Geleneksel bir yöntem olarak kurutulmuş gıda, gıda maddelerinde bulunan fazla sıvının yüksek ısı ve ya güneş ışığı ile buharlaştırılarak gıda maddesinin içindeki sıvının tamamen ve ya olabilecek en yüksek miktarda azaltılması ile oluşturulan, tüketime hazır maddeler demektir.
Yiyecekleri uzun süre muhafaza etmek amacıyla eski çağlardan bu yana uygulanan sebze kurutma işlemi, Türklerin Orta Asya'dan bu yana kullandığı ve zamanla Anadolu'ya da taşıdığı mutfak kültürünün bir parçasıdır. Kurutulmuş sebzeler, yiyecekleri uzun süre sonra da tüketebilmenin garantisi kabul edilir.
Kurutulmuş sebze ve meyveler, kolay ve hızlı tüketilebilen bir atıştırmalık olmasının yanı sıra yüksek oranda lif içeren yapıları ile tercih sebebi oluyor. Yapılan çalışmalar kuru meyve ve sebze tüketmenin, sağlıklı bir diyette yararlı ve obezite düzeyinin düşürülmesinde de etkili olduğu saptanmıştır.
Kurutulmuş gıda da amaç fazla suyu uçurup uzun süre saklayabilmektir. Mevcut suyun kaybı ile su aktivitesi mikroorganizmaların üreyebileceği değerin altına düşürüldüğünden; bakteri, küf ve mayaların neden olabileceği bozulmalar önlenir ve gıdalar daha uzun süre muhafaza edilebilir.
İlgili 45 soru bulundu
Taze veya kurutulmuş olsun, meyve besleyicidir. Her ikisi de vitamin, mineral ve lif ile doludur. Bununla birlikte, meyvenin kurutulması, kalorinin yanı sıra birçok besini de yoğunlaştırır. Kurutma işlemi ayrıca meyvenin C vitamini gibi daha uçucu besinlerinin bir kısmını kaybetmesine neden olabilir.
En çok tercih edilen kuru meyveler; kuru üzüm, hurma, erik, incir, kayısı, şeftali, elma ve armuttur. Tercihe göre tüm meyve çeşitleri ile kuru meyveler elde etmek mümkündür. Kızılcık, kiraz, yaban mersini, çilek, papaya, kivi ve mango gibi birçok meyve de tercih edilen kuru meyveler arasında yer alır.
Fazla sularını süzdürdükten sonra saplarından sağlam bir iple, güneş gören bir yere asın ve altlarına mutlaka bir kağıt, gazete ya da muşamba serin. Düşen parçalar mutlaka olacaktır. En pratik ve doğal şekilde salkım halde yaklaşık 1 haftada bu şekilde kurutabilirsiniz.
Yeşil yapraklı ıspanak, zengin besin profili ile en sağlıklı sebzeler listesinde baş sırada yer alıyor.
Kuru meyveler taşıma kolaylığı olan bir besindir. İş yerinde, bir seyahat sırasında veya okula giden öğrenciler tarafından ağzı kapalı bir poşette çantada saklanabilir, ara öğün vaktinde kolaylıkla tüketilebilir. Hamile ve emziren annelerin tatlı ihtiyaçlarının karşılanması için sütlü tatlılarda kullanılabilir.
Taze meyvelerden daha az su içeren fakat karbonhidrat, lif, mineral, antioksidan ve karotenoid bakımından zengin olan kuru meyveler, gerçek birer enerji deposudur. Yorgunluğa iyi geldiği için özellikle fiziksel aktivite öncesi ve sonrasında tüketilmesi önerilir.
Kuru meyve uzun ömürlü olması, taşınabilir ve saklanabilir olması nedeniyle taze meyveye göre daha avantajlıdır. Potasyum, magnezyum ve çinko minerallerinden zengindir. Antioksidan içeriği yüksektir. Serbest radikallere karşı hücre hasarını önler, kansere karşı koruyucu etki gösterir.
Kurutma işlemi sonrası C vitamini dışında bütün mineralleri korunur, kuru meyveler, vücudu yüksek antioksidan potansiyeller ile öncelikle serbest radikallere karşı korur. Meyveler arasında ise kurutmaya en elverişli olanları elma, armut, vişne, erik, kayısı, üzüm ve dut, kivi, mango, muz, çilek, ananastır.
Bakliyatlarla dolu o kavanozları ya da bez torbaları mümkünse sıcaklığı 0 ila 5 derece arasında, bu mümkün değilse en fazla 15-18 derece arasında olan ortamlarda ve karanlıkta, güneş ışığından uzak alanlarda saklamalısınız. Rutubetsiz bir dolap, bunun için uygun olacaktır.
TAHILLAR hangileridir: Başta tam buğday olmak üzere, arpa, yulaf, çavdar, pirinç grubu tahıldır, GLUTEN yüklüdürler. BAKLAGİLLERİ hatırlayalım: Başta yeşil, sarı, kırmızı mercimek olmak üzere, kuru fasulye, böğrülce, adı da üstünde bakla, barbunya gibi besinler BAKLAGİLLER BESİN GRUBUNDANDIRLAR.
"Acai meyvesi, beslenme ve sağlık alanında büyük sansasyon yarattı ve dünyada "bir numaralı süper meyve" olarak adından söz ettiriyor..."
Portakal, mandalina, çilek, kivi, yaban mersini, kızılcık… Bu meyvelerin hepsi de C vitamini deposu. C vitamini, vücudun antioksidan kapasitesini artırarak stresin zararlı etkisini azaltır. Sabah kahvaltınızda antioksidan, C vitamininden zengin sebze ve meyvelerden tüketerek güne zinde başlayın.
Prof. Dr. Canan Karatay ışkın yemeği hakkında şu açıklamalarda bulundu: "Üzerine yumurta gelince dünyanın en sağlıklı yemeğidir. Bir kere antioksidan, vitamin, C vitamini dolu."
Meyveler arasında kurutmaya en elverişli elma, armut, vişne, erik, kayısı, üzüm ve duttur. Sebzelerden ise bamya, biber, fasulye, patlıcan ve kabağını sayabiliriz. Yeşillikler arasında ise nane, kekik ve biberiye ilk sıralarda gelir. Sebze ve meyveleri açık havada, fırında ve kurutma dolaplarında kurutabilirsiniz.
İçinde kuru domates, kurutulmuş pırasa, kurutulmuş havuç , kurutulmuş maydanoz , kurutulmuş soğan , kurutulmuş kapya biber oluyor genellikle. Kullanıldığı yerlerde sadece çorbalar değil, kuru sebzeli pilav, kuru sebze kavurması yapıldığı gibi hamur işlerine de katılabiliyor.
Kuru meyveler kilo yapar mı? Her mevsim, arzu edilen meyvenin kuru şekilde, besin değerlerinin kaybedilmeden tüketilmesi, kilo alımına değil, kilo kontrolüne yardım eder. Doğal kuru meyve sağlıklı ara öğünler ya da atıştırmalık olarak tüketilebilir. Her besinin aşırı tüketilmesi elbette kilo alımına yol açabilir.
Bu nedenle tüketimleri sırasında porsiyon kontrolü çok önemlidir. Bir porsiyon kuru meyve yaklaşık 30 gramdır. Bu yaklaşık 1 tepeleme yemek kaşığı kuru üzümdür. Ayrıca 1 yemek kaşığı karışık kuru meyve, 2 incir, 3 kuru erik veya 3-4 kuru kayısı da 1 porsiyon meyve demektir.
Bundan reçel, tatlı yapımında yararlanılır. Elma, armut; elma ve armutlar doğranır ve güneşte kurutulur. Bunların kurutulmuşuna “gah” veya “kak” denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri