla olmakla birlikte her iki peynir de vücut sağlığı açısından oldukça yararlıdır.
Kaşarın bozulduğunu anlamak için görünüşüne bakmak çoğunlukla yeterli bilgi verir. Kaşarı tüketmeden önce dış yüzeyine iyice göz atmalı ve herhangi bir küf olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Eğer herhangi bir yerinde küflenme başladıysa kaşar bozulmuş demektir.
Protein, kalsiyum, fosfor ve B12 açısından zengin bir besin olması nedeniyle birçok konuda faydası bulunur: Kronik bronşiti engeller. Kemik erimesini önler ve hızını azaltır. Ülser hastalığına karşı koruyucudur.
Kaşar Peynirinde tercihi Sütaş
En çok tüketilen ikinci peynir türü olarak karşımıza çıkan kaşar peynirinde de zirvede yine Sütaş (yüzde 26,9) ve Pınar yer alıyor (yüzde 12,3). Sektöre 2013 yılında giriş yapan Torku yüzde 9'la en çok tercih edilen üçüncü marka olurken onu yüzde 8,6'yla İçim takip ediyor.
Şu noktaya dikkat etmemiz gerekiyor ki peynirler de özellikle küf içerisinde kırmızı, siyah ve bej renkli küfler varsa eğer bu küflü peynirlerimiz kesinlikle tüketilmemeli." diye konuştu.
Kaşar peyniri veya tulum gibi sert peynirlerde birkaç hafta dayanıklıdır. Gravyer gibi oldukça sert peynirler ise bir aya kadar dayanıklılık göstermektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri