Fasulyeleri süzerek, baharatlarla birlikte tencereye ekleyin. Üzerini geçecek kadar sıcak su ilave edip, düdüklü tencerenin kapağını kapatın. Tencere kaynadıktan sonra altını kısın yaklaşık 30dk kadar pişirin.
Kaynayan su içerisine 1 tatlı kaşığı dolusu tuz konulacak ve karıştırılacak. Ardından kurtulmuş taze fasulye ilave edilecek ve karıştırlacak. Tenceredeki su tekrar kaynamaya başlayınca tencerenin kapağı kapatılacak. Ara sıra tencere karıştırılarak kurutulmuş taze fusulye parçaları yumuşayıncaya kadar haşlanacak.
Haşlanmamış Kuru Fasulye Düdüklüde Ne Kadar Sürede Pişer? Kuru fasulyenin haşlanmasından ziyade 1 gün önceden ıslanması tavsiye edilir. Bu sayede fasulyenin çok daha yumuşak olması sağlanabilir. Kuru fasulyenin bu şekilde hazırlanma süresi için 30 dakika yeterli olacaktır.
Düdüklünün kapağını kapatıyoruz. Düdüklü kaynadıktan sonra 30-35 dakika pişiriyoruz. Eğer çok yumuşak fasulye seviyorsanız biraz daha pişirin.
Fasulyelerin daha iyi pişmesi için kuru fasulye ıslatma püf noktası hakkında bazı şeyleri bilmeniz gerekiyor. Bu konuda ise fasulyeleri ıslatırken suyun içine bir kaşık ekleyeceğiniz tuz size büyük yardım edecek. Islatılan fasulyelerin yeniden yıkanması da fasulyede biriken asitleri temizleyecektir.
İlgili 17 soru bulundu
Fasulye soğuk su ile ıslatılır dedik ama pişerken yemeğe sıcak su eklenerek pişirilmeli.. pişecek yemeğe hem ilk anda hemde pişerken soğuk su eklenmemelidir..
PİŞİRME ESNASINDA…
En önemli noktalardan biri, fasulyeyi pişirmeden önce haşlama suyuna ekleyeceğiniz 1 çay kaşığı kimyon, fasulye tükettikten sonra hissedeceğiniz gaz problemini büyük oranda ortadan kaldırır. Aynı şekilde kekik de fasulye pişerken ortaya çıkan gaz yapıcı moleküllerin parçalanmasını sağlayabilir.
- Bir gece önceden ıslatılmamış olduğu için yaklaşık 30 ile 45 dakika arasında pişirme süresi değişebilir.
Kurubaklagiller öncesinde haşlanarak pişirilme yapılacaksa haşlama suları dökülmemelidir. Haşlama suyunda suda eriyen vitaminler oldukça fazladır. Düdüklü tencereler kurubaklagiller için en iyi pişirme yöntemidir. Ağzı kapalı 45- 60 dakika pişirme yeterlidir.
Kullanacağınız kuru fasulyeleri önceden ıslatmadıysanız normal tencerede pişmesi orta ateşte 1 saati bulabilir. Bu süre fasulyenin cinsine göre değişecektir. Vaktiniz kısıtlıysa önceden ıslatılmayan kuru fasulyeyi yaklaşık 20 dakika düdüklü tencerede de pişirebilirsiniz.
Üstüne bol miktarda ılık su dolduralım (kuru fasulye su çekip şişeceği için en az üzerine 6-7 parmak çıkacak kadar olmalı). Ertesi gün kuru fasulyeler hafifçe yumuşayıp şişecektir. Suyunu bir kaç defa yıkayıp değiştirdikten sonra tencereye alıp kuru fasulyeler yumuşayıncaya kadar pişirelim.
Kuru fasulyenizi yapmak için bir gece önceden suda bekletmeniz yumuşamasına ve daha hızlı pişmesine yardım edecektir. Normal tencerede ıslanmamış kuru fasulyeler çok zor pişer. Bu yüzden kuru fasulyenizi bir gece önceden akşam 9-10 gibi ıslatırsanız, ertesi gün yemek yapacağınız saate kadar ıslanacaktır.
Fasulyeyi bir gece önceden mutlaka ıslatmayı unutmuyorlar ve tuzun tamamen içine işlediğinden emin oluyorlar. Fasulyeler düdüklü tencerede değil büyük tencerelerde mutlaka içme suyuyla haşlanıyor. Suyun üzerinde oluşan köpükleri dikkatlice alıyorlar ve fasulyelerin hafif yumuşayana kadar pişmesine dikkat ediyorlar.
Kuru fasulyelerinizi derin bir tencerenin içerisine aktarın. Üzerine süt ilave edin. Kısık ateşte karıştırarak ve sütün taşmamasına özen göstererek pişirmeye başlayın. Kuru fasulyeler cinsine bağlı olarak ortalama 40 dakika - 1 saat içerisinde yumuşamaya başlayacaktır.
ISLAMAYI UNUTTUĞUNUZ FASULYEYİ KURTARACAK YÖNTEM
Kuru fasulyemizi derin bir tencereye alalım ve üzerini geçecek kadar su koyalım. 5 dakika kaynatalım. Kaynattıktan sonra 1 bardak soğuk su veya buz ilave edelim. Ocağınızı kapatın ve 1 saat bekleyin.
Çok pişmiş kuru fasulye ne yapılır, nasıl değerlendirilir? sorusuna yanıt arıyorsanız hiç ziyan etmeden değerlendirebileceğiniz bir tarifi: Kuru fasulye köftesi! Aynen kıyma ile köfte hazırlar gibi hazırladığınız kuru fasulye köftelerini kızgın yağda kızartıp afiyetle yiyebilirsiniz.
📌 Haşlandığını anlamak için bir tanesini parmağınızla ezin. Ezilirse haşlanmış demektir. Ama çok yumuşak kıvamda olmasın biraz sert olacak şekilde haşlamaya özen gösterin.
Kuru Fasulye (Islatmadan - Haşlamadan) Tarifi Nasıl Yapılır? Fasulyeleri iyice yıkayalım. Vitaminler suda kaldığı için, suyunu dökmeyeceğiz. 2 litre suyu ve fasulyeleri düdüklü tencereye alalım, tencerenin düdüğü öttükten sonra 25 dakika pişirelim.
Normalda fasulye suyla ıslatılır. Bu tarifte ise 2 bardak suya 2 su bardağı süt koyacaksınız ve fasulyeyi bu sütte yatıracaksınız. Bir gece bekleyecek olan fasulyeleriniz sütün içinde şişecek ve pişirmeye hazır hale gelecek. Süt fasulyenizin dağılmasını ve kabuklanmasını önleyeceği gibi lezzetini de tavana çıkaracak.
Su kaynadıktan sonra orta ateşe alıp beş dakika kaynatın. Altını kapattıktan sonra tencerenin kapağı kapalı olacak şekilde yarım saat kaynama suyunun içerisinde bekletin. Haşlama sırasında suyun üzerinde oluşan köpüğün mutlaka alınması gerekir. Böylece fasulyenin gaz yapmaması için önlem alınmış olunur.
İyi bir düdüklü tencerede nohudu pişirme süresi en üst kademede 15 dakika; kuru fasulye ise 10 dakika. Tencereyi ocaktan aldıktan sonra 20 dakika doğal soğuma süresini bekleyeceksiniz ve yaklaşık 45 dakikada ıslatmadan düdüklü tencerede kuru fasulye pişirmiş olacaksınız.
Bir gece önceden ıslatılan fasulyelerin pişirilmeden önce haşlanması da bir diğer önemli püf noktası. Haşlama suyunun tatlı olması, haşlarken suyun üzerinde biriken köpüklerin güzelce toplanması gibi detaylar, hem lezzet açısından önemli hem de yemeğin gaz yapmasını önlüyor.
Bu durumun önüne geçmek için ustalar, yemeği hazırlarken birkaç damla limon sıkarlar. Kuru fasulyeye sıkılan limon, fasulyenin dağılmasını önleyen bir püf noktasıdır.
Kurutulmuş fasulyeler kaynar suda haşladıktan sonra bir güzel süzülecek; soğan, biber ve salça ile tencerede kavrulacak. Baharatlarla birleştikten sonra sofraya gelecek ve yanında yoğurtla servis edilecek. Malzemeleriniz hazırsa eğer mutfakta buluşalım. Şimdiden ellerinize sağlık.
Suyunu da fasulyelerin üzerini biraz geçecek kadar yaklaşık 4,5 -5 bardak kadar sıcak suyu ekliyoruz. Tuzunu ve şekerini de atıp karıştırıp kapağını kapatıyoruz. Harlı ateşte düdük ötene kadar daha sonra ise düdüğünü indirip orta ateşte 30 dk. kadar pişiriyoruz. Pişme süresi fasulyenin tazeliğine bağlı değişebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri