Kişi sürekli olarak bazı olaylar hakkında olumsuz düşüncelere kapılmakta ve bazı olayları olması gerekenin çok daha farklı bir boyutunda düşünmeye başlamaktadır. Bu düşünceler ise kuruntu olarak tanımlanabilmektedir. Sürekli olarak olayların en olumsu halini düşünmekte ve olayları olağan yollarından saptırmaktadır.
Kuruntu yapmak genel olarak stresli yaşamdan ötürü oluşabildiği gibi aynı zamanda genetik problemler nedeni ile de meydana gelebilmektedir. Günümüzde henüz kuruntu probleminin net oluşum nedeni belirlenememiştir. Fakat kalıtsal faktörlerin oluşuma yön verme hususunda etkili olduğu kabul edilmektedir.
Kuruntu ya da tasalanma, her insanın kendi kafasında oluşturduğu korku ya da kötü bir şey olacağını düşündüğü olayın gerçekleşebilme ihtimaline karşı bedeninde oluşan titreme, nefes almakta zorlanma, çarpıntı, yanma, uyuşma, kontrolü kaybedeceği hissi gibi durumları gün boyu yoğun bir şekilde yaşamasıdır.
İşte, merak edilenler. Evham kelimesi Arapça kökenli ve Türkçede yaygın kullanılan bir sözcüktür. Anlamı ise 'kuruntu' biçiminde tabir edilir. Yani herhangi bir durum karşısında olmadık ya da olmayacak ihtimalleri aklına getiren kişiler olarak da dile getirmek mümkün.
Yaygın kaygı bozukluğunun başlıca özelliği, en az altı ay süreyle, hemen her gün, birçok olay ya da etkinlik hakkında aşırı kaygı ve kuruntu (endişeli beklentiler) duymadır. Kişi, kuruntularını denetlemeyi zor bulur.
İlgili 30 soru bulundu
Kafada kurma sorunu çocukluğumuzdaki olumsuz yaşam olaylarından, aile tutumundan, çevresel, kültürel ve genetik yatkınlıktan kaynaklanır. Her insan bu duygulara zamanla kapılabilir belki ama bu tekrarlayıcı ve çözümlenmediği sürece kafada kurmalarda devam edecektir.
Eğer anksiyete, kişinin, iş, özel ve sosyal hayatını olumsuz yönde etkileyecek noktaya gelirse ve gündelik işlevselliği bozulursa “anormal” bir hal alır. Anksiyete bozukluğuna dönüşür. Anksiyete bozukluğunu tarif edebilecek tanımlamalar da “evham”, “kuruntu” , “vesvese” uygun kelimelerdir.
Şüphe ve işkil kelimeleriyle eş anlamlı olan vesvese dilimize Arapçadan geçmiştir. Kuruntu sözcüğünün yerine de kullanılan vesvese, insanın hakikatte var olmayan şeyleri gerçekmiş gibi algılaması ve hissetmesidir.
Yersiz şüphenin giderek sabit ve sarsılmaz bir inanç haline gelmesi ise bir sanrının söz konusu olabileceğini düşündürür. Kuruntu ise daha çok 'tasalanma' ve 'olacağı varsayılan ya da olan bir şey üzerine yersiz yere düşünüp durma' anlamında kullanılır.
Yaygın olarak görülen kaygı bozukluğunun başlıca özelliklerinden biri olduğu söylenebilmektedir. Kişi sürekli olarak bazı olaylar hakkında olumsuz düşüncelere kapılmakta ve bazı olayları olması gerekenin çok daha farklı bir boyutunda düşünmeye başlamaktadır. Bu düşünceler ise kuruntu olarak tanımlanabilmektedir.
Ruminasyonun İngilizce olarak karşılığı ise, zihinsel geviş getirmektir. Yani bir düşüncenin kendini tekrar etmesi durumudur. Ruminasyonlara da takıntı, vesvese denilmektedir, bir diğer ismi ise obsesyon olarak adlandırılır. Kompülsiyon ise obsesyonu takip eden bir davranışın olma durumudur.
“Vesvese imanın ta kendisidir.” “Namazda vesvese dinden ve sarih imandandır.” “Diliyle söylenmedikçe, kalbiyle tasdik edilmedikçe Allahü Teâlâ ümmetimin içinde olan vesveseleri affeder.”
Şeytan tarafından insanın içine sokulduğu kabul edilen saptırıcı telkinler, kuruntu ve şüphe. Şaşırtıp doğru yoldan çıkarmak anlamında bir Kur'an terimi. Kötülüklerden Allah'a sığınıp O'ndan yardım isteme anlamında bir terim.
Aşırı sorumluluk, İmanı sorgulama, suçluluk duyguları ve bazen ibadetten uzaklaşma ile devam eden bu durum obsesyonların artmasına ve obsesif kompülsif bozukluğun başlamasına neden olarak kişinin hayatını oldukça etkileyebilmektedir.
"Mü'min, şeytanın vesveseleri ve kalbinde olmasıyla sıkıntı duyacağı küfrün vesveseleriyle imtihan olunur.
İnsan zihnine gelen şeytanî vesveseleri uzaklaştırmanın en etkili yolu Allah'ı zikretmektir. Kuran'da şöyle buyurulmuştur: Eğer şeytandan bir vesvese gelip seni dürterse hemen Allah'a sığın.
Kaygı ve paranoya arasında doğrudan bir bağlantı yoktur, ancak bazı durumlarda kaygının artması paranoyanın gelişmesine neden olabilir. Kaygı, normal bir duygu olarak tanımlanabilir ve insanlar hayatları boyunca kaygı duyabilirler.
Bazı rivâyetlerde “Allah'a iman ettim, desin!” (Müslim, Îmân, 212 [134]) ilavesi de vardır. Bu itibarla kuruntulu kişilerin, içlerinden bir sesin fısıldadığını söyledikleri küfür vb. ifadeleri, vesvese kapsamında olup sahiplerinin imanlarına ve dinlerine zarar vermez.
Tekil olarak kullanılan, İblis için bir eş anlamlı. Kur'an'a göre, şeytanlar, insanların aklına, gönüllerini fısıldayarak girerler. Bu fısıltılar "Vesvese" olarak adlandırılır.
Bu örneği imanın diğer rükünlerine de tatbik edebiliriz. Yalnız bu gibi tereddüt ifade eden şek ve şüpheler kalpte değil de, akıl ve hayal aleminde olursa, imana bir zarar vermez.
Yürüyüş, egzersiz, takım sporları, meditasyon, nefes egzersizleri, uzun banyolar, yoga gibi teknikler anksiyete belirtilerinin kontrol altına alınmasını ve kaygının hafiflemesini sağlayabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri