Hava koşulları çok önemlidir. Nem oranı yüksek olan yerlerde, değil patlıcan kurutmak, hiç bir sebzeyi kurutamazsınız. Kurutmaya kalkarsanız çürür, buruşur küflenir, yine de kurumaz. Patlıcan ve diğer sebzeler, daha çok İç Anadolu ve Doğu Anadolu bölgesinde rahatlıkla, sorunsuz bir şekilde kurutulur.
Patlıcan ve biberler sadece kuruma sırasında küflenmez, aynı zamanda kuruduktan sonra ve depolama sırasında da küflenir. Küf oluşumunu önlemek için hava almayan, nemsiz bir yerde muhafaza edilmesi gerekmektedir. Bunun dışında büyük plastik kutunun içine koyun, streçleyin ve kaldırın.
Kurutulmuş meyvelerin çoğu 150C'de 1 yıl, 250C'de 6 ay saklanabilir. Sebzeler, meyvelerin yaklaşık yarısı kadar raf ömrüne sahiptir.
Kontrol: Kuruma süreci boyunca ürünler düzenli olarak kontrol edilir. Ürünlerin dokusu sertleşir ve kırılgan hale geldiğinde kuruma işlemi tamamlanmış demektir. Saklama: Tamamen kuruyan biber, patlıcan dilimleri, nemden uzak, hava geçirmez kaplarda veya cam kavanozlarda saklanır.
Patlıcan kuruturken rüzgârın da en az güneş kadar etkili olduğunu unutmayın. Eğer hava güneşli değilse havanın rüzgârlı olmasına dikkat edin. Aynı zamanda güneşsiz olan rüzgâr etkisi sayesinde patlıcanların kararmadan kurumasını da sağlayabileceğinizi unutmayın.
İlgili 42 soru bulundu
İpte kurutma yapacaksanız, patlıcanları ipe takarken birbirine yapışık olarak dizmemeye özen göstermelisiniz. Aralarında boşluk bırakmazsanız temas halindeki noktalar nemli kalarak çürüyebilir.
Patlıcanı kestiğinizde ya da kabuklarını soyduğunuz bölümlerde çok hızlı bir renk değişimi oluşmaya başlar. Önce sarılaşıp sonrasında da müdahale edilmezse rengi iyice kararır. Bunun nedeni kesildiği veya soyulduğu noktalarda hücre bölünmeleri olur, bu da renk ve tat değişimmine neden olur.
Bunun yanı sıra, kurutmalıkları serin ve kuru bir yerde saklamak önemlidir. Sıcaklık ve nem, kurutmalıkların bozulmasına neden olabilir. Dolayısıyla, biber ve patlıcanları buzdolabında veya dondurucuda saklamak daha uzun süre dayanmalarını sağlayacaktır.
Patlıcanların kabuklarını soyduktan sonra oda sıcaklığında tamamen soğuyana kadar bekleyin. Soğuyan patlıcanları porsiyonlar halinde ayırın ve buzdolabı poşetlerine yerleştirin. Poşetlerin ağzını düğümledikten sonra üzerine tarih etiketi koyun ve buzluğa yerleştirin.
"Kurutulmuş sebzeler nasıl saklanır?" diye sorduğunuzu duyar gibiyiz. Bu noktada özenle kuruttuğunuz sebzeleri; ipe dizili şekilde buzdolabının derin dondurucu bölümünde, konserve yapılarak ya da ufalanıp kavanozlara doldurularak güvenle saklanabilir.
Taze patlıcan oda sıcaklığında yaklaşık 2-3 gün dayanır. Patlıcanların raf ömrü çok kısadır ve 2-3 gün sonra bozulmaya başlar. Buzdolabında da çok uzun süre dayanmazlar - uygun şekilde saklandığında bile, soğutulmuş patlıcanlar sadece yaklaşık 5 gün için iyidir. Patlıcanlar dondurucuda yaklaşık 8-12 ay dayanır.
Bu minik oluşumlar, ürünün ilaçsız, yerli ve doğal olduğunu gösterir. Böcekleri ayıklayıp kalanları gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. Böceklenme süresi yöreye göre, yetiştiği toprağa göre 2-3 ayla 1 yıl arasında değişebiliyormuş.
Kilerde veya tavan arasında depolamak en iyisidir. Sadece bu koşullar altında, kurutulmuş gıdalar tüm faydalı özelliklerini uzun süre muhafaza eder. Kuru meyveler kuru cam, seramik veya tahta kavanozlarda saklanmalıdır.
Kötü kokuyorsa hemen atın. *Patlıcanınızdaki çoğu küf, özellikle bitki yumuşak ve dokunulduğunda yumuşak ise eskimiştir, atılmalıdır.
Acı suyu çıkan patlıcanları güzelce kurutun. Temiz bir bezin üzerine serip güneş alan bir yere koyun. Kurumaya bırakın. 7-10 gün arasında bir sürede patlıcanlarınız kuruyacaktır.
Patlıcanlarınızı kurutma işleminden önce bol suyla iyice yıkamayı da unutmayın. Patlıcanlarınızı kuruttuğunuza kararmalarını önlemek istiyorsanız, kurutmaya başlamadan önce tıpkı patlıcanlı yemekleri pişirmeden önce yaptığınız gibi 1 saat kadar tuzlu suda bekletip siyah sularının çıkmasını sağlayabilirsiniz.
Buzdolabı poşetlerine tek kullanımlık olacak şekilde patlıcan ve biber paylaştıralım. Pipet ile bütün havasını alalım ve ağzını sıkıca kapatıp derin dondurucuya kaldıralım. Kullanacağımız zaman bir kaç saat önceden çıkaralım ve buzu çözüldükten sonra kullanıma hazır.
Patlıcan buzdolabında nasıl saklanır? Bütün patlıcanları yıkamadan, kuru bir şekilde bir parça kağıt havluya sarın. Koroplast Büyük Boy Buzdolabı Poşetine yerleştirin ve ağzını kapatın. Buzdolabının sebzelik bölümüne yerleştirin.
Doğradığınız ya da kestiğiniz patlıcanları, limon sıkılmış ve bir tutam tuz katılmış soğuk suyun bulunduğu derin bir kap içerisinde bekletebilirsiniz. Limon, patlıcanların kararmasını önlerken tuz ise patlıcanın kendine has olan acılığını azaltacaktır.
Derince bir tencereye yıkadığımız kuru patlıcanları alarak üzerini geçecek kadar su ilave edelim ve patlıcanlarımız yumuşayana kadar 15-20 dakika haşlayalım. Patlıcanların haşlandığını elinizle sıktığınızda içini dolduracak kadar yumuşayıp yumuşamadığından anlayabilirsiniz.
Antep Kuru Patlıcanı üretim alanı, birbirine yakın iklimsel özellikler gösteren; Oğuzeli, Nizip, Karkamış ve Araban ilçeleridir. Kurutmalık patlıcan üretilen illerin ortalama sıcaklık değerleri incelendiğinde en düşük sıcaklık değerlerinin Gaziantep ilindeki bu ilçelerde olduğu görülmektedir.
Kuru patlıcan ve kuru biber ayrı ayrı kaynamış suyun içine atılır yumuşayana kadar haşlanır. Kuru patlıcan biraz daha geç piştiği için onu güzelce haşlamanız çok önemli. En az 10 – 13 dk boyunca haşlayın. Kuru patlıcan ve biberlerimiz haşlandıktan sonra hemen soğuk su dolu kaba atılır orada şoklama etkisi yaratılır.
Patlıcanın rengini koruyabilmek için, limon, tuz ve sudan destek alabilirsiniz. Patlıcanları kestikten sonra hiç vakit kaybetmeyin ve soğuk suyun içine atın. Üzerine tuz serpiştirin. Birkaç dakika bu şekilde beklettikten sonra, patlıcanların yüzeyini limonla ovun.
Meyvelerde şekil ve renk bozukluğu. Nedeni: Düşük ve yüksek sıcaklık, düşük nem, demir (Fe), bor (B), kalsiyum (Ca), potasyum (K) dengesizliği ve düşüklüğünden kaynaklanır.
Tavaya zeytinyağını ekleyip yemeklik doğradığımız soğanı soteliyoruz. Üzerine doğradığımız biberleri ekleyip kavuruyoruz. Salçayı, rendelediğimiz sarmısakları, tuzu ve baharatları ekleyip biraz kavurduktan sonra üzerine patlıcanlarıda ekleyip biraz daha kavuruyoruz biraz suyla birlikte bir kaç dakika pişiriyoruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri