Soğan özellikle A vitamini , C ve B vitaminleri açısından önemli bir kaynaktır. Ayrıca kükürt, iyot, kalsiyum, demir, folat, magnezyum, fosfor, potasyum ve antioksidanlar açısından da zengindir. A vitamini hem enfeksiyonlara karşı bağışıklığı hem de göz sağlığını destekler B vitaminleri ise suda eriyen vitaminlerdir.
Bağışıklık İçin Kalkan
Düşük kaloriye sahip olmasının yanı sıra vitamin, mineral ve lif açısından zengin olan soğan, içeriğindeki yüksek C vitamini sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirerek mikroplarla savaşır. Aynı zamanda kolejen üretimine, hücrelerin yenilenmesine ve demir emilimine yardımcı olur.
Soğan çiğ olarak tüketildiğinde kan şekerini dengeler. Hücresel hasara neden olan serbest radikalleri nötralize ederek sağlığınıza sağlık katar. Kardiyovasküler hastalıklar için risk altındaki kişilerde LDL kolesterol seviyesini düşürür. Her gün tüketildiğinde kalp hastalığı riskini en aza indirir.
Limon, soğan kokusunu bastırma konusunda oldukça başarılıdır. Kakule de soğan kokusuna iyi gelen besinlerden biridir. Kakuleyi, yemekten sonra çiğneyebilir veya kakule çayı yaparak tüketebilirsiniz. Karanfil, ağız kokularını giderme konusunda oldukça etkilidir.
İlgili 17 soru bulundu
Özellikle soğanın taze olması faydalarını alabilmek için gerekli görülüyor. Kuru soğan yemeklerden önce tüketilebileceği gibi birlikte veya yemek sonrasında kullanılabilir. Ancak günde en fazla 1 adet kuru soğan tüketilmeli.
Beyaz soğan kükürt bileşikler, kuersetin ve krom içerdiği için çok sağlıklıdır ancak kırmızı soğan da antosiyaninlere (kırmızı soğan beyaza göre daha yüksek miktarda flavonol ve en az 25 farklı antosiyanin içerir) sahip olan tek soğandır. Soğan, C ve B6 vitaminleri, fosfor, folat ve potasyumun çok iyi bir kaynağıdır.
İçeriğinde yüksek miktarda kükürt, lif, A, ve C vitaminleri bulunan soğan vücudu toksinlere karşı korur. Bağışıklığı güçlendirerek hastalıklara karşı kalan oluşturur. Saçtan tırnağa faydası olan soğanın haşlanmış hali ise çiğ haline oranla daha yüksek antimikrobiyal etkisi oluşturur.
Kalp Sağlığına Faydalıdır: Soğan potasyum, B ve C vitamini içermektedir ve bu vitaminler açısından zengindir. Doğal antibiyotik özelliğinden dolayı kalp ve damar sağlığına ciddi katkıda bulunur. Kanı temizleme özelliği sayesinde damar tıkanıklıklarına neden olan unsurları ortadan kaldırır.
Soğan, şişkinlik ve gaza sebep olmasının yanı sıra mide asidinizin artırır bu da size rahatsızlık verir. Bu yüzden akşam yemeğinde çok fazla soğan tüketmenizi önermiyoruz.
Soğan suyu, yüksek miktarda antioksidan içeriği ile vücuttaki ödemin atılmasına yardımcı olur, toksin maddelerin atımını kolaylaştırır, yağ yakımını hızlandırır. Bunlardan dolayı özellikle aç karnına içilen soğan suyu kilo vermeye yardımcı rol oynar.
Beyaz soğan vücuttaki iltihaplanmayı kurutmaya ve yok etmeye yardımcıdır. İdrar yolları enfeksiyonlarında ve Rahim iltihaplanmalarında etkilidir. Miyom oluşumunu engelleyerek adet sancısının oluşmasını engellemektedir. Beyaz soğan kalp rahatsızlıklarında ve damar yolu hastalıklarında oldukça önemli bir yiyecektir.
Soğan nasıl tüketilmelidir, soğan hem yemeklerde hem de çiğ olarak tüketilebilmektedir. Yemeklerde kullanıldığında hem yemeğin lezzetini arttırır hem de yemeğin vitamin oranını arttırmaktadır. Soğan belirtildiği gibi hem yemeklerde hem salatalarda hem de kürlerde kullanılabilir.
Yüksek oranda antioksidan bileşenler içeren soğan suyu vücuttaki ödemin atılmasına yardımcı olur. Ayrıca toksin maddelerin atımını da kolaylaştırarak yağ yakımını hızlandırır.
Soğan yemek, iştah açıcı bir özelliğe sahiptir. Ancak yine de kilo aldırıcı bir özelliğinin olmadığını söylemek mümkündür. Soğanı çiğ olarak tüketemeyen kişiler pişirerek de tüketebilir. Kuru soğan ve yeşil soğan tüketilmesinin kilo vermeyi kolaylaştırıcı bir etkiye sahip olduğu bilinmektedir.
Afrodizyak etkilidir, cinsel gücü arttırır. Bağışıklık sistemini güçlendirir, vücut direncini arttırarak vücuda kuvvet verir. Zihinsel ve bedensel yorgunluğu giderir.
Kan basıncını düzenler, kan temizleyicidir ve kan pıhtılaşmasını önler.
KAN ŞEKERİ KONTROLÜNE YARDIMCI OLUR
Yapılan bazı çalışmalar, soğanın kan şekeri seviyesini düşürdüğünü göstermiştir. Yine şeker hastalarında yapılan bir çalışmada günde 100 gram çiğ soğan tüketiminin kan şekeri seviyelerinde önemli düşüş sağladığını ortaya koymuştur.
Peki, bu sizin için gerçekten sağlıklı bir seçim mi? 2017 yılında yapılan ve Food Research International'da yayımlanan bir araştırmaya göre insanlardaki kanser hücrelerini yok etmede bir soğan tipi diğerlerinden çok daha etkili: Kırmızı soğan.
Kırmızı soğan, vücuttaki sağlıklı hücrelere zarar veren serbest radikalleri ortadan kaldıran antioksidan maddeleri sarı soğana göre daha fazla içerir. Bu antioksidan maddelerden bir tanesi olan 'kuersetin' kansere karşı güçlü bir koruyucudur.
Sulu yemeklerin lezzetini ve kıvamını belirleyen en önemli etmenlerden biri soğandır. Yemeğe soğanla başlanır, yani yemeğin ilk lezzet vericisi soğandır. Soğanı olması gerektiği gibi kavuramazsanız yemeğin lezzeti de olması gerektiği gibi olmayacaktır.
Kuru soğan TDK sözlükteki anlamı “Toprak altında kalan yumru soğanın kurutulmuşu” şeklinde verilir. Bu kelime ile ilgili “Kuru soğan bitişik mi yazılır” şeklinde sık sık araştırmalar yapılmaktadır. Kelimenin doğru yazılışı “kuru soğan” şeklinde olmalıdır.
Soğanın ayrıca kolesterol düzeyine, şeker düzenine ve tansiyona da olumlu etkileri yapılan birçok çalışmada gözlenmiştir. Soğanda bulunan Saponin maddesinin ayrıca kilo vermeyi kolaylaştırıcı etkisi vardır.
Bu yöntem hem soğanın acısını alacak hem de doğrarken gözünüzün yanmasına engel olacak. -Doğradığınız soğanların acısını almak için çok az tuzla ovabilirsiniz. Boş bir kasenin içine doğranmış soğanları ekleyin. Üzerine biraz tuz ilave edip ovalayın.
Soğan suyu cilde faydaları çok olan bir ürün. İçeriğindeki C vitamini sayesinde ciltteki lekeleri temizlemeye yardımcı olur. Ayrıca içerdiği “quercetin” maddesi antioksidan özelliği gösterir. Ayrıca A ve E vitamini sayesinde cildi besler ve yumuşatır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri