Buzu erimeyen tavuk eti, lezzetini pişerken kaybeder. Düdüklü tencerede yaklaşık 25 dakika, normal pişirme tenceresinde ise 45 dakika orta boy tavuk etleriniz için yeterli olacaktır.
Kaynama işleminden sonra üzerinde oluşan köpükleri temizledikten sonra tam olarak haşlanıp haşlanmadığını çatal batırarak kontrol edebiliriz. Ya da bir bıçak yardımıyla tavuk etini en kalın yerinden keserek içine bakabiliriz. Bu kısımda hafif de olsa bir pembelik kaldıysa biraz daha pişirmemiz gerekir.
220 derecede önceden ısıtılmış fırında 1-1,5 saat kadar pişirin (çatal ya da bıçak batırarak pişip pişmediğini kontrol edin, gerekiyorsa süreyi uzatın), Kapağını açıp dibinde biriken sudan üzerine gezdirin ve tekrar fırına verip kapağı açık şekilde 15 dk. daha pişirin.
Isınan tavanın içine tavuk etlerini tek tek dizin. Tavuk etlerinin alt tarafları güzelce kızarana kadar hiç dokunmadan yaklaşık 5-6 dakika pişirin.
Önce uzun pişen tavuk kanat ve tavuk butları pişirin. Tavuk diğer et çeşitlerine göre çok daha geç pişer. Daha sonra antrikot, pirzola, bonfile gibi et çeşitlerini pişirin. Asla köfte ve sucuk gibi ürünleri en önce pişirmeyin.
İlgili 44 soru bulundu
Hayvanın dışkısıyla temas eden her ürün risklidir. Ayrıca çiğ et de salmonella bulaştırma riski taşır. Bu bakteriyle karşılaşmamak için tavuk ve tavuk ürünlerini iyice pişmiş olarak tüketmelisiniz.
Tavuğu fırında pişirmeden önce üzerine bir kat fırın kâğıdı yayın. Böylece kurumasını önlersiniz. Tavuk kanat pişirirken, etlerinizi yağa atmadan önce tuz ve karbonata güzelce bulayın. Bu tavuğun fazlalık nemini alır, kabuğunun çıtır çıtır olmasını sağlar.
Kas lifleri ve demetleri etlik piliçlerde daha ince ve yumuşakken, köy tavuğu olarak adlandırılan yumurta ırkı tavuklarda ise daha kalın ve serttir. Bu durum etin rengine de yansır ve köy tavuğunun rengi sadece biraz daha koyudur. Bu nedenle bu tavuklar zor pişer ve etleri de serttir.
Fırına vereceğiniz tavuğun kuru olmasına dikkat etmelisiniz. Aksi halde tavuğunuz çıtır çıtır olmayacaktır. Çünkü ıslak ya da nemli kalmış bir tavuk fırında nemden dolayı yumuşayacak ve çıtır olmayacaktır. Siz siz olun fırına vermeden önce tavuğun içini ve dışını iyice kurulayın.
Pişirmeden önce tavuğu yarım limon ile ovalayıp, sonra tavuğun üzerine ve içine limon rendesi koyabilirsiniz. Tavuğun içine birkaç adet ada çayı yaprağı ve yarım limon dilimi yerleştirebilirsiniz. Tavuk etinin daha beyaz ve yumuşak olabilmesi için süt içinde birkaç saat bekletmeniz yeterli olacaktır.
Kas lifleri ve demetleri etlik piliçlerde daha ince ve yumuşakken, köy tavuğu olarak adlandırılan yumurta ırkı tavuklarda ise daha kalın ve serttir. Bu durum etin rengine de yansır, köy tavuğunun rengi biraz daha koyudur. Bu nedenle bu tavuklar zor pişer ve etleri de serttir.
Tavuk etinin daha beyaz ve yumuşak olması için bir kap süt içerisinde bekletmeniz yeterli olacaktır. Bu işlemi yapmak için bir süt dolu borcam içerisine tavuk etlerini yerleştirin. Daha sonra üzerine tavuğu koyun ve süt içerisinde birkaç saat bekletin. Pişirmeden önce sütten çıkartın ve pişirme işlemine başlayın.
Piliçler için kızartma ısısı en az 175°C olmalıdır. Etin pişirme esnasında iç sıcaklığının en az 72ºC'ye çıkması gerekir. Pişirildikten sonra tavuk eti oda sıcaklığında yarım saatten fazla bekletilmemelidir, ya hemen tüketilmeli ya da kalan kısmı buzdolabında saklanmalıdır.
Soğan ve biberleri ince ince doğrayıp tavuğun üzerine ekleyin. Domatesin de kabuğunu soyup küp şeklinde doğrayın ve tavaya ilave edin. Yemeğiniz suyunu çekince baharatları ekleyip güzelce karıştırın. Ara karıştırarak yaklaşık 15-20 dakika pişirin.
Suyun tencereden taşmayacağından emin olmalısınız. (Suyun tavuğun üzerini 2-3 parmak geçmesi yeterli olacaktır.) Ayrıca tavuk haşlarken soğuk su kullanmalısınız. Sıcak suya koyarsanız beyaz rengini kaybeder.
Tavuk nasıl haşlanır düdüklüde bunu hızlandırmak mümkün mü diyorsanız cevap evettir. Düdüklü tencerede haşlama tavuk yapacaksanız, düdüklü tencerenin kapağının güvenli bir şekilde kapanması gereklidir. Bu amaçla tavuğu parçalara bölerek haşlayabilirsiniz. Her iki tencerede de net bir süre vermek doğru olmayacaktır.
Köy tavuğu pişerken çok zor pişiyor. Markette satılan tavukların pişme süresi en fazla yarım saat sürerken gerçek köy tavukları en az 1 buçuk saatte pişiyor. Gerçek köy tavuğunun suyu pişerken koyu bir renk oluyor. Markette satılan tavukların suyunun aksine kahverengi bir görüntü oluşturuyor.
Haşlama suyuna 1-2 tatlı kaşığı tuz ilave ederek bütün tavuk etinizin ve tavuk suyunun daha lezzetli olmasını sağlamayı unutmamalısınız. Pişirme işlemi boyunca tencerenin kapağını kapalı tutmalı ancak taşma ihtimaline karşı aralarda kontrol etmelisiniz.
Yüksek ısıda tavuk eti pişirmeyi denemeyin. Yüksek ısı tavuğun dış yüzeyini hızlı bir şekilde pişirip kurumasına ve üstelik iç kısmının da çiğ kalmasına sebep olacaktır.
Bütün haldeki hindi ya da tavuğunuzun üzerine ovarak tereyağı sürmek bu işin sırlarından biri. Özellikle iç kısmına ve deri kısmına ovarak süreceğiniz tereyağı lezzetine lezzet katacaktır ve fırında nar gibi kızarmasına neden olacaktır.
Ön yarım gövdenin üzerindeki kanatların kesilmesi ile elde edilen, göğüs kafesi, göğüs kemiği, kürek kemiği, sırt omurları ve boynun son omuru ile bunları örten dokunun tamamıdır.
Çok fazla tavuk yemek, daha yüksek kolesterol seviyelerine neden olabilir. Bunun sonucunda kardiyovasküler hastalıklar gelişebilir. Tavuğun yanı sıra proteine sahip diğer besinlerle birlikte tüketilmesi, bu oranı artıracak ve kalp sağlığı sorunlarıyla karşılaşma ihtimalinizi de artıracaktır.
Tavuk yiyorsanız bunlara yanaşmayın Birlikte tüketilmemesi gereken gıdaların arasında sırada tavuk var. Tavuk ile birlikte yenmemesi gerekenler arasında; balık, yoğurt, yumurta, yaş peynir ve süt bulunuyor. Bir diğer kural ise tavuk eti ile ekşi gıdaları birlikte tüketmemektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri