Kuru incir gibi kuru meyvelerin şeker miktarı çok yüksek olduğundan tüketiminden kaçınmak gerekiyor. Ancak kişinin canı ille de incir çektiyse bir adedi geçmemesi, yanında mutlaka üç bütün ceviz ve bir bardak süt ya da bir kase yoğurt ile tüketmesi gerekiyor.
Çünkü diyabet hastalarının kuru inciri fazla tüketmeleri kan şekerlerinin yükselmesine neden olabilir.
Cildi besleyerek daha canlı bir görünüme kavuşmasına yardımcı olur. İçeriğindeki bileşikler ve e vitamini sayesinde kan şekerinin dengelenmesine katkı sağlar. Toksinlerin atılmasına yardımcı olur. Astım, bronşit gibi solunum yolları rahatsızlıklarının etkilerinin azaltılmasında faydalıdır.
Şeker içeriğinin yüksek olması ve kandaki şekeri aniden yükseltmesi nedeniyle özellikle diyabet hastalarının taze veya kuru incirden uzak durması ve tüketilecekse 1 adet incirden fazla yememeleri tavsiye edilir.
13) İnsülin salınımını dengeler. İçinde yüksek oranda potasyum ve magnezyum olduğundan, insülin salınımını dengelemektedir. Bu özelliği sayesinde diyabetli hastalar da incir tüketebilir. 14) Kalp sağlığını korur.
İlgili 36 soru bulundu
Ancak tek başına tüketilen incir, muz, üzüm gibi meyveler kan şekerini çok hızlı yükselteceği için risk oluşturuyor.
İncirde ayrıca kalsiyum, çinko, selenyum, bakır, manganez, magnezyum ve demir bulunur. Tüm bu zengin içeriğe sahip incir özellikle diyabete iyi gelir ve kolesterolü düşürür.
Fındık, badem, ceviz gibi kuruyemişler
Fındık, ceviz, badem şeker hastaları için dengeli bir öğün olarak kan şekerini düzenler, kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olur.
Aynı şekilde portakal, çilek, erik, armut, çarkıfelek meyvesi, elma, guava meyvesi, avokado, kiraz gibi meyveler glisemik yük ve glisemik indeksi düşüktür. Böylece şeker hastalarının beslenmesi için en uygun meyvelerdir.
Glisemik indeksi yüksek, yani kan şekeri değerlerini hızlı değiştirebilen üzüm, incir, muz, kavun, karpuz ve kuru meyvelerin tüketimi bazı kişiler için sakıncalı hale gelebilir. Diğer meyvelerin lif oranları yüksek olduğu için ara öğünlerde tüketilen meyveler kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olur.
Şeker Hastalarının Uzak Durması Gereken Gıdalar
Kişiler kan şekerini bozan tereyağı, iç yağ, kuyruk yağı, salam, sosis, sakatat, yağlı besinler ve kızartmalar tüketmemelidir. Paketli gıdalardan uzak durmalıdır. Tatlı, pasta, kek, börek gibi içerisinde basit şeker bulunan gıdalar tüketmemelidir.
Badem ve ceviz
Hem ceviz hem de bademde bulunan yüksek lif ise insülin direncini düşürmeye yardım eder ve kan şekerinin daha kolay dengelenmesini sağlar. Düzenli olarak ceviz ve badem tüketimi diyabeti olanların insülin dengesini sağlayarak kilo vermesine yardımcı olur.
Diyabet hastalarının kuruyemiş tüketmesinin önemine değinen Gül, ''Beslenmede karbonhidrat yerine kuruyemiş konduğu zaman kan şekeri kontrolünün daha iyi sağlanacağını bize düşündürtmektedir. Ayrıca daha önceki çalışmalara göre de, haftada 5 porsiyon çiğ kuruyemiş tüketimi diyabet riskini yüzde 27 azaltmaktadır.
- Lifli ürünlere alerjisi olan kişilerin incir tüketiminden uzak durmaları gerekir. Nedeni ise incirin yüksek oranda lifli bir meyve olmasıdır. - İncir çok hassas vücut yapısına sahip kişilerde alerjiye neden olabilir. İncir tüketiminden önce alerji testi yaptırılmasında fayda olacaktır.
Bağışıklığı kuvvetlendirir. Lif içeriği ve düşük kalorisi sebebiyle gün kurusu ile zayıflama mümkündür. Gün kurusu kayısı şekeri yükseltir mi sorusunun yanıtı olumludur. Şeker hastalarının doktorlarına danışarak tüketmesi önerilir.
SALATALIK YEMENİN ETKİLER KAN BASINCINI DÜŞÜREBİLİR
Çalışma, salatalık suyunun yaş grubundaki kan basıncını düşürmede "önemli bir etkisi" olduğunu gösterdi. Salatalık suyunu sıkmak için bu bir neden olabilir. Salatalık kan şekerini düşürür mü? Karbonhidrat içeren, salatalık da dahil hiçbir gıda kan şekerini düşürmez.
Ancak kesin olarak “Limon şekeri yükseltir mi?” sorusuna kesin olarak evet cevabını vermek yanlıştır. Özet olarak limon kan şekerini yükseltir veya düşürür diye kesin bir varsayımda bulunmak yanlıştır. Limon, ölçülü tüketildiğinde kan şekerini dengede tutmaya fayda dağlar. Limon direkt olarak kan şekerini düşürmez.
Şeker hastası olan kişilerin kahvaltıda peynir, yumurta, yağlı tohumlar arasında yer alan zeytin ve fındık tüketimi aksatılmamalıdır. Buna ek olarak beyaz ekmek yerine kepek ekmeği tercih edilmelidir.
Uzun süre aç kalmak kan şekerini yükseltir mi? 12 saatten daha uzun süren açlıklarda stres hormonları da artacağı için açlık durumu kan şekerinde yanlış yüksek sonuçlara neden olabilir.
Posa içeriği yüksek olan nişastalı yiyecekler (kepekli ekmek, bulgur, kuru baklagiller gibi), düşük posalı nişastalı yiyeceklere göre (beyaz ekmek, patates, pirinç) kan şekerinizin daha geç ve daha yavaş yükselmesini sağlarlar.
Kan Şekerini Dengeler
Kabak çekirdeği yüksek magnezyum içeriği sayesinde diyabet üzerinde olumlu etki gösterir. Bununla birlikte harika bir lif (28 gramlık bir porsiyonu, 1.7 gram lif içerir) kaynağıdır. Bu sayede kan şekeri ve sindirim sistemi yöntemine yardımcıdır.
Kan şekerini dengeleyen gıdalar. Şeker hastalarının asla vazgeçmemesi gereken gıdalar arasında sebzeler yer alıyor. Soğan, patlıcan, domates ve Brüksel lahanası gibi gıdalar kan şekerini dengede tutabilir. Düşük karbonhidrat içeren besinlerin yemeklere lezzet ve renk katması göz/damak zevki açısından da önemlidir.
Uzmanlar Ramazan da sağlıklı bir oruç süreci için sahurda yatmadan 2 tane kuru incir tavsiye ediyor. Yatmadan tüketilen 2 adet kuru incir bağırsakların daha iyi çalışmasını destekler. İçerdikleri lif sayesinde besin atıklarının birikmesini engeller. Ayrıca uzun süreli tokluk hissi verir.
Lif açısından zengin gıdalar, vücutta atılacak maddelere su kazandırarak bağırsaklardan geçişi kolaylaştırır. Omega-3 ve omega-6 yağ asitleri ve protein bulunur. İnciri cevizle birlikte yerseniz hem vücudunuzu zehirlerden korur, hem de bronşite iyi gelerek öksürüğü keser.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri