Pekmez ve mısır unu ile yapılan pekmezli asude, mısır unu helvası, nefis sütlaçlar, pepeçura tatlısı, pekmezli kabak tatlısı ve atıştırmalık kaynana lokumu, Rize simidi ve Rize çayı ile birlikte şahane bir ikili olan Laz böreği Rize'de deneyebileceğiniz tatlı ve hamur işi ürünlerden bazılarıdır.
Rize'ye gelip de kentin en meşhur lezzeti muhlamayı yemeden dönmek olmaz. Bölgeye has mis tereyağında pişirilen, peynir çeşitleri ile hazırlanan bu muazzam lezzet Karadeniz'in simgelerinden biri haline gelmiş. Rize seyahatiniz de tadına bakmanızı tavsiye ederiz.
Karadeniz yöresine ait bir tatlı olan Pepeçura, siyah üzümden yapılıyor.
İlgili 20 soru bulundu
Gaz. İsfahan'ın oldukça ünlü tatlılarından biri olan gaz; badem, yumurta akı, gül suyu ve fıstık ile yapılan yöresel bir lezzettir. Nuga veya şekerleme olarak da tanınan gaz, dışındaki bademler ile iştah açıcı bir görünüme sahiptir. Dilimlerin birbirlerine yapışmaması için nişastaya batırılarak servis edilmektedir.
Hamsiköy'de Sütlaç yenir, ama Yayla Lokantasında. O ünlü Hamsiköy sütlaçı işte tam burada yenir. Hatta hızınızı alamayıp ikişer tabak bile yiyebilirsiniz bizim gibi.
1.Gito Yaylası Burası Neresi? Rize'nin Çamlıhemşin ilçesine bağlı olan Gito Yaylası, son dönemlerde şehrin en popüler noktası haline gelmiştir. Gito yaylasının bu denli popüler olmasının sebebi, muhteşem doğası ve nefes kesen manzarasıdır.
Ardeşen'den Karadeniz Çayı
Rize çayı, yalnızca Rize'de değil, tüm Türkiye'de ünlüdür. Rize çayını market raflarında bulmak mümkün olsa da, en organik ve en taze çay alışverişi için Rize'ye gidildiğinde, şehirde çayın adresi olarak gösterilen Ardeşen'de bulunan Lazika Çay tercih edilebilir.
Rize hediyelik eşya dükkânlarına bakıldığı zaman Rize hediyelik ürünler arasında bakır tava, Anzer balı, hasır iskemle, Rize çayı, Hemşin çorabı, mısır ekmeği, şimşir kaşık, yöresel kıyafetler başta olmak üzere pek çok el yapımı yöresel ürünler olduğunu görüyoruz.
Rize ili ve çevresinin bilinen ilk hakim ahalisi, bitişken dilli ve Asya kökenli kavimlerdir. Bunlar Rize ve çevresinde tarım ve hayvancılıkla geçinen yerleşik topluluklarıdır. Bu topluluklardan "KULKU-KULKHA"ların adına, Erzurum yöresini kendi ülkesinin topraklarına katan URARTU kralı II. SARDUR (M.Ö.
Lale Lokantası yorumu. Tanım: 1973 yılında Rize'nin Çayeli ilçesinde mütevazi bir şekilde kuruldu. İlk günlerde mercimek çorbası ve kuru fasulye sunan Lale Lokantası'nın bugünlere gelmesinin en önemli nedenlerinden biri, bir tabak yemeğe bir sanat eseri özeniyle yaklaşan mesleki anlayışıdır.
Kumkuat, Turunçgiller içinde küçük mücevher olarak adlandırılır. Kumkuat Çince`de altın portakal manasına gelir. Dünyada kabuğu ile beraber yenilen tek narenciye çeşididir. Evlerde, balkonlarda yetiştirilen belki de tek meyve ağacı kumkuatdır.
Tarım alanlarının %90'ını çay oluşturmaktadır. Fındık üretimi 3.079,7 ha alanda yapılmakta olup çaydan sonra ikinci ürün durumundadır. İlde narenciye ürünleri ve az miktarda sebze, turunçgiller, kivi (255,6 ha) ve diğer meyveler yetişmektedir.
Üzüm şırasının nişastayla birleştirilip, damaklara şenlik olduğu tatlıdır pepeçura. Pepeçi, samaksa, kara üzüm muhallebisi, mor üzüm tatlısı olarak da anılır. Kokulu mor ya da siyah üzümlerden yapılır. Normal üzümlerden yapıldığı da olur ama kokusu, tadı aynı olmaz.
Kahvaltıda Rize'nin meşhur kavurmasından, muhlamasına, köy peynirlerinden, organik tereyağına, Anzer balından, pide çeşitlerine, köy ekmeğinden, ev yapımı reçellere ve meşhur Rize simidine kadar pek çok lezzet bulunuyor.
Mekanın serpme kahvaltısının sıcak seçenekleri arasında Rize'ye özgü koleti (tava ekmeği), muhlama ve menemen de bulunuyor. Yeni Bahar'da kahvaltıdan sonra Rize manzarasına karşı Rize çayı içip Laz böreği yemeyi unutmayın.
Rize'nin Çamlıhemşin ilçesinin denizden 2 bin 700 metre yükseklikteki Huser Yaylası'nda yaz aylarında oluşan sis bulutu, ziyaretçileri büyülüyor. Yılın büyük bir çoğunluğunu bulutların üzerinde geçiren yaylaya çıkanlar, ünü sosyal medyada yayılan salıncakta sallanmanın keyfini çıkarıyor.
Oran olarak, en fazla Artvin'de (%5.8), Rize'de (%2.0) ve Sakarya'da (%0.7) anadil olarak Lazca konuşulmaktaydı. Bu nüfusun 3.943'ü sadece Lazca konuşabiliyordu.
Öncelikle şunu belirtelim ki Rize bilinenin aksine Lazların çoğunluk olduğu bir il değildir. Ancak Laz nüfusunun başlangıç yeridir. Bir karadeniz türküsü olan 'Çayelinden öteye gidelum yali yali' türküsünden hareket edebiliriz. Zira Çayeli ilçesinden öte tarafta kalan kısım çoğunluk olarak Lazların yaşadığı bölgedir.
Sade Hamsiköy Sütlacı
(Cam kase ücreti 5 TL'dir. Ürün fiyatına dahil edilmiştir.)
Hamsiköy sütlacının en büyük özelliği sadece pirinç ile pişirilmesi. İçine nişasta, pirinç unu gibi kıvam vericilerin konmamasıdır. Kısa süreli fırınlanıp, bol fındıkla yenmesidir. Tabii ki her yemeğin yöre yöre değişmesi gibi bu sütlaç da yapılırken yöre yöre değişir.
Hamsiköy sütlacı, Trabzon'un Hamsiköy yöresine özgü bir sütlaç türüdür. Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenen hamsiköy sütlacı, 2017 yılında coğrafi işaret belgesi almıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri