Zeytinyağlı börülce, folik asit, B1 ve K vitamini; demir, potasyum, fosfor, mangan mineralleri ve lif içeriği oldukça yüksek bir besindir.
Her yıl yeniden ekilmesi gerekmektedir. Börülce tıpkı diğer baklagiller gibi protein açısından oldukça zengindir. İçerdiği A, C vitaminleri, çinko, potasyum gibi mineraller oldukça sağlıklıdır. Börülce yaz ve kış aylarında oldukça sık tercih edilen bir baklagildir.
Börülcenin içerdiği protein, vitamin, demir, çinko, potasyum ve manganez minerali sayesinde kötü kolestrolü azalttığı, kabızlığı giderdiği, yüksek tansiyon ile şekere faydası olduğu, kanseri önleyici özellik taşıdığı ve bağışıklık sistemini güçlendirdiği bildirildi.
Yüksek protein kaynağı olan börülcenin faydaları saymakla bitmiyor. Börülce içeriğinde vitamin, demir, çinko, potasyum ve manganez minareli bulunur. Bu besinin aynı zamanda kolestrolü düşürdüğü ve şeker hastalığına da faydası olunduğu biliniyor. Bağışıklık sistemini güçlendiren börülce aynı zamanda kanseri de önlüyor.
Doğal Kuru Börülce Yüksek Lif İçeriği
Suda çözülebilen lif özelliği sayesinde karbonhidratların vücut tarafından emilimini azaltığı için şeker hastaları için oldukça yararlı bir besindir.
İlgili 43 soru bulundu
Araştırmalar, pırasanın içerdiği kükürt ve flavonoidlerle yüksek kan şekerini düşürmede iyi bir potansiyele sahip olduğunu gösteriyor. Yapısında bulunan yüksek lif içeriği sayesinde de kan şekerinin yükselmesine öğünlerde engel olur.
Lif Oranı Yüksek
Börülcedeki lif yapısı çözülen lif olduğundan kötü kolesterolü düşürür.
Karaciğere faydalıdır. Sindirim problemlerine iyi gelir. Kilo vermek için diyetlerde kullanılır. Çünkü metabolizmayı hızlandırır ve tokluk hissi verir.
İlk günkü tazeliğinde, koku olmadan taze börülceyi dondurucuda muhafaza edebilirsiniz. Unutmadan! Taze börülceyi derin dondurucuda en çok 10 ay muhafaza edebilirsiniz! Dondurucuda sakladığınız taze börülce ile birbirinden lezzetli salatalar hazırlayarak masanızı renklendirebilirsiniz.
Börülce tohumlarının meyveye bağlandığı yerde renkli halkası vardır. O yüzden bir adı da karnıkaradır.
Öncelikle börülcesi birkaç saat önceden suya ıslatıyoruz . Daha sonra sıcak suyla haşlamaya başlıyoruz . Börülcenin siyah renkte olmaması için haşlama suyunu birkaç kez değiştiriyoruz. Suyunu süzüp kaynar su ekleyip tekrar tekrar haşlanıyor .
Kan şekerini düşürür, diyabeti önler. Yüksek tansiyonu düşürerek, tansiyon değerini dengede tutmaya yardımcı olur.
Börülce gaz yapar mı? Börülcenin içerisinde bulunan ve bir tür lif olan rafinoz, bazı kişiler için mide ağrısına, gaza ve şişkinliğe neden olabilir.
Besleyici yapısı sayesinde börülce kan değerlerinin düzenlenmesine yardımcı olur. Börülce tüketimiyle birlikte yüksek tansiyon probleminin yaşanması olasılığı da düşer. Börülce demir bakımından da zengin bir besindir. Kan hücrelerine iyi geldiği için özellikle ülkemizde çok görülen demir anemisi için de koruyucudur.
Sıcağı seven bir bitki olması nedeni ile börülce, Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında pazar tezgahlarında ve market raflarında yerini alır. Yaz mevsiminde taze bir şekilde tüketilebileceği gibi, derin dondurucuda da yaklaşık 8 - 10 ay kadar saklanabilme özelliğine sahiptir.
Ölçülü miktarda tükettiğiniz kuru ya da taze börülce, kan şekerini dengeleme görevini üstlenir. Börülce bazı kişilerde gaz yapabilir. Bu durumu önlemek için kuru börülceyi haşlamadan önce birkaç saat karbonatlı suda bekletmelisiniz.
Börülce Salatasının Püf Noktaları
Kuru fasulye gibi uzun sürmüyor haşlanması. Düdüklüde 10 dk yeterli. Hatta akşamdan ıslattığınız takdirde düdüklüye koymaya bile gerek yok.
Börülcenizi 5-6 dakika kaynar suda haşladıktan sonra süzüp soğuk su dolu bir kaba boşaltın, bu sayede börülceniz canlı yeşil rengini koruyacaktır.
Diyabet ve kolesterol gibi kronik metabolik hastalığı olanlar, kilolu olanlar, hareketsiz kalanlar, düzenli ya da düzensiz alkol tüketenler, çoklu ilaç kullanmak zorunda olan kişilerin tamamı karaciğer yağlanması yönünden risk grubundadır.”
- Yumurta: Yumurta da mühim karaciğer dostlarından biri. Özellikle zengin lesitin ve kolin içeriği onu rahatlıkla “karaciğer dostu” yapıveriyor.
YOĞURT: Hem mideye, hem karaciğere faydası olan yoğurt, vücudu toksinlerden arındırıyor. ÇİLEK: Çilek, yaban mersini, böğürtlen, frambuaz gibi meyveler karaciğeri çok çabuk temizliyor.
Deniz Börülcesi yüksek oradan tuz barındırdığı için yüksek tansiyonu olan kişilerin dikkatli tüketmesi gereken bir besindir. Aşırı tüketilmesi bazı alerjik reaksiyonlara, ishale neden olabilir.
Pancar, bamya, havuç, patlıcan, yeşil fasulye, karnabahar, kuşkonmaz: Bu sebzeler özellikle buharda pişirildiğinde safra asidini bağlarlar. Karaciğerde kötü kolesterolü (LDL) kullanarak safra asidini bağlar. Böylece kanda LDL seviyesi düşer.
Şimdi gelelim yumurta kolesterolü yükseltir mi sorusunun yanıtına... Gerçek şu ki; yumurta sarısında yüksek miktarda kolesterol bulunur ancak yumurta aynı zamanda kolesterol düşürme etkisi olan çoklu doymamış yağ asitlerini de içerir. Bu nedenle yumurtanın kolesterol yükseltici etkisinin hafiflediğini söylemek mümkün.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri