Kurutulmuş ot ve baharatların genel olarak son kullanma tarihi yoktur. Baharatların bozulması basitçe lezzet ve gücünü kaybettiği anlamına gelir.
Çok yıllık bir bitki olan kekiğin ekonomik ömrü 7 yıldır. Ancak iyi bakım şartlarında 10 yıla kadar ürün alınabilmektedir. Baharat, ilaç, kozmetik ve kimya sektörü başta olmak üzere pek çok kullanım alanı vardır.
Kimyon, kırmızı biber, kekik gibi baharatlar da eskidikleri zaman böceklenebilirler.
Her bozulan gıda ve gıda ürünleri gibi baharatlarda bozulur. Nemden ve yüksek ısıdan etkilenen baharatlarda böceklenme olur.
"Bu da ne demek şimdi?" derseniz, baharatlar, serin yerlerde saklanmalı ve bir ısınan-bir soğuyan değişken bir ısıda bekletilmemelidir. Bu nedenle buzdolabının, fırının ya da ocağın yanları ve üzerleri baharatları koymak için asla tercih etmemeniz gereken yerler.
İlgili 36 soru bulundu
Kurutulmuş ot ve baharatların genel olarak son kullanma tarihi yoktur.
Kuru kekikleri bozulmaması için, cam bir kavanoza koyun ve ağzını kapatın. Kekikleri kuru ve serin bir yerde muhafaza edebilirsiniz.
Taze kekik alın buzdolabı poşetine koyun ve buzluğa atın. Kışın taze taze tüketin.
Kekik kurutmak için öncelikle pazardan en iyi kekikler seçilir. Sonrasında alınan kekikler bol su ile yıkanmalıdır. Yıkanan kekikler süzgece konularak suyunun iyice süzülmesi gerekir.
Kekik bitkisi 50-100 cm boylanabilen, yarı çalımsı, çok yıllık bir bitkidir.
Kekik çayı yapmak için 2-3 dal taze kekik dalı veya 1 tatlı kaşığı kuru kekik kullanabilirsiniz. Bir fincan su kaynatın. Kaynar suyun içerisine taze kekik dalı veya kuru kekik (ikisinden biri) atın ve 10 dakika demlenmesi için bekleyin. Demlenen çayı süzdükten sonra bal ile tatlandırabilirsiniz.
Öğütülmüş veya toz haline getirilmiş baharatların tipik olarak 2–3 yıllık bir raf ömrü vardır. Öğütülmemiş baharatlar, daga az hava, ışık ve neme maruz kaldığından en uzun raf ömrüne sahiptir.
Kekik; et yemeklerinde, sebze yemeklerinde ve taze olarak salatalarda çokça kullanılır. Gel şefim, kekiğin yaygın kullanım alanlarına yakından bakalım: Tüm et yemeklerine çok yakışsa da en yaygın kullanımı kırmızı et yemekleri. Kuzu etinin baskın kokusunu örttüğü için çokça tercih edilir.
1000 gr134,00 TL/kg.
Soğuyan kekikler yemeklik ayrılıp buzdolabı poşetlerine doldurulur kışın yemek için dondurucuya kaldırılır.
Gerçek kekik, açık yeşil renginden ve aromasından çok rahat bir şekilde anlaşılır. Kekiğin posası ise daha çok kahverengi renktedir. Kokusu yoktur. Kekik alırken, bu hususa dikkat edilmeli” ifadelerini kullandı.
Kekik çayının ağız gargarası olarak kullanılması durumunda diş ağrısına da iyi geldiği belirtilmiştir. Kekik çayının içerisine bir adet limon sıkılarak içilmesinin balgam söktürücü etkisi olduğu söylenmektedir.
Dağ Kekiği Çayı Faydaları bakımından da çok kolay hazırlanması bakımından da dağ kekiği tüketmek isteyenlerin sıkça kullandığı bir yöntemdir. Dağ Kekiği Çayı çok kolay demlenir. Bir çay kaşığı dağ kekiğini bir bardak sıcak su içinde 3 dakika kadar bekleterek tıpkı yeşilçay demler gibi demleyebilirsiniz.
Kekik bitkisindeki ana yağlardan timol, vücutta antiseptik rol oynar. Karvakrol yağı ise yine vücuttaki iltihabı azaltmada yardımcıdır. “Kekik çayı neye iyi gelir?” sorusuna bu bitkinin epstein barr, zona, sitomegalovirüs, hepatit, grip, herpes ve HPV gibi virüslere karşı mücadele ettiği cevabı verilebilir.
Çoğu zaman kış aylarında, bitkinin toprak üst kısmı büzüşür ve solar, ancak bir sonraki ilkbaharda kekik bitkisi tekrar yeniden canlanacaktır.
Yıkanmış ve suyundan arınmış kekikler dalından ayrılmadan temiz , tozsuz, rüzgarlı ve direk güneş ışığı almayan bir ortamda kurutulur. Önce kekiğinizi fazla suyundan hızlıca iyice arındırın ki ( önce 1-2 saat güneşte veya bezle kurulayarak) su yapraklarda siyahlaşma yapar.
Kekik: 1-3 yıl. Pul biber: 3-4 yıl. Karabiber: 4 yıl. Tuz: Tuz doğru şartlarda muhafaza edilirse bozulmaz.
Kekik bitkisinin farklı bir kullanım şekli de çaydır. İster 2-3 dal taze kekiği isterseniz de 1 tatlı kaşığı kuru kekiği 1 fincan kaynamış suyun içine atıp 10 dakika kaynatın.
Zahter kekikle aynı familyadan, yani ballıbabagiller familyasından gelir. Halk arasında 'kara kekik' 'zahter kekiği' veya 'dağ kekiği' olarak da adlandırılır. Zahter kekik midir, evet, ama bilinen kekikten koku, tat açısından farklı olmasının yanı sıra daha yeşil ve daha uzun yapraklara sahiptir.
Potasyum, magnezyum, kalsiyum ve demir açısından zengin olan kekiği kaynatıp içmek de çok büyük faydalar vardır. Kaynatılıp çay olarak tüketilen kekik anti-viral özellik taşıdığından baş ağrısı, öksürük ve ateşe iyi gelmektedir. Kekik çayı bağışıklığı güçlendirir, yüksek tansiyonu düşürür ve kalp sağlığını destekler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri