Zeytin yenmeden önce yıkanır mı? Sele zeytini yenileceği zaman yıkanır.
Sele zeytini yıkarsanız dayanma sürecinin azalacağını unutmamalısınız.
Öncelikle zeytinlerin kabuğu zedelenmiş, yaralı bereli, hastalıklı görünen ve çok yumuşak olanlarının ayrılması ve daha sonra iyice yıkanması gerekiyor. Zeytinlerinizi ayıklayınız ve bir kaç su iyice yıkayınız hatta en son suyun da zeytinleri mutfak leğeninizde biraz bekletiniz.
Zeytinin bozulmadan saklanabilmesi için hava almayacak şekilde sağlıklı ambalaj ürünlerinde saklanması gerekir. Günlük tüketilecek kadar çıkarılıp kalanının aynı şekilde muhafaza edilmesi gerekir. Diğer yandan zeytinin bozulmadan saklanabilmesi için zeytinin kuru kalmaması yağlı olması sağlanır.
Suyu süzülen tuzu giden ve süzekte biraz kuruyan zeytinleri yıkayıp temizlediğiniz kuru bidonuna tekrar bırakın ve bu defa üzerine zeytinyağı bırakıp ağzını kapatın ve iki gün sadece zeytinyağında yuvarlayın veya sallayın.
İlgili 21 soru bulundu
●İkinci en temel fark ise tuz oranıdır. Sele zeytin bir nebze daha tuzludur salamura zeytin daha az tuz oranına sahiptir. Salamura zeytin 6 ya da 7 ay gibi bir süre bekletilirken sele zeytin 20-30 gün gibi bir sürede hazır hale gelir. Salamura zeytin ve sele zeytini en çok tüketilen zeytin tipleridir.
Fazla tuzlu olan sele zeytinlerinizi, tüketmeden bir akşam öncesinde sirke içinde bekletirseniz, ertesi gün kahvaltınıza tamamen tuzsuz bir zeytin elde edersiniz. Sirkede bekttiğiniz de sele zeytinin hem içindeki tuzu hem de üzerinde tuzu atar. Suda bekleterek de tuzluluğunu azaltabilirsiniz.
Kuru ve serin yerde muhafaza etmek zeytinin ömrünü uzatacaktır. Tavsiyemiz; Kesinlikle güneş ışığı, ısı ve nem olmayan bir ortam. Ağzı kapalı bir cam kavanoz içerisinde muhafaza edilmesi gereken zeytinin ağzı açıldıktan sonra kendi ambalajıyla birlikte buzdolabında ya da serin bir yerde saklanmasıdır.
Özellikle, koruyucu maddelerin tuzlu suya eklenmesi, zeytinin doğal lezzetini ve dokusunu bozabilir. Bu nedenle, marketten alınan zeytinlerin kullanmadan önce, kullanılacak kadarının yıkanması faydalıdır. Bu, hem zeytinlerin tuz içeriğini azaltır, hem de koruyucu maddelerin potansiyel etkilerini minimize eder.
Zeytin buzdolabında nasıl saklanır? Tazelik süresini maksimuma çıkarmak için öncelikle zeytinleri tuzlu suda bekletin. Süzdüğünüz zeytinleri küflenmemesi için Koroplast Fermuarlı Poşet'e koyun. İstediğiniz miktarda kullanıp ağzını kolayca kapatarak dolapta yer kaplamadan kolayca saklayabilirsiniz.
Ancak muhafaza yani salamura edilirse ömrü uzatılmış olur. Zeytinler en fazla bir kere yıkanmalıdır. Eğer zeytin tuzluysa ve tuzlu tercih edilmiyorsa tuz oranı istenilen kıvama gelinceye kadar zeytinler suda bekletilebilir.
Zeytinler en fazla iki kere yıkanmalıdır. Eğer zeytin tuzluysa ve tuzlu tercih edilmiyorsa tuz yoğunluğu istenilen kıvama gelinceye kadar zeytinler suda bekletilebilir. Tuz miktarının azaltılması sağlık açısından daha faydalıdır.
Daha önce 35 gün boyunca tuzda beklettiğimiz zeytinimiz, tatlılaştı. Zeytinler tatlılaştıktan sonra 15-20 dakika suda beklettik ve güzelce yıkadık. Yıkadıktan sonra da sirke ve çiçek yağıyla terbiye ettik. Zeytin terbiyesi videomu aşağıdaki linkten izleyebilirsiniz.
1) Ayvalık Zeytini
Meyve kokusunu hissettiren Ayvalık zeytini, hoş ve aromatik bir kokuya sahiptir. Olgunlaşmasının son evresinde etli kısım pembe rengini alır. Sofralık kıvama geldiğinde de sele olarak adlandırılan bu zeytin türü, ülkemizde pek çok kişi tarafından tercih edilmektedir.
Tuz ve asi miktarlarında düşüklük olmasıyla pektin parçalayan mikroorganizmalar çalışır ve zeytin danesinin iskeletinde ana madde olarak bulunan pektin parçalanır. Dane de dolayısıyla yumuşar. Yumuşama ilerledikçe dane parçalana parçalana kokuşmaya neden olur ve yağ asitlerinin parçalanmasıyla asitlik çürüme yapar.
Olgunlaşmamış 6-7 kg zeytinden 1 kg yağ elde ediliyor. Halbuki, olgunlaşmış 4-5 kg zeytinden 1 kg yağ elde etmek mümkün.
5. Zeytin zamanla büzüşmeye ve suyunu salmaya başlayacak. 15 gün sonra biriken suyunu dökebilirsiniz. Su biriktikçe dökmeye devam edebilirsiniz.
Cam kavanoza aldığınız siyah zeytinlerin içerisine zeytinyağı eklemeniz, küflenme problemini ortadan kaldıracaktır. Zeytinyağının yanı sıra teneke zeytin, tuzlu ise zeytinleri yıkayıp tekrar yerine koymayı deneyebilirsiniz. Bir gün tüketebileceğiniz kadarını geniş bir kâseye alın ardından kalan zeytinleri durulayın.
Özellikle siyah zeytinde görülen bozulma türlerinden birisi zar oluşumudur. Üstü açık beton fermantasyon tanklarının yüzeyinde özellikle sıcak havalarda kefeke adı verilen bir zar oluşur. Bu zarda çeşitli bakteri, küf ve maya meydana gelir.
Siyah zeytin yapılacak zeytinler yeşil zeytine göre daha geç toplanır. Dalında iyice olgunlaşması, renginin koyulaşması ve yağlanması beklenir. Siyah zeytinleri de kurmadan önce tıpkı yeşil zeytinde olduğu gibi iyice temizleyin.
5 kglık bidona 3 kg zeytin ve 1, 5 su bardağı kaya tuzu olarak ikiye ayırıyoruz, siz bir tek tuzu ikiye bölün, bidon zaten 3 kg zeytin alıyor. Sonra bir sıra zeytin, bir sıra kaya tuzu serperek, zeytinimizin ağzını kapatıyoruz gün aşırı zeytin bidonumuzu bir kaç kere sallıyoruz 3-4 hafta sonra zeytinimiz olur.
ZEYTİN NASIL SAKLANIR? Zeytin ürünlerini kuru, serin bir yerde saklayınız; güneş ışığı, ısı ve nemden koruyunuz. Zeytinleri, ağzı açıldıktan sonra kendi ambalajında ve buzdolabında muhafaza ediniz.
Zeytinlerin üzerine birer çay bardağı kadar sirke ve kaya tuzu ekleyerek lezzetlenmesi için önemli bir adım atabilirsiniz. Bunların yanı sıra tercihe göre bir miktar ayçiçeği yağı ya da zeytinyağı ve limon da ekleyebilirsiniz.
Yaptığınız zeytin miktarına göre siz bu oranı ayarlayabilirsiniz. 1 kg için %8-%10 arası kaya tuzu koyuluyor. 1 yemek kaşığı kaya tuzu 20 gram geliyor. Ben 1 kg için 4 yemek kaşığı kullanıyorum. 4 ile 5 yemek kaşığı arasında yeterli oluyor. 1 yemek kaşığı limon tuzu ilavesini de unutmayalım.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri