Kurutma işlemi yiyecekleri uzun süre muhafaza etmek için ilk çağlardan beri uygulanan en eski yöntemlerden biridir. Antep kuru patlıcanı; dolması yapılmak suretiyle tüketilmekte olup, çok uzun yıllardan günümüze gelen ünlü ve önemli bir kurutulmuş sebzedir.
Türkiye'nin yemek kültürüyle öne çıkan kentlerinden Şanlıurfa'da, 35 çeşit yemeğe malzeme olan ve lezzeti coğrafi işaret belgesiyle tescillenen "Birecik patlıcanı", festivalle geniş kitlelere tanıtılacak.
En fazla Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yetiştirilir. Antalya, Şanlıurfa, Aydın, Hatay, Bursa, Adana, Samsun ve Mersin (İçel) en fazla yetiştirildiği illerdir. Patlıcan hangi mevsimin sebzesidir ve nasıl yetiştirilir soruları birçok kişi tarafından araştırılmaktadır.
Diyarbakır Kuru Dolması 20.08.2021 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
Patlıcanın en çok yetiştirildiği bölgemiz Akdeniz Bölgesidir. Fakat Akdeniz Bölgesi dışında Batı Karadeniz ve Ege Bölgesinde de yetiştirilmektedir. Ayrıca Güney Doğu Anadolu'da da yetiştirilen bir sebzedir. Patlıcan hem açık tarlada yetiştirilebilir iken hem de seralarda yetiştirilmektedir.
İlgili 24 soru bulundu
Patlıcanın anavatanı Hindistan, Çin olarak anılsa bile Afrika'da da yabani türlerine rastlanmaktadır. Patlıcan Mısır üzerinden Kuzey Afrika'ya oradan Araplar tarafında İspanya'ya Türkler tarafından da Balkanlar üzerinden Avrupa'ya taşınmıştır.
Alacağınız patlıcanları her ne kadar kurutacak olsanız da alırken taze olmasına, kabuklarının parlak ve koyu mor renkte olmasına dikkat etmelisiniz. Bu sayede patlıcan kurularının çok daha lezzetli olmasını garantilemiş olursunuz.
Güneydoğu Anadolu Mutfağı'nın en vazgeçilmez, en lezzetli ve en pratik yemeklerinden biri olan kuru patlıcan dolması zeytinyağlı ve etli seçenekleriyle de göz dolduruyor.
antakya, antep, adana, mersin mutfaklarının en leziz yemeklerindendir. patlıcan, biber, kabak kurularının doldurulmasıyla yapılır. içi, etlisinde de zeytinyağlısında da biber salçası katılarak hazırlanan bir dolmadır.
Tarihi. Dolma, yüzyıllardır ilk olarak yapıldığı Orta Doğu mutfağının bir parçasıdır. Her ne kadar "dolma" terimi Osmanlı'nın Topkapı Sarayı mutfağında ortaya çıkmış olsa da, Osmanlı öncesi Arap mutfağında dolma sayılabilecek "etle doldurulmuş patlıcan" tariflerine rastlanmaktadır.
patlıcan'ın ingiliz ingilizcesindeki adı. amerikancası eggplant.
Patlıcan, bir yaz bitkisidir. Haziran, Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında hasat edilir. Yaz mevsimi boyunca marketlerde ve pazar tezgahlarındaki yerini alır.
1. Patlıcan kelimesi etimolojik olarak Türkçeye Arapça ve Farsçadan geçmiştir.
Birecik Patlıcanı, Şanlıurfa'nın Birecik ilçesinde, ilçenin güney kısmında yer alan, özellikle Mezra Mahallesi başta olmak üzere, Fırat Nehri boyunca uzanan tarım arazilerinde yetiştirilmektedir.
Patlıcan çullama; közlenmiş patlıcan, soğan, domates ve biberin bir arada pişirilerek hazırlandığı, Amasya yöresine ait, pratik ve çok lezzetli bir yemektir.
Kimler Patlıcan Tüketmemeli? Patlıcanın aşırı miktarda ve çiğ tüketilmesi, zehirlenmelere yol açabilir. Ayrıca mide bulantısı ve sindirim sorunlarına sebep olabilir. İçeriğinde bulunan oksalat nedeniyle, böbrek sorunu olan kişilerin, patlıcanı sınırlı miktarda tüketmesi önerilir.
Dolma aslında bir Ermeni kelimesi ve Ermeni mutfağına ait bir yemektir.
Osmanlı mutfağı kökenli olup, Osmanlı İmparatorluğu'nun hüküm sürdüğü topraklarda yapılmaktadır. Asma yaprağıyla olanı Nevşehir, Tokat, Ege mutfağına özgü olan Zeytinyağlı sarma ya da kıymalı sarma şeklinde farklı çeşitleri vardır.
Eskiden dolma hazırlamak için ihtiyacınız olan ilk malzeme biber, kabak gibi malzemeler değil, kıymaymış aslında. Kıyma ise Moğol İmparatorluğu zamanında yazılan bir yemek kitabında "Türk yemeği" olarak geçiyor, bu nedenle dolmanın da bir Türk yemeği olduğu kabul ediliyor.
kuru dolmaya adını ve tadını verir.
Biber Dolması (Diyarbakır Yöresi) Tarifi Fotoğraflı Yapılışı
4.7 milyon kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.
Ekşili Dolma ( Bayburt )
Kuru patlıcanın kendine has müthiş lezzeti, özenle seçtiğimiz baharatlar sayesinde tadı damağınızda kalacak, sizi bu lezzete aşık edecek. Denemeden bilemezsiniz, denedikten sonra da vazgeçebileceğinizi sanmıyoruz. Raf ömrü: 3 yıl. Açtıktan sonra buzdolabında muhafaza ediniz ve 3 gün içerisinde tüketiniz.
Bol miktarda lif içerdiğinden, bağırsaklara son derece faydası vardır. A1, B1, B2, C vitaminleri içermektedir. Ayrıca kalsiyum, potasyum ve demir mineralleri bakımından oldukça zengindir. Kolesterolün düzenlenmesinde yardımcı olur.
Tencereye dizdiğiniz patlıcanların üzerine sumaklı suyu ve zeytinyağını gezdirip tencerenin kapağını kapatın. Kaynamaya başlayana kadar orta ateşte, kaynadıktan sonra kısık ateşte yarım saat kadar pişirin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri