Erkek vefat eden eşinden dolayı dul aylığı alabilir. Arkadaşınızın eşinin SSK'lı olduğu anlaşılıyor. SSK'lı kişinin vefatı halinde, eşine dul aylığı bağlanması için; 5 yıl sigortalılık süresi ve 900 gün prim ödeme şartları aranır. Arkadaşınızın eşi aranan şartları sağladığından; eşinden dul aylığı bağlatabilir.
Örneğin en düşük emekli maaşının yüzde 30 zamlanması durumunda mevcut maaş 2 bin 250 lira artarak 9 bin 750 lira olacak. Yüzde 50 hisse oranında dul ve yetim aylığı alanların maaşı 4 bin 875 lira olacak. Yüzde 75 oranında dul aylığı alanların maaşı 7 bin 312 liraya ulaşacak.
Ölüm aylığı alabilmek için ölen eşin en az 1.800 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olması şartı var. Veya eski adıyla SSK'lı (4A) olanların en az 5 yıl sigortası, 900 gün primi varsa yine maaş bağlanıyor. Eşin çalışıyor olması ya da emekli olması durumunda aylıkta belli kesintiler yapılıyor.
Emekli hangi sigortalılık kurumuna (SSK, Bağkur, Emekli Sandığı) tabi olursa olsun, vefat eden eşinden dul aylığı yani ikinci bir maaş alıyor. Örneğin; kadın SSK emeklisi, eşi vefat etmiş Bağkur emeklisi ise dul aylığı alıyor.
Ölüm aylığı bağlanabilmesi için çalışırken vefat eden sigortalının hak sahiplerinin sigortalının en son çalıştığı işyerinin bağlı olduğu sigorta müdürlüğüne Kurumdan aylık almakta iken vefat eden emeklilerin hak sahiplerinin ise Genel Müdürlüğümüze yazılı olarak başvurmaları gerekir.
İlgili 31 soru bulundu
Eş: Dul eşin aylığı, evlenmesi halinde kesilir. Bu evliliğin, boşanma veya eşin ölümü nedeniyle sona ermesi halinde, aylık bağlanması için yeniden talepte bulunduğu tarihi takip eden ayın başından itibaren bağlanır.
Eğer hayatını kaybeden kişi sigortalı ise sağ kalan eşine maaşının %50'si oranında bir ölüm aylığı bağlanmaktadır. Fakat hayatını kaybeden kişinin geride çocuğu yoksa ve sadece eşi hayattaysa maaşının %75'i oranında bir ölüm aylığı bağlanmaktadır.
✔ İkisi SSK'lı ise yüksek olan tam, düşük olan yarım ödenir. ✔ İkisi de Bağkurlu ise yüksek olan maaş bağlanır. ✔ İkisi de memur ise tercih edilen aylık bağlanır. ✔ Sigorta statüleri farklı ise tam maaş bağlanır.
Evli olmadığı sürece kadın-erkek vefat etmiş emekli eşten dul aylığı alabilir. Evlenirse dul aylığı kesilir, evlilik son bulunca da yeniden dul aylığı alınabilir.
SSK, Bağ-Kur veya Emekli Sandığı sigortası olan kişiler, vefat etmiş eşinden dul maaşı alabiliyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) eşi ölen bir kadının vefat eden eşi ve vefat eden babasından aynı anda iki ayrı maaş alabileceğini açıkladı.
E-Devlet sistemi üzerinden ölüm aylığı alabilmek için belirli adımların takip edilmesi gerekmektedir. Bu süreç, "Ölüm Yardımı ve Dul / Yetim Aylığı Talebi" sayfasına geçiş yaparak başlatılabilir. Bu sayfaya, e-devlet arama kısmına ilgili ifadeler yazılarak erişilebilir ve ölüm aylığı başvurusu buradan yapılabilir.
Kendi çalışmaları dolayısıyla yaşlılık aylığı alan eşlerden birinin vefat etmesi halinde kalan eş ölen eşinden dolayı hesaplanan ölüm aylığını alabilir. Aynı veya farklı kurumlardan emekli olup olmadığına bakılmaz. Kalan eşin emekli olması veya çalışıyor olması durumu değiştirmez.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, çalışmayan emeklilere tek seferlik olarak 5000 lira ödeneceğini açıkladı. Dul ve yetim maaşı alanlar da maaş hakediş oranına göre ödemeden yararlanacak.
2024 OCAK GÜNCEL EMEKLİ MAAŞI TABLOSU
7 bin 750 TL emekli maaşı alan bir kişi yüzde 49,25 artışla birlikte 11.566 TL alacak. 10 bin TL emekli maaşı alan bir kişi yüzde 49,25 artışla birlikte 14.925 TL TL alacak. 13 bin 500 TL emekli maaşı olan bir kişinin yeni maaşı 20.148 olacak.
2024 zamlı dul ve yetim maaş tablosu
Yüzde 25 hissesi olan bir vatandaş ise 2.500 TL 50 oranında hissesi olan bir kişi 5.000 TL, yüzde 75 oranında dul ve yetim aylığı alan bir kişi 7.500 TL maaş farkı dahil yeni ödeme alacak.
EVEK(Eşi Vefat Etmiş Kadın- Dul Kadın Maaşı) yardım programında hak sahibi kişilere, aylık 275 TL olmak üzere her iki ayda bir düzenli nakdi ödeme yapılmaktadır.
ÜÇ MAAŞ BİRDEN BAĞLANIYOR
Sosyal güvenlik yasası dul ve yetimleri koruyan ve destek olan önemli uygulamalar içeriyor. Dul ve yetim maaşı bunların başında gelirken, emekli aylığı alan da dahi bu haktan yararlanabiliyor. Kadının kendi sigortalılığı nedeniyle emekli aylığı alması dul maaşına engel teşkil etmiyor.
Çalışanlar, emeklilik yaşı geldiğinde hem SGK'dan emekli olacak hem de 60 yaşında Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi kapsamında ikinci emekli aylığını alacak. İki emekli aylığı da herhangi bir kesinti olmadan alınabilecek.
Bundan dolayı eşi emekli olan bir kişinin evine emekli maaşı girdiğinde ve bu gelir 2'ye bölündüğünde sonuç asgari ücretin üçte birinin üstünde olduğundan eşi emekli olan kişi 65 yaş aylığı alamaz.
Ölen babanın kızı dul maaşı alan tek kişiyse alacağı miktar maaşın yüzde 50'sidir. Ölen babanın kızı dul maaşı alan tek kişi değilse ve kardeş, anne gibi maaşa bağlanan bir başka aile üyesi varsa alacağı miktar yüzde 25'tir.
Aile bireylerinin ölümü halinde üyelere, üyenin ölümü halinde aile bireylerine yapılan cenaze defin yardımıdır. 2024 Yılı için Üyenin ölümü halinde 14.600,00 TL. üyenin aile bireylerinin ölümü halinde 2.215,00 TL. ödenmektedir.
Sosyal güvenlik yönünden Bağ-Kur'a (4/b) tabi olan bir kişinin, aynı anda sahibi veya ortağı olmadığı başka bir işyerinde hizmet akdine/iş sözleşmesine tabi olarak çalışması halinde, Bağ-Kur sigortalılığı durmakta, SSK (4/a) sigortalılığı geçerli olmaktadır.
En düşük emekli maaşı düzenlemesi, emekli maaşı 7500 TL'nin altında olan vatandaşları kapsıyor. Meclisten geçen düzenlemenin Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla birlikte Türkiye'de 7500 TL altı emekli maaşı olmayacak. Maaşı 7500 TL'nin üzerinde olan vatandaşların maaşlarında herhangi bir artırım olmayacak.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 7500 lira olan en düşük emekli maaşının 10 bin lira olduğunu açıkladı.
SGK ölüm aylığı alan 3,3 milyon hak sahibine de başvurmaları halinde 5 bin TL promosyon ödeneceğini duyurdu. SGK'nin internet sitesinden yapılan açıklamada, kurumdan aylık alan 12,7 milyon emeklinin bulunduğu, ödemelerinin bankalar aracılığıyla yapıldığı belirtildi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri