İlk olarak bir tencereye su koyup kaynatıyoruz başka bir kaba da soğuk su koyuyoruz kaynamış suya kuru kabakları atıp 3-4 dakika haşlıyoruz sonrasında bir süzgeçle alıp soğuk suya atıyoruz ılımasını bekliyoruz.
Sıcak suda kurular haşlanır ve yumuşadıklarında (20 dakika gibi bir süre) süzgece alınır.
Soğanlar yemeklik şekilde doğranıp yağda rengi dönene kadar sotelenir. Baharatlar ve salça ilave edilip biraz daha kavrulur. Süzdüğümüz kabaklar eklenip güzelce karıştırılır. 2-3 dakika sotelendikten sonra servis tabağına alınır arzuya göre yoğurt ile servis edilir.
Kurutulmuş kabak kurusunu; hazır çorba içerisinde, bulgur ve pilav karışımları içerisinde kullanılabilir.
Patlıcan ve biber kurularını iyice yıkayın, birkaç saat soğuk suda bekletin. Sonra bir tencerede suyu kaynatın, önce biberleri 5 dakika haşlayın. Varsa kabakları 10 dakika, en son patlıcanları 15 dakika haşlayın.
İlgili 24 soru bulundu
Kuru patlıcanları bir tencerenin içerisine alıyoruz ve tuzlu su ekleyip yaklaşık 10 dakika haşlıyoruz.
Bir tencereye 4-5 bardak su koyun ve su kaynamaya başladıktan sonra yıkadığınız biberleri içerisine atıp, 10 dakika kadar haşlanmaya bırakın.
Kurutulmuş Kabağın Faydaları: Kalp Sağlığını Korur, Zayıflamayı Kolaylaştırır, Kanseri Önler, Kemik Sağlığını Kabak Korur, Göz Sağlığını Korur, Kolon Sağlığını Korur, Prostata Faydalıdır, Bağışıklığı Arttırır.
Eğer kabağı mutfağınıza sık sık konuk ederseniz, kalp hastalıklarını evinizden uzak tutmuş olursunuz. Antioksidan bir sebze olduğu için, kalbe giden damarları rahatlatır. Damar tıkanıklığını önler ve kalp krizi gibi sorunları engeller. Ağrı kesici özelliği olan kabak, aynı zamanda kalp çarpıntısına da iyi gelmektedir.
Kabak hangi ayda yenir? Kabak yaz mevsiminin tüm aylarında yenebilecek bir sebzedir. Hazirandan eylül sonlarına kadar doğal yetiştirilen kabakları tüketmeniz mümkündür. Ancak kış aylarında da birçok tezgahta kabak bulabilme imkanı vardır.
1, 5 tatlı kaşığı tuz, yarım çay kaşığı kırmızı pul biber, 2 su bardağı sıcak su ekleyip tencerenin kapağını kapatalım. Kabaklar yumuşayana kadar yaklaşık 15 dakika pişirelim.
Kabakları geniş bir tencereye alın ve üzerine şekeri ekleyin. Tencerenin kapağını kapatın ve en az 3 saat ya da 1 gece tezgahta bekletin. Bekleme süresi sonrasında suyunu salan kabakları ocağa alın. Kapağı kapalı şekilde yumuşayana kadar yaklaşık 30-50 dk kontrollü olarak pişirin.
Kaynayınca kapağını kapatın, taşmaması ve dibine tutmaması için, küçük ocağa alın, ocağı iyice kısın. Arada kontrol ederek pişirin. Ocağı söndürün.
Bu minik oluşumlar, ürünün ilaçsız, yerli ve doğal olduğunu gösterir. Böcekleri ayıklayıp kalanları gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. Böceklenme süresi yöreye göre, yetiştiği toprağa göre 2-3 ayla 1 yıl arasında değişebiliyormuş.
Pirinç, kıyma, soğan, sarımsak, salça ve geri kalan tüm baharatları geniş bir kapta iyice karıştırın. Haşladığınız patlıcan ve biberleri hazırladığınız iç harcı ile 1/3 oranında (yani yarısından daha az) doldurun ve ağızlarını sıkarak yapıştırın. Tencerenizin altına sıyırılmış kemikleri üzerine de kuru dolmaları dizin.
İçeriğindeki K vitaminin kan sulandırıcı etkisi vardır. yani kanın pıhtılaşmasını engeller ve böylece damar tıkanıklıklarını önler. Beyinde pıhtı oluşması gibi ciddi sağlık problemlerinin önüne geçer.
Kabakları doğrayıp çok az suyla diri kalacak şekilde haşlıyoruz. Fazla haşlamayın sonra suyunu salıp lezzetini bırakıyor. Diğer yandan domates dereotu doğrayıp diğer malzemelerle karıştırıp haşlanmış kabağı ekliyoruz. Servise hazırdır.
3- Kabak bağırsakların çalışmasına yardımcı
İçerdiği su miktarından zengin olması sayesinde bağırsak atılımını yumuşatır ve kabızlık ihtimalini azaltır.
Kabak mücverin ana maddesi kabak su oranı oldukça yüksek bir sebze. Bu nedenle kolaylıkla su salabiliyor, kıvam ve lezzet kayıpları yaşanabiliyor. Bunun yaşanmasının önüne geçmek için en önemli çözüm ise kabağın suyunu güzelce sıkmaktan geçiyor.
Kabağın içerisinde hem çözünebilen, hem de çözünemeyen lif barındırması tokluk hissinin uzamasına yardımcı olmakla beraber, aynı zamanda bağırsak hareketini hızlandırarak sindirim sistemini olumlu yönde destekler.
Bal kabağı çok fazla tüketildiğinde, bağırsakların çok hızlı çalışmasına sebep olur. Bu durum ishale sebep olabilir.
Diyet yapanlar için de oldukça düşük kalorisi sebebiyle tercih sebebidir. Sağlığa faydalarına gelirsek eğer, biber güçlü bir antioksidandır. Kansere, kalbe, bağışıklık sistemine iyi gelmekle beraber haz mı da kolaylaştırıcı etkisi vardır. Yaşlanmayı sağlayan hücre yıkımını yavaşlatmaktadır.
Kuru dolmaları bir tencereye alıp üzerini geçecek kadar kaynar su ekleyelim. 10-12 dakika haşlayıp süzelim.
Kurutulmuş sebzelerin tadı bir başkadır. Ama İstanbul gibi nem oranı fazla şehirlerde yaşıyorsanız uzun süre muhafaza etmek biraz zor. Hemen bozulabiliyor. Bu yöntemle uzun süre saklayabilirsiniz ve bu şekilde kullanımı daha pratik oluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri