Toplam Maliyet (total cost, TC)=Firmanın üretimindeki tüm girdilerin toplam maliyetidir (açık ve örtük maliyetlerin toplamı).
Toplam Hasılatına TR, toplam maliyetine (total cost) TC, firmanın toplam kârı ya da toplam zararı(π): π = TR - TC dir.
Toplam Sabit Maliyet (TFC): Firmanın hiç üretiminin olmadan da katlandığı maliyettir. Bu maliyet üretim miktarından bağımsızdır. Toplam Değişken Maliyet (TVC): Bir firmanın üretim miktarıyla birlikte katlandığı maliyeti ifade eder.
AFC=TFC/Q.
Ortalama sabit maliyet, bir birim başına düşen toplam sabit maliyeti gösterir. Toplam sabit maliyet üretim düzeyinden bağımsız veya analiz döneminde sabit olduğundan, çıktı miktarı arttıkça ortalama maliyet giderek azalır.
İlgili 19 soru bulundu
Toplam Maliyet (total cost, TC)=Firmanın üretimindeki tüm girdilerin toplam maliyetidir (açık ve örtük maliyetlerin toplamı).
Maliyet Fiyatı = Alış Fiyatı + Giderler Satış Fiyatı: Malın satışından elde edilen tutardır.
Tam rekabet piyasası; bir pazarda hiçbir satıcının sattığı ürünün fiyatını etkileme gücüne sahip olmadığı piyasadır.
Ortalama değişken maliyet (average variable cost=AVC) = ürünün birim başına değişken maliyeti. Ortalama toplam maliyet (average total cost=ATC) = ürünün birim başına toplam maliyeti.
Tüketim harcamaları (C) harcanabilir gelire (Yd) bağlıdır. Tüketim Fonksiyonu: Toplumdaki tüm bireylerin tüketim harcamaları ile harcanabilir gelir arasındaki ilişkiyi kuran noktaların birleştirilmesiyle elde edilir.
TVC (Television Commercial); şirketinizin dışa dönük yüzünü anlatan, kampanya, lansman, ürün tanıtımı ve bunun gibi bir çok içeriği ana akım medyadan izleyicilere ulaştırabildiğiniz, şirketinizi veya ürününüzü hedef kitleye doğru bir biçimde aktaran filmlerdir.
PİYASA YAPISI NE OLURSA OLSUN bir firmanın kârını maksimize eden koşul Marjinal Hasılat ile Marjinal Maliyet (MR=MC) eşitliğidir. Yani ilave birim üretmenin getirisi (MR) ile ilave birim üretmenin maliyeti (MC) birbirine eşittir.
Toplam değişken maliyet ise üretilen mal miktarına bağlı maliyetlerdir. Kâr, toplam hasılattan toplam maliyetin çıkarılması ile elde edilir.
Sermaye hasıla katsayısı nedir? Ekonomideki toplam sermaye stoku (K) t yılına kadar ekonomide biriktirilmiş bütün sermaye mallarını (fabrikalar, üretim tesisleri vb fiziki sermayeyi) gösterir. Yani stok bir kavramdır.
➢Açık ekonomide sızıntılar; Tasarruflar (S), vergiler (TA) ve ithalattan (M) oluşur.
ATC=TC/Q.
3. Marjinal Fiziki Ürün: Değişken girdi miktarını bir birim arttırılmasıyla toplam çıktıda meydana gelen değişimi ifade eder. Marjinal fiziki ürün aynı zamanda her işçinin ürettiği mal miktarını ifade eder. MPP=ΔTPP/ΔL=dTPP/dL. Uzun Dönem üretim (Eş-ürün Analizi) Tüm faktörlerin değişebildiği dönemi ifade eder.
LRAC=LRTC/Q
Tüm girdilerin değişken girdi olduğu uzun dönemde bir birim ilave çıktı üretmenin toplam maliyette meydana getirdiği artışa, uzun dönem marjinal maliyet (long run marginal cost, LRMC) denir.
AP Mikroekonomi Sınavı, öğrencilerin mikroekonomi ilkelerini ve disiplin içinde akıl yürütme yeteneklerini ölçer. AP Mikroekonomi, bir bütün olarak ekonomik sisteme uygulanan ilkelere odaklanan, giriş niteliğinde bir kolej düzeyindeki derstir.
Belirli bir üretim (ve satış) miktarında, firmanın toplam kârı (T), toplam hasılat (TH) ile toplam maliyeti (TM) arasındaki farka eşittir. Yani: TC-TH-TM dir. Firma toplam kârın en yüksek olduğu üretim düzeyinde dengeye gelecektir.
Transient Reseptor Potential (TRP) kanalları; nosiseptif duyusal sinir sonlanmalarında konumlanan ve rahatsız edici potansiyeli olan termal, mekanik veya kimyasal uyaranlarla aktive olan, seçici olmayan özel bir katyon kanalı ailesidir1.
Yatırım sonucu aktarılan satın alma gücü yatırımcı tarafından kullanılamamaktadır. Bu nedenle fırsat maliyeti ortaya çıkar. Fırsat maliyeti ise getiri beklentisini yani faizi (F) doğurur.
622- SATILAN HİZMET MALİYETİ (-)
Üretilen hizmetlerle ilgili olarak yapılan giderlerin kaydedildiği hesaptır. İşleyişi : Üretilen hizmetle ilgili giderler niteliklerine göre, dönem sonlarında "741- Hizmet Üretim Maliyeti Yansıtma Hesabı" alacağı ile, bu hesaba borç kaydedilir.
7/A seçeneğinde yer alan hesaplar; maliyet muhasebesi bağlantı hesapları, gider hesapları, gider yansıtma hesapları ve fark hesapları olmak üzere 4 ana gruptan oluşmaktadır.
Gelir tutarından maliyet tutarının çıkarılmasıyla elde edilen brüt kâr tutarının maliyet tutarına bölünüp 100 ile çarpılmasıyla elde edilir. Örnek olarak alış fiyatı 500 TL, satış fiyatı ise 750 TL olan bir maldan elde edilen kazanç oranı (750 - 500) X 100 / 500 = 250 X 100 / 500 = 50 (yani %50) olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri