Soru : Kurutarak Saklanan Besinler Uzun Süre Bozulmadan Nasıl Kalabilir? Cevap : Kurutarak saklanan besinler uzun süre, kuruyunca kaybettikleri suyun içinde ölen besinleri çürüten organizamaların yok olması ile bozulmadan kalabilir.
Mevsimine uygun meyve ve sebzeler tercih edilmelidir. Kuru baklagilleri nemli ortamda saklamalıyız. Bozulan yiyecekleri kurutarak kullanmalıyız. Bozulmaya yatkın besinler için paketleme son derece önemlidir.
Geleneksel yöntemler konserve ve kurutma olmakla birlikte, buzluk ve derin dondurucuların icadından sonra dondurarak saklama da kullanılmaktadır. Bu yöntemler içinde en çok dondurma yöntemini öneriyorum çünkü besinlerin bozulma riski azdır ve vitamin kaybı en az bu yöntemde olmaktadır.
İlgili 15 soru bulundu
Koruyucu Katkı Maddeleri
Antioksidanlar Bazı besinlerin oksidas- yonla bozulmalarını ön lemek için kullanılırlar.
Çiğ et, balık gibi gıdaları kapalı kaplarda, pişmiş gıdalardan ayrı raflarda saklayın. Böylelikle çiğ gıda üzerinde bulunabilecek ve pişirme sırasında ölecek mikropların diğer gıdalara bulaşmasını engellemiş olursunuz. Artan yemekleri 2 saat içinde soğutup buzdolabına koyarak saklayın.
Kuru besinler; serin, karanlık, kuru ve havalandırılabilen yerlerde saklanır. Kuru besinlerin saklandığı yerin nemli olması küflerin çoğalmasına neden olur. Besinler mümkünse raflarda, yerden yukarıda, ağzı kapalı kaplarda, birbirlerine benzeyenler bir araya konmak suretiyle saklanmalıdır.
Kurutarak Saklama
Besinlerin bünyesindeki suyunun uçurulması ile yapılan dayandırma işlemine kurutarak saklama denir. İnsanın doğadan öğrendiği, ilk çağlardan beri uygulanan saklama yöntemidir. Bazı besinler doğada kendi kendilerine kuruyarak dayanıklı hâle gelir.
Doğrulanmış Cevap. Tuzlama Yöntemi-Besinlerin tuzlanıp saklanmasına verilen addır.Besinler tuzlanırken ölçülere dikkat edilir.
En yaygın ve aşina olduklarımız arasında, kurutma, tuzlama, salamura, fermantasyon ve akarsu ve kuyu gibi doğal buzdolaplarında soğutma gibi yöntemler bulunuyor.
En Doğru Gıda Saklama Yöntemleri
Depolandığı yer nemli olursa, tanelerde küf ve böcek oluşumu ile bozulma olacaktır. Tahılların bozulmadan saklanabilmesi için, tanelerdeki nem oranı %15 ya da daha az olmalıdır. Unla hazırlanan yiyeceklerin saklanmasında amaç, bayatlama ve küflenmenin önlenmesidir.
Kurutulmuş sebzeler 60 derece Fahrenheit (15 santigrat derece) sıcaklıklarda yaklaşık 6 ay saklanabilir. Bazı uzmanlar, sabit bir oda sıcaklığında (70 derece Fahrenheit veya 21 santigrat derece) 8-10 yıl saklanabileceklerini söylüyorlar. Temel kural, sıcaklık ne kadar düşükse, saklama süresi de o kadar uzun olur.
Besinleri saklama yöntemleri :
⇒Kurutma yöntemi kullanılabilir. ⇒Dondurma yöntemi kullanılabilir. ⇒Konserve hale getirme yöntemi kullanılabilir. ⇒Kavanoz içerisinde saklama yöntemi kullanılabilir.
6-)KURUTMA YÖNTEMİ: Kurutarak ürün saklama yöntemi en eski saklama yöntemidir.
Sebzelerin ve meyvelerin nefes aldığını unutmamak gerekir. Bu nedenle ağzı kapalı saklama kapları ya da poşetler kullanmak doğru bir yöntem değildir. Sebze ve meyvelerin hava almasını sağlayan delikli poşetler, fileler ve özel bölmeli saklama kapları size bu konuda yardım edecektir.
Kurutulmuş gıda da amaç fazla suyu uçurup uzun süre saklayabilmektir. Mevcut suyun kaybı ile su aktivitesi mikroorganizmaların üreyebileceği değerin altına düşürüldüğünden; bakteri, küf ve mayaların neden olabileceği bozulmalar önlenir ve gıdalar daha uzun süre muhafaza edilebilir.
Deponun sıcaklığı 15 - 25 C'nin arasında olmalı, ortam nemli olmamalı. Sık kullanılan gıda maddeleri dağıtım kapısına yakın yerleştirilmeli. Gıda maddelerinin konduğu rafların yerden yüksekliği en az 15cm. olmalı. Mümkün olduğunca aralarında hava transferi olacak şekilde istifleme yapılmalı.
Bunun için dondurucuya uygun saklama kutuları ve poşetleri tercihimiz olacaktır. Cam şişe ve kutuları kullanmamanızı öneririz. Bunun sebebi ise donan sıvının hacminin genişlemesi ve camın patlamasına yol açmasıdır.
Açıkta satılan, uzun süre açıkta bekletilmiş yiyeceklerin yenmesi besinler üzerindeki mikropların bağırsaklara geçerek hastalık yapmasına zemin hazırlar. Bazen ishalden önce, hastalık, bulantı ve kusma ile başlar. İshalde ateş yüksek değildir.
Gıda muhafaza yöntemlerinde Pastörizasyon, Sterilizasyon, Kurutarak muhafaza, Soğukta muhafaza, Dondurarak muhafaza, Işınlama uygulamaları ile muhafaza, Yüksek basınç uygulamaları ile muhafaza fiziksel muhafaza olarak adlandırılır.
Çok fazla katkı maddesi, koruyucu ve sodyum içeren gıdalardan kaçınmaya çalışın. Ek olarak, birçok uzman, zararlı olabilecek bir kimyasal olan BPA ile yapılan konserve gıdalardan kaçınılmasını önermektedir. Bu nedenle BPA içermeyen ürünleri tercih edin.
"Kurutulmuş sebzeler nasıl saklanır?" diye sorduğunuzu duyar gibiyiz. Bu noktada özenle kuruttuğunuz sebzeleri; ipe dizili şekilde buzdolabının derin dondurucu bölümünde, konserve yapılarak ya da ufalanıp kavanozlara doldurularak güvenle saklanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri