Süzgece alıp soğumaya bırakalım. Buzdolabı poşetlerine tek kullanımlık olacak şekilde patlıcan ve biber paylaştıralım. Pipet ile bütün havasını alalım ve ağzını sıkıca kapatıp derin dondurucuya kaldıralım. Kullanacağımız zaman bir kaç saat önceden çıkaralım ve buzu çözüldükten sonra kullanıma hazır.
Kurutulmuş sebzelerin oda sıcaklığında saklanması güvenlidir. Ancak buzdolabına veya dondurucuya koymak onları daha uzun süre gevrek ve taze tutacaktır. Bu, özellikle yüksek nemli yerlerde yaşayan insanlar için önemlidir. Kuru yiyecekleri dondurucuya koymadan önce vakumlu poşetlere koyun.
Patlıcanların kabuklarını soyduktan sonra oda sıcaklığında tamamen soğuyana kadar bekleyin. Soğuyan patlıcanları porsiyonlar halinde ayırın ve buzdolabı poşetlerine yerleştirin. Poşetlerin ağzını düğümledikten sonra üzerine tarih etiketi koyun ve buzluğa yerleştirin.
Salçayı kavurduktan sonra dondurucudan çıkarttığınız 2 poşet patlıcanı, dışarıda çözülmesini asla beklemeden direk tencere içine koyun. Daha sonra yemeğinizin üzerine damak tadınıza göre tuz, karabiber ve yarım su bardağı su ekleyin. Tencerenin kapağını kapatıp, orta ateş üzerinde 5-6 dakika pişmeye bırakın.
İlgili 39 soru bulundu
Bu minik oluşumlar, ürünün ilaçsız, yerli ve doğal olduğunu gösterir. Böcekleri ayıklayıp kalanları gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. Böceklenme süresi yöreye göre, yetiştiği toprağa göre 2-3 ayla 1 yıl arasında değişebiliyormuş.
Hazırladığınız kışlık çiğden patlıcanı dondurucuda 12 aya kadar saklayabilirsiniz. İstediğiniz zaman buzluktan çıkartıp, buzunu çözdürmeden direk pişirebilirsiniz.
Patlıcanları yıkayıp uygun şekillerde kestikten sonra tuzlu su dolu bir kap içinde bir saat kadar bekletmeniz sebzenizin kararmadan kurumasını sağlar. Ayrıca patlıcanı gölgede kuruttuğunuzda elde ettiğiniz kuru patlıcanlarınızın daha beyaz kaldığını, kararmadığını göreceksiniz.
Karnıyarıklık patlıcanlar piştikten sonra fırından çıkartıp, soğumaya bırakın. Soğuyan kışlık patlıcanları buzdolabı poşetine güzelce yerleştirin. Ardından poşetin havasını alıp, düğümleyin. Hazırladığınız kışlık karnıyarık patlıcanları derin dondurucuda aylarca saklayabilirsiniz.
Közleyip kabuklarını ayıkladığınız patlıcanları oda sıcaklığında güzelce soğutun ve yine tamamen soğuduklarından emin olduktan sonra buzdolabı poşetlerine ya da kilitli poşetlere pay edin. Ardından hava almayacak şekilde poşetlerin ağzını kapatın, her bir poşete o günün tarihini atın ve buzluğa kaldırın.
Uygun depolama, kuru patlıcanlarınızı buzdolabına koymadan veya dondurmadan bile tam bir yıl boyunca saklamanıza izin verecektir. Kurutulmuş patlıcanları hava almayacak şekilde, ağzı kapalı kaplara veya cam kavanozlara koyun.
Kurutulmuş sebzeler on yıl veya daha uzun süre dayanır. Yalnızca beş yıla kadar dayanan konserve yiyeceklerle karşılaştırıldığında, kurutulmuş yiyecekler uzun süreli saklama için iyi bir seçenektir.
Kurutulmuş gıda da amaç fazla suyu uçurup uzun süre saklayabilmektir. Mevcut suyun kaybı ile su aktivitesi mikroorganizmaların üreyebileceği değerin altına düşürüldüğünden; bakteri, küf ve mayaların neden olabileceği bozulmalar önlenir ve gıdalar daha uzun süre muhafaza edilebilir.
Özellikle kuruyan gıdalarda güve çok büyük bir sıkıntı. Meyve kuruları, kurutulmuş domates, baklagiller en çok güvelenen gıdalar tabi sadece kışlık gıdalardaki tehlike güvelenme ile kalmıyor uygun ortamda saklanmayan gıdalar çürüyebiliyor küflenebiliyor..
Patlıcanınızın kokusunu hızlıca alın ve herhangi bir kötü koku tespit edip etmediğinize bakın. Kötü kokuyorsa hemen atın. Patlıcanınızdaki çoğu küf, özellikle bitki yumuşak ve dokunulduğunda yumuşak ise eskimiştir, atılmalıdır.
En klasik biber kurutma yöntemi biberleri ipe dizmekle başlıyor. Çarliston, sivri, dolmalık... Dilediğiniz biber çeşidini güzelce yıkayın. Ardından kurulayın.
Patlıcanı derin dondurucu ya da buzdolabı içerisinde saklamanın herhangi bir zararı bulunmamaktadır. Patlıcanlar, yemeklik olarak doğranıp direkt bir şekilde dondurucuya koyulmamalıdır. Bu şekilde yapmak, patlıcanların mevcut yemeklere kötü bir tat vermesine sebep olmaktadır.
Patlıcanın rengini koruyabilmek için, limon, tuz ve sudan destek alabilirsiniz. Patlıcanları kestikten sonra hiç vakit kaybetmeyin ve soğuk suyun içine atın. Üzerine tuz serpiştirin. Birkaç dakika bu şekilde beklettikten sonra, patlıcanların yüzeyini limonla ovun.
Alacalı soyuyoruz, ortasına bıçakla çizik atıyoruz ve patlıcanın sapını koparıp kestiğimiz yerlere koyuyoruz ki kuruyunca ortası açık kalsın. İpe saplıyoruz ve güneşte kurutuyoruz. Hem sağlıklı hem de çok lezzetli oluyor arkadaşlar tavsiye ederim.
"Kurutulmuş sebzeler nasıl saklanır?" diye sorduğunuzu duyar gibiyiz. Bu noktada özenle kuruttuğunuz sebzeleri; ipe dizili şekilde buzdolabının derin dondurucu bölümünde, konserve yapılarak ya da ufalanıp kavanozlara doldurularak güvenle saklanabilir.
İpe dizdiğiniz patlıcanları güneş alan bir yere asın. Güneş ışıklarını ne kadar aldığına bağlı olarak 7-12 gün arasında bekletin. Bir diğer yöntem için ise kemer ya da bostan patlıcanları kullanabilirsiniz.
Kuru patlıcanları bir tencerenin içerisine alıyoruz ve tuzlu su ekleyip yaklaşık 10 dakika haşlıyoruz.
Patlıcanı derin dondurucuda saklamanın herhangi bir zararı yoktur. Patlıcanlar, yemeklik doğranıp direkt olarak dondurucuya koyulmamalıdır.
Taze fasulye konserveleri, bin bir çeşit domates sosları, köz patlıcanlar ise en leziz kış hazırlıklarındandır. Bamya sevenlere ise bamyanın dondurucuya atılmış hali mutlaka tavsiye edilir. Turşu, tarhana ve erişte ise hemen ilk akla gelen kış hazırlıklarındandır.
Hem kararmasını önlemek hem de acısını önlemek için közlenmiş patlıcanlarınızı hafifçe tuzlayıp bıçak yardımıyla doğrayabilir ya da mezelik şekilde ezebilirsiniz. Ardından buzdolabı poşetlerine pay edebilirsiniz. Patlıcanlarınızı bu şekilde buzlukta en az 6 ay tazeliğini koruyacak şekilde saklayabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri