Limonlar güzelce yıkanır. Rendenin küçük kısmı ile rendelenir ( dikkat edelim beyaz kısımların gelmemesine). Rendelenen limon kabukları güneş görmeyen bir ortamda ara ara karıştırarak kurutulur. Kurutulan kabuklar kapağı kapalı cam bir kavanoza alınarak oda sıcaklığında saklanır.
Limon kabuklarını rendeleyip pastaya kullanabilirsiniz. Kabukları rendeletip dondurucuya atıp kullanmak istediğiniz zaman da kullanabilirsiniz. Ayrıca kabukları iyice kurutup rondodan geçirip toz haline getirerek de pastalarda kullanabilirsiniz.
Limon kurusu ile aromatik tatlı, soğuk ve sıcak çay, tatlı, kek, kurabiyelerde kullanılır. Aynı zamanda limon kurusu ya da limon kabuğu kurusu aroma, renk, tat vermesi açısından sıklıkla kullanılan ürünlerin başında gelir.
Limon kabuğu kurusu, taze ürünün gerekli ön işlemlerden geçirilerek kurutulması ile üretilmiştir. Kurutma esnasında kurutulan üründeki özsuyun buharlaşması ile ürünün özü kalır ve doğal limon kabuğu kurusu içindeki besin değerleri, vitaminler, etken maddeler, taze doğal haline oranla çok artmıştır.
Veya kurutulmuş kabukları iyice ezip limonlu makaron yapımında kullanabilirsiniz. Tatlıların yanı sıra bu malzemeyi tatlı ekşi soslu tavuk köftesi gibi soslu tariflerde sosa hareket katmak için yarım çay kaşığı kurutulmuş limon kabuğu ekleyerek de tüketebilirsiniz.
İlgili 29 soru bulundu
Limonları çok ince dilimler halinde kesip fırın tepsisine dizelim. Önceden ısıtılmış 150 derecede kuruyana kadar bekletelim. Biraz ıslak kalabilir dışarda beklettiğinizde kuruyabilir. Fırından fırına farklılık gösterebilir bazı fırın daha geç kurutur.
Son derece etkili ve doğal zayıflama çayları arasında bulunan limon kabuğu çayı, zayıflamaya birebir yardımcı olmaktadır. Metabolizmanın hızlı ve düzenli çalışmasını ayrıca toksinlerden kurtulmayı sağlayan limon kabuğu çayı, zayıflama amaçlı tercih edilmektedir.
Tatlı Tariflerinde Aroma Verir.
Limon kabuğu rendesi, kek ve tatlıların içerisine aroma katmak için kullanılır. Limon kabuklarını rendeledikten sonra buzdolabı poşetlerine doldurun. Bu kabukları, kek yaparken harcın içerisine ekleyebilirsiniz.
Rendelenmiş limon kabuklarını poşete doldurarak ağzını kapatın ve buzluğa kaldırın.
Kuruyan limonlar kullanılmaz duruma gelir ve en sonunda atılırlar. Peki, kuruyan limonları atmadan yeniden kullanabileceğinizi biliyor musunuz? Bunun için tek yapmanız gereken çelik bir tencerenin içerisine su koyarak kaynatmak. Daha sonra içine kuruyan limonları atarak 5-10 dakika bekletin.
İlk olarak suyu kaynatın. Kaynayan suya limon suyu ve yıkanmış kabuğunu ekleyin.20 dk kaynatıp süzün.Bal ile tatlandırıp servis edin. Not:Bir çok faydası olan limon kabuğu çayı özellikle soğuk kış aylarında soğuk algınlığı ve grip için tüketilmesinde fayda vardır.
Limon kabuğu tüketmenin iki kolay yolu vardır. İlki, çayınıza limon kabuğu atarak içmektir. Kestiğiniz limon kabuklarını çayınıza istediğiniz miktarda atıp içebilirsiniz. İkinci yol ise limon kabuklarını rendeleyip yiyecekler ile birlikte tüketmektir.
Limonlar güzelce yıkanır. Rendenin küçük kısmı ile rendelenir ( dikkat edelim beyaz kısımların gelmemesine). Rendelenen limon kabukları güneş görmeyen bir ortamda ara ara karıştırarak kurutulur. Kurutulan kabuklar kapağı kapalı cam bir kavanoza alınarak oda sıcaklığında saklanır.
Dondurulmuş limon kabuğu rendesini salatalarda, kurabiyelerde, çorbalarda ve birçok yerde kullanabilirsiniz. Dondurulmuş kabuğun tadı, çözülmüş kabuktan çok daha lezzetlidir. Çünkü kabuk, meyve suyundan 5-10 kat daha fazla vitamin içerir.
Eğer büyük kavanozlarınız varsa limon sayısını artırmanız gerekir. Ardından rendelenmiş limon kabuklarının üzerine, kavanozun ağzına kadar gelecek şekilde zeytinyağı ilave edin. Kavanozun kapağını sıkıca kapatın ve güneş gören bir yerde en az 15-20 gün bekletin.
Limon kabuğu içerdiği pektin, esansiyel yağlar ve PMF (polymethoxylated flavones) ile kolesterol seviyesini, trigliserid düzeylerini, karaciğer yağlarını azaltıyor. Limon kabuğunda mevcut olan diyet lifi, bağırsak sağlığını koruyor. Ayrıca limon kabuğunun içerdiği pektin, kabızlığın önlenmesine de fayda sağlıyor.
3️⃣LİMON KURUTMA
Fanlı ayara kurulmuş 100 derece fırında 1-1,5 saat kadar kurutun.
Eğer aceleniz yoksa limon kabuklarını büyük parçalar halinde beyaz sirkenin içine atarak en az 5-6 saat kadar bekletip ardından yağ sökücü olarak da kullanabilirsiniz.
Buzluk poşetlerimizin içerisine limon sularımızı koyup poşetimizin ağzını iyice bağlıyoruz. Limon kabuklarımızın üzerine 1 yemek kaşığı şeker serpip buzdolabı poşetine koyup derin dondurucuya koyuyoruz. 1 kg limondan 2 poşet limon suyu çıktı.
Kabukların üzerini örtecek kadar su eklenir ve kabın ağzına bir tülbent konur. 10-15 gün sonra oluşan sirke süzülerek bir kaba doldurulur ve içerisine bir miktar turşu tuzu veya kaya tuzu atılır . Işık almayan bir yere kaldırılan sirke yaklaşık 35-40 gün sonra hazır hale gelir.
Acılık giderme işlemi genellikle kabukların haşlanmasını takiben, birkaç gün suda bekletilmesiyle gerçekleştirilmektedir. Böylece acılık maddelerinin bir kısmı kabuktan uzaklaştırılırken bir kısmı kalmakta ve ürünün tipik lezzetini oluşturmaktadır.
Limonları dilimler halinde kestikten sonra bir fırın kağıdının üstüne yerleştirerek dondur. Donduklarında kağıttan ayırarak kilitli bir buzdolabı poşetinin içine yerleştir. Buzdolabı poşetinin içindeki havayı boşaltarak ağzını kapat ve limon dilimlerini dondurucuya at. İşte, bu kadar!
Limon. Kan sulandıran besinler arasında ilk sıralarda kendine yer bulan limon, kanın temizlenmesine yardımcı oluyor, bu sayede damarları rahatlatıyor. Kolesterol ve kan basıncı üzerindeki olumlu etkileri de işin içine dahil olunca kanın pıhtılaşmasının önüne geçmeyi başarabiliyor.
Doktorlar sıtma hastalarının tedavi süresince ve iyileşme döneminde limon suyu tüketmemelerini önermektedir. Turunçgiller bazı insanlarda alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Reaksiyonlar migren ve cilt alerjisini içerebilir.
Limonlu Su İçmenin Zararları
Fazla ve dikkatsiz tüketim sonucu midede yanma ve reflü başlangıcı ortaya çıkar. Diş minesi zarar görür. Fazla tüketimde vücuttaki demir emilimine sebep olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri