İktisatta kurumlar, iktisadi aktörlerin davranışlarını kısıtlayan ve yönlendiren her türlü oyun kuralını ifade eder. Burada oyundan kasıt, alım, satım ya da yatırım gibi iktisadi bir unsur içeren bütün davranışların içinde geçtiği ortamdır. Örneğin piyasa, bu oyun alanlarından sadece birisidir.
Kurumsal iktisat, ekonomik davranışı şekillendirmede evrimsel sürecin ve kurumların rolünü anlamaya odaklanmaktadır. Asıl odak noktası Thorstein Veblen'in bir tarafta teknoloji, diğer tarafta toplumun "törensel" alanı arasındaki içgüdü odaklı dikotomisinde yatmaktadır.
Yeni Kurumsal İktisat, kökenleri Neo-Klasik İktisat ve Kurumsal İktisata kadar uzanan bir iktisadi düşüncedir. 1990'lı yıllarda özellikle Douglass North'la tekrardan gündeme gelmeyi başarmıştır. Bu bağlamda günümüzde Daron Acemoğlu ve James Robinson'un çalışmalarıyla güncelliğini korumaktadır.
Sosyal hayatın belirli amaçlara dönük ola- rak ortaya çıkan, gelişen, örgütlü, toplumsal et- kileşim, biçim ve oluşumlarına toplumsal kurum denir(Doğan,2008:175). Aile, ekonomi, din, ahlak, siyaset ve eğitim temel toplumsal kurumlardır.
Bir kavram olarak kurum, önemli bir sosyal ihtiyacı karşılamaya yönelik, birbiriyle ilişkili, organize olmuş ve süreklilik arz eden değerler ve kurallardan oluşan bir bütün olarak tanımlanır.
İlgili 34 soru bulundu
Kuruluş, kurum, organizasyon veya teşkilat; ortak bir amaç çerçevesinde kurulmuş, ortak bir çalışma düzenine sahip, kendi verimini yönetebilen toplumsal bir düzendir.
Kurumsal İktisat, bireylerin gözlemlenemez olaylar ve belirsizlik karşısında sınırlı zihinsel kapasiteye sahip olduğunu, bu nedenle olayların gelişimi hakkında tam bilgiye sahip olamayacaklarını savunur. Ortodoks iktisat ise tam karşıt bir görüş sunarak hayatın her yönüyle öngörülebilir olduğunu kabul eder.
Adam Smith FRSA (/ˈædəm smɪθ/; y. 16 Haziran [E.U. 5 Haziran] 1723 – 17 Temmuz 1790), "Ekonominin Babası" ve "Kapitalizmin Babası" olarak anılan İskoç ekonomist, ahlak filozofu, politik ekonominin öncüsü, ve İskoç Aydınlanması sırasındaki önemli bir figürdü.
Fabrika sahibi, fabrikasını kurmak için edindiği toprağa kira (rant) ödeyecektir. Demek ki doğal kaynakların kullanılmasının bedeli ranttır (r.)
Ekonomideki diğer geniş ayrımlar arasında "olanı" tanımlayan pozitif ekonomi ile "olması gerekeni" savunan normatif ekonomi, ekonomi teorisi ile uygulamalı ekonomi, rasyonel ekonomi ile davranışsal ekonomi ve ana akım ekonomi ile heterodoks ekonomi arasındaki ayrımlar yer alır.
İktisat bilimi, mikro ve makro ekonomi olmak üzere iki kola ayrılır. Mikroekonomide bireyler, firmalar ve endüstriler gibi küçük birimlere odaklanılır. Makroekonomi alanında ise toplam üretim, yatırım, tasarruf, gelir ve istihdam gibi genel konular incelenir.
Sanayi devrimiyle birlikte ortaya çıkan değişimler, toplumdaki değerleri ve kurumları etkisi altına almaktadır. Bu etkilerin sonucunda oluşan yapıyı Galbraith, 'Yeni Sanayi Devleti' olarak nitelendirmektedir.
Normatif iktisat, ekonominin nasıl olması gerektiğine dair değer yargıları içeren, belirgin ekonomik hedefler için yapılması gerekenleri araştıran bir iktisat dalı.
Klasik iktisatçılara göre, devletin ekonomik faaliyetlere müdahale etmesine hiçbir gerek yoktur. Her şeyden önce, rekabet şartları altındaki piyasalarda fiyat mekanizması veya “görünmez el” tüm ekonomik faaliyetleri en etkin biçimde yönlendirebilecektir.
Keynesyen ekonomistler genel olarak toplam talebin değişken ve istikrarsız olduğunu ve bunun sonucunda da piyasa ekonomisinin genellikle verimsiz makroekonomik sonuçlarla - talep düşük olduğunda durgunluk veya talep yüksek olduğunda enflasyon - karşılaştığını savunurlar.
Smith'in eseri Ulusların Zenginliği, kapitalizmin ilk el kitabıydı. Ekonomi, o zamanlar siyasetle çok daha içli dışlı olduğu için adı da ekonomi (economics) değil siyasal ekonomiydi (political economy.) Smith, Keynes'in adlandırmasıyla klasik ekonomi okulunun kurucusu sayılıyor.
Siyasi iktidar bunu yapabilmek, askeri harcamaları karşılayabilmek bir ordu besleyebilmek için çeşitli düzenlemeler yapabilir. Devletin ikinci görevi adaleti sağlamaktır. Smith'e göre devletin üçüncü görevi ise tek tek şahısların kurmak istemeyeceği kamu kurumların kurulması ve bayındırlık hizmetlerinin sağlanmasıdır.
İktisat; ekonominin işleyişini, piyasa süreçlerini, devletin ekonomiye etkilerini ve piyasaya müdahalelerini inceleyen hem sosyal, hem de teknik bir bilimdir.
“İsraf”tan kaçınmayı emreden İslam, bunun için özel bir çözüm bulmuş, bu derde çare olarak “iktisâd”ı teklif etmiştir. Bu da israf kelimesi gibi geniş ve dar anlamlara sahiptir. İktisat, geniş anlamıyla her türlü işte ve davranışta dengeli olmayı; dar anlamıyla da mâlî konularda ortalama harcamayı ifade et- mektedir.
İktisat Teorisi Anabilim Dalında, iktisadi aktörlerin nasıl kararlar aldıklarına dair teoriler ele alınmaktadır. Bu anabilim dalında lisans ve lisansüstü programlarda açılan derslerde iktisadi modeller yardımıyla öğrencilere üretici ve tüketici davranışlarına ilişkin teoriler anlatılmaktadır.
Kurumlar temel ve yardımcı olmak üzere ikiye ayrılabilir.
Sosyolojinin pek çok terimi gibi kurum da, gündelik yaşantımıza sık sık çeşitli kavramları adlandırmak için kullanılmaktadır. Mesela; korunmaya muhtaç çocukların barındıkları yerler, spor kulüpleri birer kurum [müessese, tesis, kuruluş] olarak adlandırılır.
Kurum ya da siyah karbon, hidrokarbonların eksik yanmasıyla ortaya çıkan ve saf olmayan karbon parçacıklarından oluşan kütledir. Çeşitli kanser ve akciğer hastalıklarına neden olduğu kanıtlanan kurum çoğunlukla fosil bazlı yakıt kullanımıyla ortaya çıkmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri