Karayolu Tasarım El Kitabı'na göre hemzemin (eşdüzey) kavşaklar, iki veya daha fazla karayolunun aynı düzlemde kesişmesi sonucunda oluşan kavşaklardır. Kavşağa giren ve çıkan kollardaki trafik hacmi, arazi şartları, yaya ve taşıt güvenliği kriterlerine göre öncelikli olarak ele alınırlar.
Kavşaklar birden fazla yönde gelen trafik akımlarının kesiştiği, ayrıldığı, birleştiği ve örüldüğü alanlardır. Bu hareketler aynı düzlemde olursa buna eşdüzey veya hemzemin, farklı düzlemlerde olursa alt-üst geçitli veya köprülü kavşaklar denir. Türkiye'de yaygın olarak kullanılan kavşak tipi hemzemin kavşaklardır.
Kavşak, farklı istikametlerdeki yolların birbiri ile aynı düzlemde kesiştiği, farklı yönlerden gelen araçların emniyetle birbirlerinin güzergâhlarından geçtiği veya yön değiştirdiği nokta. Hem karayollarında hem de demiryollarında kavşaklara sıklıkla rastlanır.
Kavşak yapısına bağlı olarak farklı türlerde kavşaklar karşımıza çıkmaktadır. Başlıca kavşak çeşitleri şu şekildedir; Kontrollü kavşak, kontrolsüz kavşak, dönel kavşak, sinyalize kavşak, köprülü kavşak, 4 kollu ya da 3 kollu (T Tipi veya Y Tipi) kavşaklar gibi.
Kavşak nedir? Karayolları Genel Müdürlüğü'nün Karayolu Tasarım El Kitabı'ndaki tanımına göre kavşaklar, iki veya daha fazla karayolunun kesişmesi, birleşmesi ve ayrılması ile oluşan ortak alanlardır.
İlgili 23 soru bulundu
Motorlu taşıtların sağdan gelen diğer araçlara karşı üstünlüğü bulunur. Her zaman motorsuz araçlar, motorlu araçlara yol hakkı vermek zorundadır. Tali yoldan çıkan araçların, geçiş üstünlüğü bulunmaktadır. Dönel kavşağa gelen sürücüler, kavşak içindeki araçlara geçiş hakkı vermelidir.
Bölünmüş yoldan ya da tali yoldan gelen araçlar, ana yoldan gelen araçlara yol vermek zorundadır. Eşdeğer iki yolun kesiştiği kavşaklarda soldan gelen araçlar sağdan gelen araçlara yol vermek zorundadır. Kontrolsüz kavşakta karşılaşma halinde, dönüş yapan araçlar düz giden araçlara yol vermelidir.
Kontrolsüz kavşaklarda sağdaki araçlara ilk geçiş hakkı verilmelidir. Motorsuz taşıt sürücüleri, LTT ve iş makineleri sürücüleri, motorlu araçlara ilk geçiş hakkını vermek zorundadır. Tali yoldan gelen araç sürücüleri anayoldaki araçlara ilk geçiş hakkını verirler.
Kontrolsüz Kavşak Levhası T-21: İleride genel geçiş önceliği kuralının yürürlükte olduğu, diğer bir ifadeyle sağdan gelmekte olan araçların ilk geçiş hakkına sahip olduğu ve hızın düşürülmesi gerektiği kontrolsüz bir kavşağa yaklaşıldığını bildirmek için kullanılır.
SÜRÜŞ KURALLARI
➢ Kavşağa yaklaşırken yavaşlayınız. ➢ Kavşağa giriş yaparken ve kavşağı terk ederken yayalara yol veriniz. ➢ Kavşağa girmek için bekleyiniz ve trafik akışında yeterli bir boşluk bulunduğunda kavşağa giriş yapınız. ➢ Kavşak içerisindeki bisikletliler dahil tüm araçlara yol veriniz.
İki ya da daha fazla yolun herhangi bir konumda birbirini kesmesiyle meydana gelen alanlara kavşak denmektedir. Kavşaklar kendilerini oluşturan yolların kesişme şekillerine trafik hacimlerine göre düzenlenip sınıflandırılırlar.
Kanalize sağa dönüş şeritleri, kavşaklarda serbest veya serbeste yakın sağa dönüşler sağlayan şeritleridir. Boyayarak veya ada kullanılarak farklı tiplerde şerit ayrımı yapılabilir. Şekil 1'de kanalize sağa dönüş şeritlerinden oluşmuş bir kavşak gösterilmektedir.
Kavşak İçi Yön İşareti: Sürücülere, kavşak öncesi yön levhasıyla verilen bilgileri kavşağa girdiklerinde teyid eder ve hatırlatır. Kavşak İçi Yön Levhası: Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından tanımlanan şekil ve boyutlardadır. 1,5 mm Galvaniz Sac'dan üretilmiştir. Omega direğe uygun olarak delikleri açılmıştır.
Yani araç yoğunluğuna göre trafik lambalarının “yeşil ışık sürelerinin” otomatik olarak belirlendiği sistemlerdir. Normal sinyalize kavşaklarda, günün her saati için manuel olarak araç sayımları yapılır ve en uygun yeşil süreleri belirlenerek kavşak kontrol cihazına yüklenir.
Akıllı kavşak sistemleri akıllı şehirlere ait sinyalize kavşaklardaki araç sayım kamera- ları veya sensörleri yardımıyla her yöndeki araç yoğunluklarını tespit eden ve kavşa- ğın her yönüne ayrı ayrı verilecek süreleri dinamik olarak değiştiren sistemlerdir.
Bu kavşak tipleri, karayolunun otoyola bağlantılı olduğu yüksek yoğunluklu yerlerde veya tali yolların karayoluna bağlandığı daha düşük yoğunluklu yerlerde kullanılabilir [4]. Bir trompet köprülü kavşak, karayolunun otoyola veya daha önemli bir anayola bağlandığı yerde kullanılabilir.
Yapılan incelemelerde, sola dönüşler için çapa ve şekle dikkat edilmeden inşa edilmiş olan kavşaklar bile dönel kavşak olarak adlandırılmaktadırlar.
İlk bakışta hiçbir anlam ifade etmeyen, içi boş kırmızı bir ters üçgen olan ve aslında yol ver anlamına gelen levha ise belki de en farklı şekle sahip olan trafik levhası.
Gevşek Şev: Yarma şevinden taşıt yolu üzerine taş ve kaya yuvarlanabileceğini ve/veya kaplama üzerinde taş ve kaya olabileceğini gösterir. Sürücülerin bu işaret ile belirtilen kesime yaklaşırken yavaşlamaları ancak bu kesimde durmamaları ve park etmemeleri gerektiğini bildirir.
Hasta, yaralı ve acil hasta taşıyan araçların geçiş üstünlüğü bulunmaktadır. (Ambulans, özel araçlar vb.) Organ ya da doku taşıyan araçların geçiş üstünlüğü bulunmaktadır. Yangına giden itfaiye araçların geçiş üstünlüğü bulunmaktadır.
Olay yerinde dur levhası, dönülmez işareti gibi uyarılar varsa onlar da fotoğraflanmalı. Hangi yolda hangi aracın geçiş üstünlüğü olduğuna dair trafikte bir hiyerarşi var. Caddenin sokağa üstünlüğü var. Bulvarın da caddeye üstünlüğü var.
Trafik geçiş hakkı veya diğer bir deyişle geçiş üstünlüğü belirli durumlarda belirli akan trafik yönlerine sağlanmıştır. Bu durumu göz ederek trafiğe çıkmak, düzeni sağlayacağı gibi kazaları da en aza indirgeyecektir. Bunun için ise vatandaşların geçiş üstünlüğüne tamamen hakim olması gerekmektedir.
9- KAVŞAKLARDA GEÇİŞ ÖNCELİĞİNE UYMAMA
Asli kusur hallerinden dokuzuncusu, kavşaklarda geçiş önceliğine uymamaktır.
Kontrolsüz kavşağa yaklaşan araç sürücüleri mutlaka kavşaklarda ilk geçiş hakkına kurallarına uymalıdır. Yaya geçidinde karşıdan karşıya geçen yaya varsa ilk geçiş hakkı daima yayanındır. Geçiş yolundaki (bir mülkten çıkış yapan) araç sürücüleri ana yoldaki araç sürücülerine yol vermek zorundadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri