Kurutma yapılmasının temel amacı meyve içerisindeki su oranını azaltarak daha uzun süre dayanmasını sağlamaktır. Taze çilek buzdolabında saklansa bile 2-3 gün içerisinde bozulurken, kurutulmuş çilek 1 seneye kadar dayanabilmektedir.
Kurutulmuş meyvelerin çoğu 150C'de 1 yıl, 250C'de 6 ay saklanabilir. Sebzeler, meyvelerin yaklaşık yarısı kadar raf ömrüne sahiptir. Işığa maruz kalmak, kurutulmuş meyvelerinizin kalitesini tehlikeye atacaktır.
Kurutulmuş sebzeler on yıl veya daha uzun süre dayanır. Yalnızca beş yıla kadar dayanan konserve yiyeceklerle karşılaştırıldığında, kurutulmuş yiyecekler uzun süreli saklama için iyi bir seçenektir.
Kuru meyve her ne kadar tazesine göre daha dayanıklı olsa da uygun koşullarda muhafaza edilmediği taktirde bozulabilir.
Çilek narin bir meyve olduğu için satın alındıktan sonra en fazla iki gün içinde tüketilmesi gerekir. Aksi takdirde rengini ve formunu kaybetmeye başlar ve kokusu da değişir. Çilek, alındıktan sonraki iki gün boyunca buzdolabında saklanmalı ve buzdolabının derecesi maksimum 4 derece olmalıdır.
İlgili 24 soru bulundu
Çileklerin kötü veya bozuk olup olmadığını nasıl anlarım? Bozulan çilekler tipik olarak yumuşak ve peltemsi hale gelir ve renkleri bozulur; küf ortaya çıkarsa veya çilek kokusunda veya görünümünde değişiklik varsa çilekleri atın.
Bozulmaya yüz tutmuş böğürtlen, çilek, ahududu, ananas ya da kavun gibi meyveleri blender yardımıyla püre haline getirin. Böylece meyveli smoothie yaparken bu püreyi kullanabilirsiniz.
Kurutulmuş gıda da amaç fazla suyu uçurup uzun süre saklayabilmektir. Mevcut suyun kaybı ile su aktivitesi mikroorganizmaların üreyebileceği değerin altına düşürüldüğünden; bakteri, küf ve mayaların neden olabileceği bozulmalar önlenir ve gıdalar daha uzun süre muhafaza edilebilir.
KURU MEYVE ZARARLILARI İLE SAVAŞIM
Kuru meyve zararlısı böcekler ambarlanan kuru meyvelere, bahçe, kurutma (sergi) ve depolama dönemlerinde bulaşırlar. Özellikle kuru incirde zararlı olan incir kurdu, kuru meyve güvesi ve ekşilik böceklerinin ağaç ve sergi döneminde ürüne yoğun şekilde bulaştığı görülmüştür.
Bakliyatlarla dolu o kavanozları ya da bez torbaları mümkünse sıcaklığı 0 ila 5 derece arasında, bu mümkün değilse en fazla 15-18 derece arasında olan ortamlarda ve karanlıkta, güneş ışığından uzak alanlarda saklamalısınız. Rutubetsiz bir dolap, bunun için uygun olacaktır.
Dondurularak kurutulmuş meyveleri, kileriniz veya dolaplarınız gibi serin, karanlık ve kuru bir yerde, orijinal ambalajında kapalı olarak saklanabilir.
Vakumla meyvelerinizi dondurursanız 1 ila 2 yıl arasında bir ömürleri vardır.
Taze meyvelerden daha az su içeren fakat karbonhidrat, lif, mineral, antioksidan ve karotenoid bakımından zengin olan kuru meyveler, gerçek birer enerji deposudur. Yorgunluğa iyi geldiği için özellikle fiziksel aktivite öncesi ve sonrasında tüketilmesi önerilir.
Organik kuru meyvelerin saklanması konusunda belki de en önemli nokta sıcaklıktır. Organik kuru meyveler sıcak ve nemli ortamlarda kolaylıkla bozulabilen gıdalardır. Bu sebeple serin ve nem oranı düşük ortamlarda saklanması gerekmektedir. Sıcaklık 15-20 dereceyi geçmemeli, nem oranı yüzde 70-75'in altında tutulmalıdır.
Kurutulmuş meyveler oldukça besleyicidir, lif ve antioksidan deposudur. Kuru meyvede bolca bulunan polifenoller sindirimi kolaylaştırır, kan akışını geliştirir ve oksidatif stresi azaltır. Kurutulmuş meyvelerde taze meyvelerden 3-4 kat daha fazla lif, vitamin ve mineral bulunur.
Yetersiz kurutma ya da uygun olmayan depolama koşulları nedeniyle kurutulmuş meyveler küf kontaminasyonuna ve dolayısıyla mikotoksin oluşumuna hassas ürünlerdir. Kurutulmuş meyvelerdeki mikotoksin oluşumu hasat öncesi, hasat esnası, kurutma, paketleme ve depolama aşamalarının herhangi birinde gerçekleşebilmektedir.
Meyvenin içinde kurt hala yaşamayı başarmışsa demek ki meyvede zararlı madde kalmamıştır. Dolayısıyla kurtlu bir meyvenin üzerinde kimyasal madde taşımadığından emin olabilir ve daha rahat tüketebiliriz.
yer fıstığı, badem, susam, ayçiçeği vb. yağlı tohumlarda; hububat ve mamulleri, kakao, süt tozu, baharat, keçiboynuzu vb. Materyaller. - Testereli böcek: hububat ve mamulleri ile kurutulmuş meyve ve kurutulmuş sebzeler.
Kurutulmuş meyve ve sebzeler neden bozulmaz? Besinlerin kurutularak muhafaza edilmesi suyun uzaklaştırılması esasına dayanır. Böylelikle bozulmaya neden olan mikroorganizmaların çoğalması ve faaliyetleri inhibe edilir.
Kuru gıdalar ne kadar dayanır? Kavanozda saklanan bakliyatlar kuru, serin ve karanlık bir yerde muhafaza edildiği takdirde 3 yıla kadar raf ömrü sunuyor. Yine de her ihtimale karşı üç aylık tüketiminizi esas alarak buna uygun miktarlarda depolama yapabilirsiniz.
Yaygın olarak bilinen kuru meyveler hurma, kayısı ve üzümdür, ancak günümüzde incir, çilek , ananas, kiraz, yaban mersini, elma, şeftali, muz, mandalina, portakal, erik, armut kiwi, kavun ve mango dahil olmak üzere çoğu meyve kurutularak tüketilebilir.
Ne kadar yememiz gerektiğine gelince, genel tavsiye, günde iki kâse meyvedir, daha çok çeşitlilik daha iyidir. Yarım kâse kuru meyve, bir kâse taze meyveye eşittir. Su, kalori ve vitamin ile minerallerin yüzdeleri, meyvenin çeşidine göre değişir.
Bir meyve çürükse, ancak herhangi bir küf belirtisi göstermiyorsa, çürük kısım kesilebilir. Küflü bir çilek atılmalıdır. Yanlışlıkla küflü bir çilek yerseniz, bu küfün küçük bir miktarının sizi hasta etmesi olası değildir. Daha fazla miktarda yerseniz bazı mide rahatsızlığı belirtileri yaşayabilirsiniz.
Çilek kurusu soğuk ve sıcak çaylar yapılırken kullanılır. Aynı zamanda sağlıklı atıştırmalık, ara öğün olarak da sıklıkla tüketilir. Çilek kurusu aynı zamanda tatlılarda, sunumlarda, kek ve kurabiyelerde, browni yapımında kullanılır.
Çilekleri ortalama 50 derece sıcaklıktaki bir suda 30 saniye tutun. Ardından çilekleri kağıt havlu serdiğiniz tepsiye alın. Sıcak su banyosu küf oluşumunu bastırır ve böylece meyvelerin daha uzun süre dayanmasını sağlar. Bu şekilde meyveler yaklaşık 1 hafta bozulmadan dayanacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri