Çok fazla gün kurusu tüketildiğinde ishale neden olabilir. Ölçülü oranda tüketmek hatta gün içinde 3-4 adet tüketmek en doğru seçim olacaktır.
Yüksek oranda lif bulundurması sebebiyle kayısı, kabızlık çözümü konusunda en etkili besinlerden biridir. Özellikle aç karnına kayısı tükettiğinizde bağırsaklarınız çalışmayı hızlandırır ve daha kolay dışkılamayı sağlar.
Yüksek oranda magnezyum içerdiğinden, kan basıncını doğal olarak dengeler ve yüksek tansiyonu düşürür. A vitamini kaynağı olduğundan, görme gücünü artırır ve göz hastalıklarının oluşumunu engeller. Aynı nedenle, cilt sorunlarına da iyi gelir. Kuru kayısı, egzama tedavisinde dahi kullanılmaktadır.
Kayısıya sarı-turuncu rengini veren beta-karoten vücutta A vitaminine dönüşerek gece körlüğünü engeller ve göz sağlığını korur. Kayısının içerdiği lifler sindirim sistemi sağlığı için çok faydalıdır. Ayrıca zengin bir potasyum kaynağıdır, bu sayede kalp sağlığını korur. Kolajen oluşumuna yardımcı olur.
İlgili 20 soru bulundu
KAYISI. A vitamini ve potasyum bakımından çok zengindir. Fazla tüketildiğinde sindirim sisteminizin hızla çalışmasına yardımcı olur. Kasların ve beynin daha düzenli çalışmasını ve daha az yorulmasını sağlar; cinsel gücü artırır.
Gün kurusunun tadı sarı kuru kayısıya göre daha tatlıdır. Bunun sebebi ise gün kurusunun dalından toplanan kayısı meyvesinin tamamen olgunlaşmış halinin kurutulması işleminden dolayıdır. Bu sebeple şeker oranı gün kurusunun daha fazladır. Sarı kuru kayısının tadı ise biraz daha mayhoştur.
Kanın Pıhtılaşmasını Sağlamaya Destek
Kuru kayısıda bol miktarda bulunan K vitamini, kanın pıhtılaşmasına yardımcı olur. Günde 1 adet kuru kayısı tüketerek, vücudunuzda K vitamini depolanmasına destek olabilirsiniz.
Kayısının yaprakları da kullanılır. Kayısı kompostosu idrar söktürür ve kabızlığı giderir. Kuru kayısı A, B ve C vitaminleri ve potasyum minerali açısında oldukça zengindir.
Gün içinde 3-4 adet kuru kayısı yemek, sindirim sorunlarına ve kabızlığa iyi gelir. Bunun yanı sıra gaz ve şişkinlik sorunlarına karşı komposto yapılarak tüketilmesi önerilir.
Kabızlığın çözümü lifli beslenmektir.
Meyve ve sebze yiyin. Ekmek, makarna ve beyaz pirinç yerine tam tahıllı ürünleri tercih edin. Gaz ve şişkinlik problemi yaşamamak için lif alımınızı yavaş yavaş artırın. Bir günde her zaman içtiğinizden en az 2-4 bardak daha fazla su için.
Günde en az 8 bardak su tüketimi ihmal edilmemelidir. Düzenli bağırsak alışkanlığını sağlayabilmek için her gün düzenli bir ritimde güne başlanmalı, kahvaltı saati sabit tutulmalı ve kahvaltıdan ortalama yarım saat sonra tuvalete gitme alışkanlığı edinilmelidir.
Gaz sıkışmasına yol açan gıdalar
Bazı meyveler (portakal, kayısı gibi) ile yüksek oranda lif içeren tam tahıllı besinler.
Bu nedenle özellikle kabızlığın geliştiği durumlarda her sabah 1-2 kuru kayısı ve gün içinde zeytinyağlı salatalar tüketilmesi öneriliyor.
Kayısı yedikten sonra su içmek ishale neden olabilir. Herhangi bir meyve yedikten sonra su içmemeye dikkat edin çünkü midede asitliğe yol açan emilimi ve sindirim sürecini engeller. Bu meyveleri aldıktan sonra su tüketilirse sindiriminizi bozabilir.
Karaciğere iyi gelen kuruyemişler arasında yer alan kuru kayısı, özellikle kronik ağrılar çekenlere önerilemektedir. İçindeki maddelerin bu ağrıları azaltmada etkin olduğu düşünülür. Karaciğer ağrıları ile ilgili gördüğünüz tedavi sürecinde, günlük birkaç tane kuru kayısı tüketebilirsiniz.
Kereviz, salatalık, kabak, enginar, kuşkonmaz, marul, domates, rezene, pancar, havuç, soğan, sarımsak, patlıcan da idrar söktürücü özelliği olan sebzelerdir. Ayrıca; lahana, turp, tere ve Brüksel lahanası da idrar söktürür, ancak; çok fazla gaz yapar o nedenle gaz sorunu olanların kullanması sıkıntı yaratabilir.
Erkeklerdeki idrar tutukluğunun nedenleri olarak; Psikolojik nedenler, alınan ilaçlar, enfeksiyonlar, prostatın yaşlılığa bağlı büyümesi, prostat veya idrar kanalı iltihabı, sSinir sistemi hasarları, idrar retansiyonu, anüri ve mesane ve üretranın patolojik hastalıkları olarak sayılabilir.
Lif oranı yüksek gıdalar sindirim sisteminin daha hızlı çalışmasına yardımcı olmaktadır. Kabızlık gibi kişiyi huzursuz eden ve kilo vermesine engel olan rahatsızlığa karşı sabahları aç karnına 2 adet kayısı ve 1 bardak ılık su tüketilmesi tavsiye edilir.
Kayısı cildi nemlendirir, korur ve pürüzsüzleştirir. A vitamininin deride yağ bezlerinin aktivitesini baskıladığı kanıtlanmıştır. İçerdiği A vitamini akne gibi cilt bozuklukları oluşumunu önler.
Özellikle kurutulan meyvelerin mineral oranı arttığı için kan şekerini yükseltme hızı da artıyor. Bu nedenle kurutulmuş meyveleri, kronik böbrek hastalarının tüketmemesi gerekiyor. Şeker hastalarına da günde yalnızca bir kuru meyve yemelerini öneriyoruz.”
kabızlığa birebirdir. google'dan "malatya kayısısı" yazarak malatya'daki yerel satıcılardan güzellerini yiyiniz, yediriniz.
Kayısının içinde bulunan pektin, lif ve selüloz bağırsakların çok iyi çalışmasını sağlar. Günde 3-4 adet kayısı kabızlık ve farklı sindirim sorunlarına çözüm olabilir. Doğal bir lif deposu olan kayısı hastalıklara karşı koruyor.
Kayısı %100 doğal bir besindir ve herhangi bir yan etkisi yoktur. Ancak, zengin lif içeriği nedeniyle çok fazla tüketildiğinde ishal, karın ağrısı gibi sindirim sorunlarına neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri