Saksıda yetiştirilen lavanta bulunduğu ortama renk katabilir. Bunun için bir lavanta tohumu edinmek gerekir. Lavantanın kendisi olan tohum, lavantanın toprakta yeniden yetişmesine olanak sağlayan önceki hasat zamanından kalan kurutulmuş lavantadır.
Kuru Lavanta Çiçeği 50gr
Lavanta çiçekleri olgunlaşıp hasat edildikten sonra, demet haline getirilip kurutulur. Kuruyan çiçekler hafif bir sallama ile dökülür.
Lavantaların kurumuş dallarının ve tomurcuklarının temizlenmesinin ardından gerekli miktarda suyunun verilmesi ve verimli bir şekilde güneş görebileceği yerde konumlandırılması, bu bitkinin yeniden canlanmasını sağlayacaktır.
Lavanta tohumu, lavantanın hasat sonunda bir kısmının tohuma bırakılması ile olur. Bu tohuma bırakılan lavantalar en iyi şekilde kurutulur. Böylece lavanta tohumu bir sonraki ekim dönemine kadar hazır olmuş olur.
İlgili 41 soru bulundu
Lavanta tohumu, önceki senelerden kalan kurutulmuş lavanta çiçeğidir. Evde lavanta yetiştirmek için öncelikle tohumun yeşillendirilmesi gerekir. Lavanta tohumları boyut olarak oldukça küçüktür. Kahverengi ya da siyah renkte olurlar ve hoş kokarlar.
-Tohumları ekmeden önce 24 saat oda sıcaklığında suda bekletin. -Açtığınız tohum çukurlarına 2-3 tohum atmanız gereklidir. -Tohumlar toprağa çok gömülmemelidir, 1 cm kadar altına ekilmelidir. -Tohumlar 15-25 günde çimlenir.
Lavanta dallarını budayarak ekmek, daha kolay sonuç almanızı sağlar. Bunun için 3 – 5 adet arası yaprak düğümü bulunan dallar kesilerek kök salması için toprağa ekilir ve yetiştirme işlemine başlanır. 3 - 6 hafta arası süren kök salma işlemi, eşsiz görüntüye sahip yepyeni bir lavanta çiçeğiyle sonuçlanır.
Birçok kişi lavanta kendi kendine çoğalır mı sorusunun cevabını merak etmektedir. Lavanta çiçeğini en hızlı çoğaltma yöntemlerinin başında dallarından kesip bir saksıya ekilmesi gelmektedir. Özellikle Şubat, Mart ve Nisan ayları bu çiçeğin çoğaltılması için en uygun zamanlardır.
Taban suyu yüksek olan, su tutan engebeli arazilerde ve asidik özellikli arazilerde dikim yapılırsa, dikilen lavanta fideleri kısa süre içinde ölerek kuruyacaktır.
Lavanta kürünün bir faydası da bağışıklık güçlendirmesidir. Enfeksiyon ve hastalıklara karşı vücudunuzu korumak için lavanta kürünü uygulamanız önerilmektedir. Lavanta kürünü karaciğer ve bağırsak hastalıkları durumunda değerlendirebilirsiniz.
Bir fincan veya çaydanlık içerisine 1 çay kaşığı kuru lavanta çiçeği ekleyin veya lavanta çay poşetini içine atın. Kaynar suyu lavanta üzerine dökün. Lavanta çayını demlemek için üzerini bir kapakla kapatın ve 5-10 dakika kadar demlemeye bırakın. Demleme süresi ne kadar uzun olursa çayın aroması o kadar yoğun olur.
Kuru lavanta ne işe yarar sorusuna cevap olarak ilk akla gelen, kuru lavanta tütsüsü veya kuru lavanta demetidir. Kuru lavanta kokar mı sorusuna evet cevabı verilebilir.
Şubat, Mart ve Nisan ayları bu işlem için uygundur. Bitki uyanmadan kök ile birlikte çelik topraktan alınır.
İklim ve Toprak İsteği: Lavanta, toprak istekleri yönünden seçici olmayan bir bitkidir. Kireç miktarı bakımından zengin, süzek ve pH'sı 5.8-8.3 olan, kuru ve kalkerli topraklarda çok iyi gelişme göstermektedir. Kurağa, sıcağa ve soğuğa oldukça dayanıklıdır.
Çelikten lavanta çoğaltma, kendi lavantamızı kendimiz çoğaltabiliriz.
Bir lavanta dalının 10-15 cm'lik bir bölümünü kesin ve alt yapraklarını çıkarın. Daha sonra, kesimi bir köklendirme hormonuna batırın ve iyi drenajı olan bir toprağa yerleştirin. Bitkiyi nemli tutun ve doğrudan güneş ışığından kaçının. Birkaç hafta içinde yeni kökler oluşacaktır.
Dikim aralığı 30×140 cm olmalıdır. Lavanta fidelerinin 1 yaşlı olarak sonbaharda, Kasım-Aralık aylarında dikimi önerilir. Özellikle kırağıların düşmesinden sonra fideler sökülüp dikilmelidir. İlkbaharda dikim yapılacaksa Şubat-Mart aylarında bahar kuraklığı oluşmadan önce gerçekleştirilir.
Lavanta fidesi alanlara, Lavanta ekimi ücretsiz
Yazları sıcak ve kurak, kışları yağışlı geçen her yerde yetişebilir. Bir diğer deyişle buğdayın yetiştiği her yerde lavantayı yetiştirmek mümkündür. Lavanta ekim sonrasında 1 kere can suyu ister. 1 bardak su verilmesi yeterli olacaktır.
Lavanta çoğaltma için Şubat, Mart ve Nisan ayları uygundur.
Lavanta Tohumu Çimlendirme
Lavanta tohumunu çimlendirmek için öncelikle, lavantadan elde ettiğiniz tohumları bir havlu kâğıdın arasına koyun. Ardından bir fısfıs yardımıyla tohumları sulayın ve kuru yer kalmamasına özen gösterin. Islanan tohumları bir naylon poşete geçirdikten sonra ağzını bağlayıp, buzdolabına koyun.
Çelikler çoğunlukla küçük poşet saksılara dikilir ve bu saksıların içindeki karışımın 1/3'ü torf, 1/3'ü vermikülit ve 1/3'ü ticari toprak olabilir. Aynı zamanda sık sık sulama yapılır, fakat sulama sadece toprak kuru olduğunda yapılır. Çeliğin köklenmesi doğal olarak 4-6 hafta içinde gerçekleşecektir.
Sonbahar ayında çelikten üretmeye başladığımız lavanta fidelerini artık saksılara almaya başladık.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri