Soğan suyu antioksidan özelliği ile vücutta oluşabilecek doku hasarını ve kanser oluşumunu önler, kalp ve damar sağlığını iyileştirerek kan basıncını ve yüksek kolesterolü düşürür, kalp krizini riskini azaltır ve kanı sulandırarak kanda pıhtı oluşmasını önler.
Soğan içerdiği antioksidanlar ve vücuttaki inflamasyon ile savaşan bileşikler sayesinde trigliserid seviyesini düşürür ve kolesterolü düzene sokar.
Yapılan çalışmalarda soğanın kolesterol düzeylerinde düzelme sağladığı da saptanmıştır. Yapılan bir çalışmada soğanda bulunan flavonoidlerin kötü kolesterol olarak adlandırılan LDL kolesterol seviyesini azalttığını gösterilmiştir.
Kötü kolesterolü düşürmeye yardımcı olan omega-3 bileşenlerini içeren balık, ceviz, semiz otu gibi besinlerin tüketimine önem verilmelidir. Kolesterol düşürücü ilaçlarla benzer etkiye sahip olan probiyotik ve prebiyotik besinler (yoğurt, ayran, kefir vb.) bol miktarda tüketilmelidir.
Balgam söktürür, kolesterolü düşürür ve kan şekerinizi dengeler. Soğan, damar sertliğine yol açan kolesterolü düşürür, iyi huylu kolesterolü yükseltir. Kan şekerini düşürür, şeker hastalarında kan şekerinin kontrol altına alınmasını kolaylaştırır. İdrar söktürücü etki ile ödemlerin çözülmesini sağlar.
İlgili 41 soru bulundu
İbrahim Saraçoğlu'na göre kolesterolü düşürmek için maydanoz limon kürü içilmelidir. C vitamini açısından yüksek olan limon ve maydanoz, kanda yükselen kolesterolü düşürecektir.
Pancar, bamya, havuç, patlıcan, yeşil fasulye, karnabahar, kuşkonmaz: Bu sebzeler özellikle buharda pişirildiğinde safra asidini bağlarlar. Karaciğerde kötü kolesterolü (LDL) kullanarak safra asidini bağlar. Böylece kanda LDL seviyesi düşer. Yulaf: Tüm tahıllar içerisinde bilinen en iyi lif kaynağı yulaftır.
Limonlu su kolesterole iyi gelir mi? Evet, limon kabuğunda bulunan polifenol flavonoidler kötü kolesterol denilen LDL kolesterolü düşürür. Ayrıca limon kabuğundaki potasyum da hem tansiyonu düzenler hem de kalbe faydalıdır.
Soğan özellikle A vitamini , C ve B vitaminleri açısından önemli bir kaynaktır. Ayrıca kükürt, iyot, kalsiyum, demir, folat, magnezyum, fosfor, potasyum ve antioksidanlar açısından da zengindir. A vitamini hem enfeksiyonlara karşı bağışıklığı hem de göz sağlığını destekler B vitaminleri ise suda eriyen vitaminlerdir.
Policosanol: Şeker kamışı gibi bazı bitkilerden elde edilen bu madde ile ilgili kolesterolu düşürdüğüne dair küçük çalışmalar var, ama kullanımını önermek için yeterli değil. D vitamini: Sağlık için bir çok yararı olan D vitamininin ne yazık ki kolesterol ve trigliserid üstüne etkisi yok.
Kolesterolü Düşürür: Sarımsaklı yoğurt, kolesterol seviyesini düşürmeye yardımcı olur. Sarımsak, LDL kolesterolünün düşmesine neden olarak, kalp sağlığı için faydalıdır. 5. Antioksidan Etkisi: Sarımsaklı yoğurt, antioksidan özellikleri sayesinde, vücudu serbest radikallerden korur.
Tahıllı Yiyecekler: Tam buğday, arpa, çavdar, yulaf, mısır, pirinç, bulgur gibi tahıllar ve bunlardan yapılmış yiyecekler kolesterolü düşürmekte faydalıdır. Bu tahıllarda lif oranı yüksektir bağırsakta kolesterolün emilmesini zorlaştıran maddeler içerirler. Ayrıca bu maddeler kalp ve damar sağlığına da faydalıdır.
Sarımsak manganez, B6 ve C vitamini yanı sıra selenyum ve lif kaynağıdır. Bağışıklığı güçlendirerek hastalıklara karşı korur. Kolesterol düzeyini düşürmeye yardım eder.
Çay tüketimi kolesterol seviyelerini düşürürken kalp hastalıkları riskini azaltır. Bazen salatanın üzerinde bazen en lezzetli yemeklerin içinde karşımıza çıkan zeytinyağı Akdeniz diyetinin vazgeçilmezi olduğu kadar kalp sağlığının da en önemli koruyucusudur.
Tam yağlı süt ve süt ürünleri yerine daha az yağlı ürünler tercih edilmelidir. Pasta, krema, margarin, fırın ürünleri, kızartma yiyecekler ve fast food türü gıdalardan uzak durulmalıdır. Fındık, fıstık, ceviz gibi kuruyemişlerin kötü kolesterolde hafif düşüşler sağladığı bilinmektedir.
Süt Ürünleri
Az yağlı olmak şartıyla yoğurt, peynir, ayran, kefir gibi fermente süt ürünlerinin tüketimi; kolesterol düzeyini dengelemeye yardımcı olabilir. Probiyotik bakteriler açısından zengin olan bu besinler kolesterolün bağırsaklardan emilimini azaltarak kandaki düzeyini dengelemeye katkı sağlayabilir.
Her Gün Limonlu Su İçersek Ne Olur? Düzenli olarak limonlu su tüketen kişilerin bağışıklık sistemi güçlenir, soğuk algınlığı gibi hastalıklara yakalanma riski azalır, toksinlerin ve ödemleri vücuttan atılmasını sağlar.
Sağlıklı beslenmenin yanı sıra düzenli sporu hayatınıza katmak kolesterol seviyenizi dengeleyerek sağlıklı bir hayata kavuşmanızı sağlar. Spor yaptıkça iyi kolesterol HDL artıp, kötü kolesterol LDL azalır. Günlük veya haftada en az 4 kez 30 dakikalık yürüyüşlerse kalp hastalığı riskinizi azaltır.
Hindistan cevizi yağı faydaları en çok kolesterol açısından öne çıksa da aslında ceviz de kolesterolü kontrol altına almakta oldukça önemli bir rol oynar. Hindistan cevizi bunu iyi kolesterol HDL'yi yükselterek yaparken ceviz direkt olarak kötü kolesterol LDL'yi düşürür.
CEVİZ SUYU NE KADAR SÜRE İÇİLMELİ? Ceviz suyu her gün en fazla 1 bardak olacak şekilde tüketilmeli, yan etkilerini görmemek adına 15 günde bir ara vererek tüketmek gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri