Genel anlamda Çam Ağacından elde edilen bir yakacak türüdür. Çoğunlukla odun sobalarında, ekmek fırınlarında ısı kaynağı olarak kullanılmaktadır. Kuru Çam odunun özelliği sayesinde açık alanda, yağmurda ve rüzgarda ateş sönmeden yanmaya devam etmektedir. Ürünün yapısı uzun süre yanacak şekilde tasarlanmaktadır.
Fırınlanmış kereste işlemi kontrollü yapılacak olan bir işlemdir. Bu işlem sırasında modern kurutma fırınları kullanılarak hava akışının gerçekleşmesi sağlanır. Sıcaklık ve nemlilik seviyeleri ölçümlenerek yapıldığından dolayı kertseler tep bir tip prensibine göre kurutulmuş olur.
Keresteler, iki ana gruba ayrılır; yumuşak ağaç kerestesi ve sert ağaç kerestesi. Yumuşak ağaç keresteleri inşaat ve ambalaj sektörlerinde kullanılır, isminden anlaşılacağı gibi yumuşak ağaçlardan elde edilen kereste çeşididir. Çam kereste, göknar kereste, ladin ve kavak kereste, yumuşak ağaç kerestelerine örnektir.
Ağaç kurutma neden yapılır, nasıl gerçekleşir? Ahşabın nem oranını düşürmek, buna bağlı olarak da dayanıklılığını arttırmak için yapılır. Ahşap malzemeden istenen faydanın sağlanabilmesi için gerekli olan bir nem oranı bulunur, bu da ahşabın kurutulması ile sağlanır, doğru şekilde ağaç kurutma yapılması çok önemlidir.
Silinmiş kereste Pilanyalanmış yani makinadan geçerek kerestenin üstündeki kaba pürüzlerin alınması anlamına gelmektedir. Silinmiş kereste zimpara yapılmış anlamına gelmemektedir. Zımpara işlemi silinmiş kerestenin eğer varsa tekrardan zımparayla pürüzsüz hale getirilmesidir.
İlgili 19 soru bulundu
Türkiye'de çok fazla yetiştirilen kayın ve gürgen ağacından üretilen silinmiş kereste modelleri çok çeşitli kullanım alanına sahip olmakla birlikte başlıca olarak; oyuncak, masa ve sandalye, spor aletleri, masif mobilyalar, müzik aletleri, çeşitli alet sapları ile parke ve döşemelerde sıklıkla kullanılır.
NOT: Balsa ağacının dünyanın en sağlam ağacı olmasının bir çok sebebi vardır. Yapılan ölçümlere bağlı olarak; sertlik, bükülebilme ve sıkıştırılabilme kategorilerinde en sağlam ağaç olarak belirlenmiştir. Balsa ağacı; meşe ağacı ve çam ağacından bile daha dayanıklıdır.
Suni kurutma, kereste istifi çevresinden sıcak hava dolaştırılmasıyla kereste bünyesindeki suyun sıcak hava yardımıyla uzaklaştırılması işlemidir. Değişik metotlarla yapılır. Bunlardan en yaygın kurutma metotları, kurutma odası ve kurutma kanalıdır. Basit ve kullanılabilir olması yönünden tercih edilmektedir.
Ağaç kurutma işlemi iki farklı şekilde yapılır. Bunlar ise, Tabi Kurutma: Açık havada ya da vantilatör yardımı ile yapılacak uzun süreli bir kurutma işlemidir. Suni Kurutma: Kereste istiflendiği bölgenin çevresinde sıcak hava dolaştırılması ile kerestenin içindeki suyun sıcak hava ile uzaklaştırılması işlemidir.
Kuruyan veya kurumaya başlayan ağacın gövde yapısından itibaren 1.5 metre çapında daire çizerek 10 cm lik derinliğindeki toprak kazılarak bu toprağı arazinin dışına atılması gerekmektedir arazi dışına atılma nedeni ise diğer ağaçlarda bu hastalığa yakalanmasının önüne geçmektir.
Suya Dayanıklı Ahşap Ürünler arasında beyaz meşe ve tik vardır. Bunlar ayrıca bükülmeye, çürümeye, çatlamaya veya bükülmeye karşı dayanıklı uzun ömürlü ağaçlardır. Bu yoğun ahşaplar çok fazla bakıma ihtiyaç duymaz ve çürümeyi, nemi ve böcekleri kovma konusunda doğal bir yeteneğe sahiptir.
Eğer kereste nahoş bir şekilde kokuyorsa bu durumda kerestenin çürük olduğundan şüphe edilebilir. Kireçli ve donuk bir görünüme sahip olan keresteler kalitesizdir ve kalas olarak kullanılabilir. Kerestelerin üzerinde yıllık halkaları vardır ve bu halkalar ne kadar düzenli olursa kereste de o kadar iyi demek olur.
İşte en iyi kereste için tercih edilen bazı ağaç türleri: Meşe: Meşe kereste, dayanıklılığı ve sert yapısı nedeniyle yaygın olarak tercih edilir. Mobilya, zemin kaplamaları ve yapı malzemeleri için idealdir. Kayın: Kayın kereste, düzgün yüzeyi ve çekici rengi nedeniyle popülerdir.
Fırın kurutması uygulanmış ahşap, işlendikten sonra herhangi bir boyut değişikliği yaşamamakta ve herhangi bir çalışma (şekil bozukluğu, eğilme ve bükülme, çatlama gibi) gelişmemektedir.
Fırınlanmış kereste nedir? Fırınlanmış kereste, ahşabın hava ve nem etkilerinden korunması için fırında kurutulan kerestedir.
İşlenmeye hazır kerestelerin fırınlama işlemine tabi tutulması gerekir. Aynı zamanda, fırınlı çam kereste olarak ancak satışa sunulur. Fırınlama işlemi bilgisayar ortamında kereste ebatı ve türüne göre farklı zaman dilimlerinde yapılır. Fırında kurutularak verimli ve yenilenebilir bir ürün haline gelir.
Kaya tuzu etkili oluyor.
Açık havada kurutulacak keresteler için göz kararı her 2.5 cm'lik ahşap kalınlığına bir yıl kuruma süresi verilmektedir. Bu yaklaşım ile başta bahsettiğimiz değişkenlerin sadece birkaçını hesaba katar. Ancak kerestenin hava ile kurutulması için gereken zaman,yatırımının anlaşılmasında başlangıç noktasıdır.
RUHU DÖKÜLÜYOR.
Ahşap malzeme bu işlem için ısıl işlem fırınında fırınlanır. Fırınlama işlemi kereste malzemenin çekirdek ısısı 56 dereceye gelmesini takiben 30 dakika bekletme suretiyle yapılır.
Ağacın yapay olarak kurutulmasını sağlayan özel düzene kurutma fırını denir, kurutma fırınları ile fırında kurutma gerçekleştirilir. Kurutma fırınları, kereste kurutma fırını, ahşap kurutma fırını şeklinde de geçer.
Tüm ahşaplar neme maruz kalırsa çürür, kuruduğunda büzülür ve çatlar. Ancak bu, tüm ahşaplar için aynı ölçüde geçerli değildir. Belirli bir amaç için ahşap seçerken bu akılda tutulmalıdır. Bu şekilde tercih edilen ürünlerin daha uzun süreli kullanımı mümkün olurken memnun kullanımlar elde etmek de kaçınılmazdır.
Çatı keresteleri için en uygun kereste köknar ağacından biçilmektedir. Köknar ağacı ülkemizde çokça bulunduğu için fiyat olarakta ekonomiktir. Ayrıca diğer ağaçlara nazaran uzun ömürlü ve hafiftir. Bunun yanında Çam ağacından ve diğer türlerinden,kavak,söğüt gibi ağaçlardan da kesilmektedir.
Kereste, çam ağacının işlenmiş halidir. Kerestenin yumuşak ve sert yapılı çeşitleri bulunur. Ahşap ev yapımında mutlaka sert yapıya, reçineye sahip çam ağaçlarının tercih edilmesi gerekir.
MDF levhaları 488*210 cm ve 18 mm kalınlıkta yapılmıştır. Meşe, Kayın, Çam, Kavak ve Dişbudak cinslerinden elde edilen lifler tek veya değişik oranlarda karıştırılmak suretiyle 750 kg/m³ yoğunluğunda 20 adet levha üretilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri